Noora Patama Norjassa

”Arki on rakentunut Lappiin yllättävän helposti – täällä on kaikki, mitä tarvitsen”

Junalla pääsee kätevästi Kemiin – ensin tutustumaan ja lopulta vaikka asumaan ja ottamaan vastaan omia vieraita, kuten rakkauden perässä Lappiin muuttanut maalari Noora Patama on saanut huomata. 

”Ai Lappiin, sinne korpeen?”, oli joidenkin tuttujen ensireaktio, kun Noora Patama, 33, kertoi suunnitelmistaan muuttaa Kemiin. 

– Olin asunut Espoossa koko ikäni. Tapasin kemiläisen mieheni, kun oltiin kaveriporukalla uuttavuotta viettämässä mökillä. Vuoden ajan matkustelin tänne Kemiin junalla aina kun pystyin ja välillä Pertulla oli reissutöitä etelässä. Se oli semmosta veivaamista. 

Alun perin ajatus oli, että pariskunta asettuisi yhdessä Espooseen, mutta vierailut Lapissa saivat Pataman harkitsemaan pohjoista. 

 – Olin lomalla Muoniossa joskus viikon. Mietin silloin, että onpa niin upea paikka, että voiskohan täällä Lapissa asua. Kemissä käydessä sitä ehti ajatella enemmän, ja sitten mä vaan lopulta harkinnan jälkeen irtisanoin itteni töistä ja kämpästä ja muutin tänne. Tottakai vähän jännitti, kun kaverit ja perhe jäi sinne etelään, mutta kyllähän nekin sitten kannusti, kun näki mun olevan tosissani. 

Noora Patama Saanalla

Meri-Lapissa olikin työntekijän markkinat

Rakennusalalla maalarina työskentelevällä Noora Patamalla ei ollut vielä muuttaessaan työpaikkaa valmiina Kemissä, mutta kysyvähän ei tieltä eksy. 

 – Luotin, että saan kyllä töitä. Mieskin työskentelee rakennusalalla ja tiesi vinkata, kenelle mun kannattaa soittaa. Hommahan alkoi luistaa – pääsin heti pariin työhaastatteluun! Kun soitin, että ”oon muuttanut Kemiin, olisko töitä”, niin mua pyydettiin käymään työmaalla ja kysyttiin saman tien, että milloin sä haluut aloittaa. 

Maalarin työ on samanlaista kuin etelässäkin, eikä edes mainoslupaus pitkien välimatkojen Lapista toteudu Meri-Lapissa. 

– Täällä tekemistä riittää pienemmälläkin alueella. Oon työskennellyt paljon ihan tässä kodin lähellä Kemissä ja nyt olen töissä Torniossa – alle puolen tunnin ajomatkan päässä Kemistä. Uutta työyhteisöään Patama kehuu kannustavaksi. 

– Tosi hyvin kaikki otti mut vastaan, oon saanut ystäviäkin töiden kautta. Oon viihtynyt näissä hommissa ja kyl mä uskon, että viiden vuoden päästäkin mulla on tela kädessä. Onko se Lapissa, sitä en vielä tiedä. Voishan täällä vähän syventää tai laajentaakin rakennusalan osaamista. 

Noora Patama aamukahvilla

Hyvä arki rakentuu kaupungin sujuvista palveluista

Viihtyisä koti ja asuinympäristö, mukavat naapurit, lähikauppa vieressä, Prisma kivenheiton päässä, hyvät lenkkimaastot ja terveyskeskus, johon on tarvittaessa saanut helposti ajan. Niistä Noora Pataman mukaan rakentuu hyvä arki Kemissä. 

–  Mä tykkään käydä salilla, ja täältä löytyy siihen vaihtoehtoja. Tuossa Kemin keskustassa on just semmonen sali, mistä ite tykkään. 

– Pikkuhiljaa se arki on rakentunut Kemiin. Oon ollut yllättynytkin, että oon löytänyt täältä kaikki, mitä oon tarvinnut. Aika tarkka oon ollut siitä, missä käyn kampaajalla. Uskon kyllä, että täältä joku hyvä löytyy. 

Muutama asia Pataman mielestä on hyvä tietää etukäteen, jos muuttaa Lappiin pääkaupunkiseudulta. 

 – Täällä on talvella paljon lunta ja talvet on pitkät. Jos asuu omakotitalossa, kannattaa harkita lumilinkoa, koska lunta riittää ja sitä tulee koko ajan lisää. Etelässähän usein lumi kerkee sulaa, ennenku sitä tulee lisää. Jos ei ole omaa autoa, niin kannattaa ottaa julkisista etukäteen selvää, ettei ainakaan yllättäen jää fillarin varaan. 

Vapaalla helposti pohjoisen lomakohteisiin

Yksi vahvasti Kemiin muuttoa puoltanut tekijä oli lyhyempi matka pohjoisen loma- ja vaelluskohteisiin. 

– Tykätään molemmat patikoida. Espoosta lähteminen vaati aina vähän enemmän aikaa ja suunnittelua. Nyt oltiin kesälomalla viikko Norjassa Senjassa. Työnnettiin sänky pakun perään ja startattiin kotipihalta. Viime kesänä huiputettiin Saana-tunturi Kilpisjärvellä, Noora Patama kertoo. 

Seuraava vaellusreissu on jo suunnitteilla. 

– Moni ei ehkä tajua, miten hienoja paikkoja Lapissa oikeasti on. Suomen Lappi on upea! Tätä kelpaa esitellä muillekin. Ystävät ja sukulaiset on jo suunnitelleet tulevansa käymään. Ja tännehän pääsee junalla kätevästi. 

Patama on iloinen päästessään nyt jakamaan myös oman muuttajatarinansa. 

– Mulle oli tosi tärkeää lukea muiden tarinoita lapland.fi sivuilta siitä, miten he ovat Lappiin sopeutuneet. Niistä jutuista tuli sellainen fiilis, että kyl mä nyt uskallan, kun noin moni muukin on tehnyt tän. Enkä olekaan katunut yhtään, että lähdin. 

Koti Lapista? Lue lisää!