Kati Vesalainen muutto lappiin
Kuvaaja: Katja Blomberg

Hyppy tuntemattomaan ja muutto Lappiin

Viestinnän ja markkinoinnin parissa Espoossa työskentelevä Kati Vesalainen lomaili poikaystävänsä kanssa Pyhätunturissa viime joulun aikaan. Lapin loma oli rentouttava ja palauttava, joten pariskunta pohti vielä kotimatkallakin, että voisiko elämä olla aina tällaista ja voisiko aina asua tällaisissa maisemissa.

– Asiaa pohdittiin vielä puoliksi leikiksi, kun Espoossa asuttiin. Mietittiin, että olisiko mahdollista löytää molemmille töitä ja miltä tuntuisi jättää perhe ja kaverit sinne kauemmas ja jättää kaikki. Todettiin, että olisi se hieno kokemus, mutta aika epätodennäköistä, että molemmat saisi töitä.

Tammikuussa Katin selaillessa avoimia työpaikkoja Lapissa, hän huomasi Sallassa matkailukoordinaattorin avoimen paikan. Kati päätti hakea paikkaa rohkeasti, vaikka hänellä ei ollut matkailualan koulutusta eikä työkokemusta alalta. Lopulta kävi ilmi, että paikkaan haettiinkin viestinnän ja markkinoinnin osaajaa.

– Haku työpaikkaan loppui helmikuussa ja huhtikuussa jo muutimme Sallaan. Emme olleet ikinä käyneet Sallassa, eikä oikein tiedetty paikkakunnasta mitään. Asuntokin otettiin pelkkien kuvien perusteella. Päätimme, että kun tällainen mahdollisuus tuli toteuttaa unelma, niin eihän siitä voi kieltäytyä.

Uusi elämäntyyli löytyi vauhdilla

Kotiutuminen Sallaan tapahtui nopeasti. Kunta auttoi työpaikan löytämisessä myös puolisolle. Pariskunnalla oli alusta saakka realistiset odotukset muuttamisesta pienelle paikkakunnalle. Kiireisen kaupunkielämän jättäminen taakse ja uusien harrastusmahdollisuuksien löytyminen on ilahduttanut uusia asukkaita.

– Tuntuu, että työpäivän jälkeen on paljon enemmän aikaa kuin ennen. Ihanaa, kun työpäivän päätteeksi pääsee kiipeämään koiran kanssa tunturin päälle, metsään kävelemään tai laavulle tulistelemaan. Se tuntuu ihan luksukselle.

Monet pariskunnan tutuista epäilivät, että muuttaminen isosta kaupungista pieneen kylään voi olla iso järkytys. He eivät ole kuitenkaan kaivanneet elokuvateattereita tai ostoskeskuksia, vaan kaikki tarvittavat palvelut löytyvät kylältä. Erikoisemmat ostokset löytyvät nettikauppojen kautta.

Uramahdollisuuksia Lapin matkailun parissa

Kuten monessa muussakin Lapin tunturikylässä, myös Sallassa matkailu näkyy katukuvassa.

– Täällä suhtaudutaan tosi hyvin matkailuun. Nekin yritykset, jotka eivät tee matkailua pääelinkeinonaan, suhtautuvat matkailuun tosi myönteisesti. Matkailu tuo lisämyyntiä myös kaupoille ja muille toimijoille välillisesti.

Uusi ura matkailualalla on opettanut Katille paljon uutta, mutta hän on pystynyt hyödyntämään osaamistaan viestinnän ja markkinoinnin alalta.

Tämä sauma tulla töihin matkailualalle on mielenkiintoinen, sillä Lapin matkailu on kovassa kasvussa.

Työyhteisöön Kati on päässyt hyvin mukaan. Asiaa on saattanut auttaa myös se, että Kati on alun perin kotoisin Mikkelistä ja muut työkaverit sattumoisin myös Itä-Suomesta. He ovat suositelleet Sallaan muuttamista myös muille kiinnostuneille.

– Viime viikolla eräs nainen oli tullut Lappeenrannasta tänne työhaastatteluun ja tuli kysymään matkailuinfosta, että kannattaako tänne muuttaa. Meitä oli kolme muualta muuttanutta siinä vakuuttamassa hänelle, että kokemuksiemme perusteella kannattaa. Hänkin nyt kuulemma muuttaa sitten tänne.

“Kyllä ne asiat järjestyvät”

Kati ei ole katunut tarttua joulun aikaan syntyneeseen haaveeseen muuttaa Lappiin. Välimatka kavereihin ja perheeseen joskus harmittaa, mutta toisaalta vieraat saattavat viipyä pitempään, jolloin heidän kanssaan ehtii viettää enemmän aikaa yhdessä kuin samalla paikkakunnalla asuessa.

– On ihanaa tarjota vieraille kiireettömyyden kokemus ja näyttää millaista elämä on täällä.

Moni on ihaillut Katin päätöstä muuttaa Lappiin ja kertonut itsekin haaveilevansa elämänmuutoksesta. Työpaikan löytyminen on yksi haaste, joka voi haaveen toteuttamista estää. Kati tietää Sallassakin olevan paljon piilotyöpaikkoja, jotka eivät päädy työnhakusivustoille. Myös yrittäjähenkisille Lappi tarjoaa mahdollisuuksia työllistää itsensä.

– Ei kannata tuijottaa tilastoihin, mikä on työllisyysprosentti missäkin kunnassa ja tehdä sen perusteella päätöstä kannattaako sinne muuttaa. Kannattaa mieluummin selvittää toista kautta, millainen tilanne on. Kyllä monessa paikassa on tekijöille töitä.

Niille, jotka miettivät Lappiin muuttoa Kati suosittelee rohkeasti tarttumaan tilaisuuteen.

– Jos jostain haaveilee, niin kannattaa uskaltaa kokeilla. Kyllä asiat aina järjestyvät. Mieluummin kokeilee kuin jättää tekemättä.

Kati Vesalainen ja Jonne Vaahtera muutto lappiin
Kuvaaja: Jonne Vaahtera
Kati Vesalainen ja Jonne Vaahtera hiihtämässä muutto lappiin
Kuvaaja: Jonne Vaahtera
Kati Vesalainen ja Jonne Vaahtera järvellä muutto lappiin
Kuvaaja: Jonne Vaahtera
Kati Vesalainen ja Jonne Vaahtera laskettelemassa muutto lappiin
Kuvaaja: Jonne Vaahtera