Jyrki asuminen Lapissa
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Jyrki Hyttinen, Inarin kunta

Vaikka muutos kouvolalaisen yrittäjän saappaista Inarin kunnan kunnanjohtajaksi oli suuri, mie olen aina ajatellut, että mie pärjään kyllä missä vaan.

Kuitenkaan ihan oudolle maaperälle ei tullut astuttua, vaan Lappi on ollut aina sydäntä lähellä. Meillä on mökki tuossa Inarinjärven rannalla ja niinpä täällä on tullut kuljettua useita kertoja vuodessa. Kunnallispolitiikassa mie olen ollut vuosikymmeniä mukana ja olen seuraillut aina kiinnostuneena myös Lapin asioita. Sitten kun avautui tilaisuus yhdistää niin monta itselle tärkeää osa-aluetta, eihän sitä voinut jättää käyttämättä. Niin perheen kuin yrityksen arki lähti järjestelyiden jälkeen rullaamaan ihan mukavasti, vaikka mie olinkin toisella puolen Suomea. Kuitenkin ajan kuluessa nämä asiat tulivat ikään kuin uudelleen arvioitaviksi ja päätös oli pakko tehdä suuntaan tai toiseen. Niinpä jouduin tekemään ratkaisun, että palaan takaisin etelään perheeni ja yritykseni pariin. Nyt olen tekemässä seuraajalleni to do-listaa ja järjestelemässä asioita niin, että kun lähden, voin lähteä hyvillä mielin. Olen sanonut kaikille lähtöaikataulustani kysyneille, että mie lähen sitten, kun asiat ovat sellaisessa mallissa.

Vaikka mie olen Inarissa kulkenut jo vuosikaudet, niin kyllähän Lappi nyt on näyttäytynyt uudella tavalla, kun täällä on oikeasti elänyt ja työskennellyt. Ennen me lähdettiin etelästä mökille aina tiettyyn aikaan kesästä tai syksystä, mutta nyt olen saanut nähdä, mitä näiden vuodenaikojen välissä tapahtuu. Minut yllätti tämä vuodenaikojen muutoksen nopeus. Olen tottunut pitkiin keväisiin ja syksyihin, mutta täällä luonto ja sää muuttuvat vauhdilla, ja aina ne tuppaavat päästä yllättämään! Olen kyllä pistänyt merkille, että paikalliset ihmiset osaavat ihailtavasti varautua säähän kuin säähän. Etelässä hytistään ilman pipoja ja hanskoja, vaikka monesti siellä on yhtä kylmää kuin täällä. Tuntuu, että siellä olosuhteet lykätään vähän sivuun. Täällä taas olosuhteet ovat ja ihmiset sopeutuvat niihin. Ja tuleehan sitä noihin etäisyyksiinkin suhtauduttua nyt erillä tavalla. Työn puolesta olen reissannut Rovaniemelle harva se viikko ja sehän tuntuu jo ihan normaalilta mutkalta.

Lapin tulevaisuuden kehittymistä ajatellen vain taivas on rajana. Jos ajatellaan vaikka matkailua, niin en näe mitään estettä sille, etteikö Lappi voisi olla tulevaisuudessa ihan huippu lomakohde.

Massakohde Lappi ei tule koskaan olemaan, sillä se tulee aina olemaan jostain päin katsoen vaikeasti tavoitettavissa. Ja se marginaalisuus on yksi niistä monista valttikorteista, mitä Lapilla on. Tämä tulee olemaan sellainen paikka, missä jokainen haluaa ainakin kerran elämässään käydä.

Jos saisin toivoa, lisäisin yhteistyötä lappilaisten kesken ja poistaisin sellaista turhaa kateutta. Se ei ole keneltäkään pois, jos joku ensi kertaa Lappiin matkaava valitseekin kohteekseen vaikka Levin. Mie olen yrittänyt tuoda tällaista ajatusmallia esiin, että ajatelkaapa Lappia Kanariansaarina. Kun esimerkiksi me suomalaiset lähdemme ensimmäistä kertaa Kanarialle, me katsellaan vähän mitä on Las Palmasissa, Teneriffalla ja Fuerteventuralla. Loppujen lopuksi me valitaan kohde kuitenkin vähän umpimähkään. Kohteen valintaan vaikuttavat esimerkiksi sen hetken lentoaikataulut ja hinnat. Tilanne on tismalleen sama vaikka kiinalaisilla, jotka ovat tulossa ensimmäistä kertaa Lappiin. Me ollaan heidän näkökulmastaan ne Kanariansaaret. Vaikka joku valikoisi ensimmäiseksi kohteekseen Levin, se voi tarkoittaa sitä, että seuraavan kerran tänne tullessaan hän haluaa käydä Saariselällä tai Rovaniemellä tai Ylläksellä. Puhalletaan yhteen hiileen!

Mie tulin Inarin kuntaan innokkaasti, uteliaasti ja avoimin mielin. Tämä oli hieno mutka minun elämässäni, onhan tämmöinen kokemus jotain aivan uskomatonta. Kaikki täällä koettu kulkevat nyt mukana loppuelämän. Ja vaikka täällä on aina tullut reissattua useaan otteeseen vuoden aikana, uskon, että nyt Lapin reissut tiheytyvät entisestään. Ja mie ainakin haluan uskoa, että vaikka ennen posotettiin suorinta tietä mökille, niin tulevina reissuina mökkitie tekee muutaman mutkan tuttujen kasvojen luona.

Jyrki Hyttinen, Inarin Kunta

Julkaisu on tehty yhteistyössä Elinkeinot & kehitys Nordican kanssa.