Satu ja Sakke perheineen lapissa asuminen
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Satu ja Sakke, Sodankylä

Tapasimme seitsemän vuotta sitten Kosovossa, missä olimme molemmat rauhanturvaajina. Asuimme samassa suomalaisleirissä ja sanoin kerran siinä postin portailla Satulle, että sieki oot kuulemma Lapista. Siitä se lähti.

Ollaan siinä mielessä lappilaisiksi vähän erilaisia, että olemme molemmat lähteneet jo 16-vuotiaina vaihtoon Jenkkeihin ja senkin jälkeen maailmaa nähty. Vaan taisi se olla meille aika selvää alusta asti, että Lappiin me suunnataan vielä takaisin. Parin Etelä-Suomessa vietetyn vuoden ja kahden lapsen jälkeen alkoi iskeä tekemisen puute. Etelän talvessa ei moottorikelkkailla. Sain siirron kotikonnuille Sodankylään ja tänne olisi nyt toiveissa jäädä, kun kotikin on juuri rakennettu.

Ulkomaille tosin haluaisimme vielä molemmat, mutta sinne muutto ei ikinä ole pysyvä ratkaisu. Paljon saa vettä virrata Kitisessä, että kokonaan Lapin ulkopuolelle lähdettäisiin.

Satu sai koulutustaan vastaavan viran Sodankylästä pian muuton jälkeen, opiskelee Oulun yliopistossa psykoterapeutiksi ja perusti jo pari vuotta sitten toiminimen, minkä kautta saa terapia-ja koulutuspalveluja. Täällä on paljon nuoria yrittäjiä, jotka haluavat jäädä kotikonnuillensa ja työllistää itsensä. Meidänkin reilun kymmenen hengen kelkkaporukasta noin puolet ovat päätoimisia yrittäjiä. Tähänkin taloon vain runkopaketti, keittiö ja piirustukset tulivat Rovaniemeltä, mutta muuten käytettiin paikallisia palveluita ja yrittäjiä. Rakentaminen on hoitunut helposti paikallisten kanssa ja tekijöihin on voinut luottaa, kun he ovat tuttuja. K-Kaupan Mikollekin, kun soittaa, että onko muuttolaatikoita, niin se sanoo, että käy vain hakemassa. Täällä tuetaan toisia ja osataan olla todella avoimia ja vastaanottavaisia, jos vain itse on vilpitön ja aito. Asioita ei kannata ottaa niin vakavasti ja täytyy osata nauraa myös itselleen. Täällä ei tarvitse nolostella tai jäykistellä.

Sama kylä tämä on minulle edelleen kuin 2003, kun lähdin täältä. Koti tämä oli silloin ja koti tämä on vieläkin. Yhden ison muutoksen olen kuitenkin huomannut: kukaan ei enää pelaa täällä kaukalopalloa. Kaikki pelaavat vain jääkiekkoa.

Sakke ja Satu, Sodankylä