Milla Lapissa asuminen
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Milla, Kemi

Päädyin lukion jälkeen vähän sattumalta Kemin Taidekouluun. Haaveilin lähteväni Ouluun lukemaan historiaa, mutta en päässyt kerralla sisään ja ajattelin, etten ala vuotta vain kämpilläkään makaamaan. Hulluksihan siinä tulisi.

Kuulin ystäväni kautta Kemin Taidekoulusta ja tein vähän piruuttanikin sinne ennakkotehtävät. Ihan vain kokeilin pääsisinkö sisään, kun aina minä olen maalata tykännyt, mutta siihen asti lähinnä vain harrastuspohjalta. Pääsin sisälle ja koulu vei heti mukanaan. Tuntui kuin olisin tullut kotiin. Viisi ja puoli vuotta meni todella nopeasti. Kouluajoilta sain monta elinikäistä ystävää ja ainakin siitä ystäväpiiristä taidan olla ainoa, joka tekee edelleen täysipäiväisesti töitä kuvataiteilijana. Tällä alalla ei ole helppo hankkia elantoaan, joten moni päätyy menemään muihin töihin.

Maalaan esittäviä öljyväritöitä ja näyttelyitä pidän säännöllisen epäsäännöllisesti. Rovaniemellä Lapponica-salissa on ollut tähän asti suurin yksityisnäyttelyni, missä oli 45 työtä esillä. Kyllä tämä taiteilijana eläminen on tietyllä tapaa kutsumus, vaikka se niin suureelliselta kuulostaakin. Vanha opettajani sanoi, että todellista lahjakkuutta on se, että jaksaa maalata ja yrittää koko ajan. On eri asia maalata pari tuntia viikossa, kuin tehdä töitä täyspäiväisesti ja kyllähän tähän sellainen viha-rakkaussuhde on kehittynyt, kun aina ei ole hyvä päivä ja joskus ei vain onnistu. Mutta kyllä se homma alkaa aina rullaamaan, kun vain aloittaa ja tekee.

Aiheet teoksiini tulevat paljon musiikista ja kulttuurista. Kemi on siitä mahtava kaupunki, että täällä on todella vireä kulttuurielämä.

On Pakkasukko Blues n`Jazz, Kesäkissa Bluesit, Juice Rock ja paljon muutakin laadukasta musiikkitarjontaa ja bänditoimintaa. Pidän paljon Kemistä, vaikka isossa kaupungissa voisi olla enemmän mahdollisuuksia kuvataiteilijalle. Nyt näyttelyt pitää järjestää kauemmas, että saa nimeä. Vaikka Kemissä jokunen ihminen saattaa minut tuntea, niin kyllähän sitä edelleen etelässä aika tuntematon nimi on. Mutta viihdyn Kemissä, eikä minulla ole aikomusta lähteä muualle. Välillä ihan naurattaa, kun ihmiset puhuvat, etteihän täällä mitään ole, mutta minusta täällä on vaikka mitä. Lapissa taide ja kulttuuri ovat hyvissä kantimissa. Täällä on paljon laadukkaita tapahtumia ja tekijöitä, Lumipalloefekti on siitä hyvä esimerkki.

Minulla on paljon rakkaita ystäviä, ihana mies ja mahtava perhe. He luovat pohjan sille, että pystyn tätä työtä tekemään. Sen huomaa heti, jos omassa elämässä ei ole asiat kunnossa. Silloin keskittymiskyky on ihan nollassa ja mitään ei tule valmiiksi. Läheisten ja ystävien kautta syntyy se tietty mielenrauha, mikä tässä hommassa vaaditaan.

Milla, Kemi