Vaellusta syksyisessä tunturimaisemassa Lapissa
Kuvaaja: Eeva Mäkinen | Lapin materiaalipankki

Mun Lapin kootut: Syksy 2019

Päivien ollessa lyhimmillään, on hyvä hetki pysähtyä ja palata Mun Lapin syksyn tarinoihin.

Mikäli ruskaretket ja metsästyskausi veivät kaiken vapaa-ajan syksyllä, niin tässä koottuna kymmenen lukemisen arvoista juttua Mun Lapin menneeltä syksyltä. Näiden parissa on hyvä hengähtää hetki.

Kuvaaja: Iiro Kerkelä

1. Yksi puhelu muutti elämän suunnan

Lääkäri Andra Lätt saapui ensimmäisen kerran Lappiin vuonna 2011. Mielikuva pimeästä lumen täyttämästä Lapista ei pitänytkään kutiaan, ja nyt koti löytyy yhdessä perheen kanssa Enontekiöltä.

patikoija Utsjoella
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

2. Kuusi sanontaa, jotka eivät toimi Lapissa

Suomen puhekielessä on lukuisia lausahduksia ja sanontoja, jotka ovat kaikille tuttuja. Osa niistä kuulostaa ainakin Lapissa hieman erikoisilta.

Outi Tarkiainen
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

3. Sisuskalut kohdilleen pohjoisessa

Ivalossa asuva Outi Tarkiainen on yksi sukupolvensa mielenkiintoisimmista nykymusiikin säveltäjistä. Rovaniemeltä kotoisin oleva Tarkiainen palasi vuosien jälkeen pohjoiseen. Täällä sisuskalut muljahtavat oikeille paikoilleen.

Huotarin perhe
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

4. Perheenä pohjoiseen

Huotarin perhe huomasi, että jokainen reissu Lappiin tuntui liian lyhyeltä. Viisihenkinen perhe päätyi rohkeaan ratkaisuun.

Promokuva Autiomaa
Kuvaaja: Harri Korkiakoski

5. Musiikkia Lapista

Lappi on monen mielenkiintoisen yhtyeen ja artistin koti, olipa kyse thrash metallista, rap-musiikista tai mistä tahansa niiden väliltä.

Metsähallituksen arkeologi Siiri Tolonen
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

6. Lapin rikkaan kulttuuriperinnön äärellä

Sanaparia Lappi ja arkeologi ei välttämättä kovin moni laittaisi sana-assosiaatio -pelissä samaan nippuun. Arkeologi on kuitenkin Metsähallituksen Lapin luontopalveluissa työskentelevän Siiri Tolosen ammatti.

Rovaniemen ravintola-alan ammattilaiset Johan Pietarinen, Mikko Hokkanen ja Antti Kuha
Kuvaaja: Simo Vilhunen

7. Ravintola-alan ammattilaisten Rovaniemi

Rovaniemi ei välttämättä nouse ensimmäisten joukossa mieleen kulinaristin toivomuslistalla. Kannattaisi! Yucan, Pure Pizzan ja Mustan Kissan ammattilaiset kertovat työstään ja suhteestaan Rovaniemeen.

Curator Aira Huovinen
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

8. Sormi kansainvälisen taiteen sykkeellä

Monella ei heti tule mieleen, että Lapista löytyy kansainvälinen taidemuseo. Amanuenssi Aira Huovinen vastaa kulttuuritalo Korundissa sijaitsevan Rovaniemen taidemuseon ulkopuolelta tulevista näyttelyistä. Näyttelyiden saaminen ja kuljettaminen Lappiin ei ole aina aivan yksinkertaista.

Mökki Pyhä-Nattasen päällä
Kuvaaja: Daniel Taipale | Lapin materiaalipankki

9. Mikä muuttui, kun Lapista tuli koti?

Saana Sirviö, Eetu Leikas ja Irina Salomaa ovat kaikki kolme muuttaneet Etelä-Suomesta Lappiin. Lue heidän itsensä kertomina, mikä elämässä muuttui, kun pohjoisesta tuli koti.

Maria Berz Utsjoella
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

10. Saksan ja Englannin kautta revontulien perässä Utsjoelle

Maria Berz löysi tiensä Utsjoelle revontulten välityksellä. Ne ovat kuitenkin vain pieni osa siitä, mitä Utsjoella on ollut tarjota.