matkailuauto joen rannalla Lapissa
Kuvaaja: Mikael Kunnari

Mun Lapin matkavinkit

Moni suuntaa tänä kesänä lomamatkalle Lappiin. Lomamatkoilla on aikaa antaa ajatuksille ja haaveille siivet. Entä jos asuisitkin Lapissa? Heittäydy tänä kesänä hetkeksi mukaan ajatusleikkiin ja lähde Mun Lapin matkavinkkien avulla haaveilemaan arjestasi Lapissa.

Muonion kylänraitti

Muonion kohdalla poikkea päätieltä ja koukkaa kylän halki Puthaanrannatien ja Laherannantien kautta. Kylänraitin varrelta löytyy kauniita taloja ja upeita maisemia eikä Muonion palvelutkaan ole kaukana. Mieti samalla, kuinka idyllistä arkea voisit kylänraitin maisemissa elää.

Rovaniemen Angry Birds -leikkipuisto

Arktisesta pääkaupungista löytyy takuuvarma takapenkin suosikkipaikka, Angry Birds -leikkipuisto. Myös aikuisille riittää tekemistä puiston kuntoradalla. Käy kokeilemassa, kuinka monta leukaa saat vedettyä. Sykkeen noustessa voit fiilistellä, miltä arkesi tuntuisi, jos kotisi naapurissa olisi tämän tasoinen leikkipuisto.

Sodankylän liikuntahalli

Nimikilpailussa Sodankylän liikuntahallista tuli Sodankylän liikuntahalli, joka on pelkästään tämän seikan vuoksi käymisen arvoinen paikka. Vierestä löytyy myös jäähalli, joten liikuntahallilla ja sen läheisyydessä voi harrastaa kaikkea mahdollista judosta jääkiekkoon. Minkä harrastuksen sinä liikuntahallilla aloittaisit, jos asuisit Sodankylässä?

Enontekiön erälukio

Matkalla Kilpisjärvelle käyhän kurkkaamassa, miltä näyttää Enontekiön erälukio, joka on yksi Suomen parhaimmista pienlukioista STT:n lukiovertailussa. Pieni, mutta laadukas lukio tarjoaa lukiokurssien lisäksi eräaiheisia opintoja. Mitä kaikkea tuleva lukioikäinen lapsesi voisikaan tässä opinahjossa oppia?

Ylitornion ICA Supermarket

Kun ajat länsirajan tuntumassa, kannattaa ehdottomasti pysähtyä ostamaan matkaevästä ICA Supermarketista. Ylitorniolaiset saavatkin nauttia virkistävästä skandinaavisesta tuulahduksesta päivittäin, sillä palvelut levittäytyvät rajan molemmin puolin. Supermarketin ruotsalaiset herkut ovatkin vähintään yksi tärkeimmistä syistä harkita kotiosoitteen siirtämistä Ylitorniolle.

Sallan kävelytie kylältä tunturiin

Salla saattaa olla keskellä ei mitään, mutta kylältäpä pääsee kävelytietä pitkin tunturiin. Ei tarvitse siis ajaa huonokuntoisia hiekkateitä pitkin päästäkseen fiilistelemään tunturimaisemia, vaan voi reippaasti kävellä tai pyöräillä 10 km:n matkan. Sallaa voikin pitää urbaanin retkeilijän unelmana!

Pelkosenniemen vanha alakoulu

Unohda Pyhätunturi tai Andy McCoyn -patsas, Mun Lappi suosittelee kurkkaamaan missä Pelkosenniemen Vanha alakoulu sijaitsee. Vanhalta alakoululta löytyy nimittäin koko kylän harrastusmahdollisuudet. Pelkosenniemelle on nousemassa myös uusi koulurakennus, joka on näillä näkymin valmistumassa elokuussa. Jos asuisit Pelkosenniemellä, menisitkö HIIT-treeneihin vai seinäkiipeilemään?

Pellon eläinlääkäri

Ennen kuin menet nauttimaan Pellon huikeista kalastusmahdollisuuksista, käyhän tsekkaamassa missä on Pellon eläinlääkärin. Joidenkin mielestä Pellossa on Lapin paras eläinlääkäri, ja moni ajaa pidemmän matkan päästä saadakseen omalle lemmikilleen parasta mahdollista hoitoa. Jos vain koirasi tai kissasi saisi päättää, pitäisikö Pelloa jo pelkästään tämän vuoksi harkita uudeksi kotipaikaksi?

Posion liikuntakampus

Matkan jäykistämät jäsenet saavat uutta eloa, kun pysähtyy Posion liikuntakampukselle. Käy katsomassa kenties Lapin parasta urheilukenttää, mene vähän jäähdyttelemään jäähallille ja vilkaise, miten hienoissa maisemissa sijaitsee paikallinen kuntosali. Posio onkin liikunnallisen ihmisen unelmien kotipaikka.

Ranuan Villa Havula

Kukkien ja huonekasvien ystävien kannattaa suunnata Ranualle, Suomen hillapitäjään. Villa Havula – Puutarhurin Maja jo itsessään on nähtävyys, mutta käyhän katsomassa millaisia leikokukkia on tarjolla ja nauti samalla kahvion antimista. Kukkien huumaavassa tuoksussa mieti, kuinka ruusuista arkea voisit Ranualla viettää.

Savukosken nuorisokota

Seuraava matkavinkki on erityisesti omistettu takapenkin murjottaville teineille. Lapissa teinit eivät suinkaan luuhaa ostareilla, vaan yhdessä rakennetussa nuorisokodassa joen läheisyydessä. Tämä outdoor living room on vapaasti kaikkien käytettävissä. Miten erilaista nuoruutta Savukoskella voisikaan viettää?

Utsjoen elokuvateatteri

Sykähdyttäviä elämyksiä voi hakea Utsjoella muualtakin kuin tuntureilta. Utsjoella toimii nimittäin pieni ja sympaattinen elokuvateatteri, jossa elävistä kuvista pääsee nauttimaan alle 10 eurolla. Retkeilyn ja elokuvien ystävälle Utsjoki onkin unelmien asuinpaikka!

Kittilän Karinnokan lintutorni

Pidä jaloittelu- ja evästauko Kittilässä Karinnokan lintutornilla. Lintutornin läheisyydestä löytyy myös laavu, jossa voit nauttia omia eväitä. Lintuja tiiraillessa voit samalla pohtia, millainen tulevaisuus sinulla voisi olla Levitunturin kupeessa.

Simon Simoniemen venesatama

Veneilijöille löytyy Simosta täydellinen pysähdyspaikka. Simoniemen venesatamassa pääset nauttimaan uimarannasta, tekemään ruokaa nuotiopaikalla tai vaikka yöpymään vanhassa pappilassa. Kohde on helposti saavutettavissa myös autolla. Merellisestä tunnelmasta nauttiessa voit haaveilla mm. Simossa olevista merenrantatonteista.

Keminmaan kirjasto

Lukeminen kannattaa aina, myös kesälomalla. Pysähdy siis hetkeksi Keminmaan kirjaston kohdalla ja käy lukemassa lukusalissa uusin Aku Ankka, Avotakka tai Ase & Erä -lehti. Huomaa samalla, kuinka keskeisellä paikalla kirjasto on ja kuinka helposti kaikki arjen asiat hoituisivat Keminmaassa.

Kemin Pajarinrannan koirapuisto

Mun Lapin matkavinkit ottavat huomioon myös nelijalkaiset ystävämme. Kemissä sijaitseva Pajarinrannan koirapuisto tarjoaa viihtyisän puiston koirien vapaaseen temmellykseen. Puiston vierestä löytyy muuten myös hirsipäiväkoti, liikennepuisto, frisbeegolfrata ja leikkipuisto. Koirapuisto on varustettu merinäköalalla, joten Kemissä on koirillakin hyvät oltavat.

Tervolan skeittipuisto

Otithan skeittilautasi mukaan? Käyhän Tervolassa kokeilemassa, miten kickflip onnistuu paikallisessa skeittipuistossa. Skeittaa samalla Keskustietä pitkin ja fiilistele, millaista arkea voisit Kemijoen ja nelostien varressa viettää.

Tornion Ikea

Vaikka Ikea virallisesti sijaitsee Ruotsin puolella Haapannassa, Suomen rajalta on kävellen vain reilut 600 metriä Ikeaan. Rajanaapurit, Tornio ja Haaparanta, elävät lämpimissä väleissä ja muodostavat todellisen rajayhteisön, jossa valtion vaihtumista ei aina edes huomaa. Muuttamalla Tornioon sinulla olisikin aina ruotsalaiset lihapullat käden ulottuvilla.

Inarin liikennepuisto

Kun perheen pienimmätkin haluavat päästä ajamaan, kannattaa ottaa suunnaksi Ivalon kylän liikennepuisto. Liikennepuistosta löytyy sopivia menopelejä kaiken ikäisille ja puistossa koko perhe voi viettää mukavan jaloittelutauon. Miten mutkattomia ruuhkavuosia voisitkaan Inarissa viettää?