Matkailuauto Lapissa yhdessä Lapin kartan kanssa
Kuvaaja: Daniel Taipale

Mun Lapin matkavinkit

Moni suuntaa tänä kesänä lomamatkalle Lappiin. Lomamatkoilla on aikaa antaa ajatuksille ja haaveille siivet. Entä jos asuisitkin Lapissa? Heittäydy tänä kesänä hetkeksi mukaan ajatusleikkiin ja lähde Mun Lapin matkavinkkien avulla haaveilemaan arjestasi Lapissa.

Muonion kylänraitti

Muonion kohdalla poikkea päätieltä ja koukkaa kylän halki Puthaanrannatien ja Laherannantien kautta. Kylänraitin varrelta löytyy kauniita taloja ja upeita maisemia eikä Muonion palvelutkaan ole kaukana. Mieti samalla, kuinka idyllistä arkea voisit kylänraitin maisemissa elää.

Rovaniemen Angry Birds -leikkipuisto

Arktisesta pääkaupungista löytyy takuuvarma takapenkin suosikkipaikka, Angry Birds -leikkipuisto. Myös aikuisille riittää tekemistä puiston kuntoradalla. Käy kokeilemassa, kuinka monta leukaa saat vedettyä. Sykkeen noustessa voit fiilistellä, miltä arkesi tuntuisi, jos kotisi naapurissa olisi tämän tasoinen leikkipuisto.

Sodankylän liikuntahalli

Nimikilpailussa Sodankylän liikuntahallista tuli Sodankylän liikuntahalli, joka on pelkästään tämän seikan vuoksi käymisen arvoinen paikka. Vierestä löytyy myös jäähalli, joten liikuntahallilla ja sen läheisyydessä voi harrastaa kaikkea mahdollista judosta jääkiekkoon. Minkä harrastuksen sinä liikuntahallilla aloittaisit, jos asuisit Sodankylässä?

Enontekiön erälukio

Matkalla Kilpisjärvelle käyhän kurkkaamassa, miltä näyttää Enontekiön erälukio, joka on yksi Suomen parhaimmista pienlukioista STT:n lukiovertailussa. Pieni, mutta laadukas lukio tarjoaa lukiokurssien lisäksi eräaiheisia opintoja. Mitä kaikkea tuleva lukioikäinen lapsesi voisikaan tässä opinahjossa oppia?

Ylitornion ICA Supermarket

Kun ajat länsirajan tuntumassa, kannattaa ehdottomasti pysähtyä ostamaan matkaevästä ICA Supermarketista. Ylitorniolaiset saavatkin nauttia virkistävästä skandinaavisesta tuulahduksesta päivittäin, sillä palvelut levittäytyvät rajan molemmin puolin. Supermarketin ruotsalaiset herkut ovatkin vähintään yksi tärkeimmistä syistä harkita kotiosoitteen siirtämistä Ylitorniolle.

Sallan kävelytie kylältä tunturiin

Salla saattaa olla keskellä ei mitään, mutta kylältäpä pääsee kävelytietä pitkin tunturiin. Ei tarvitse siis ajaa huonokuntoisia hiekkateitä pitkin päästäkseen fiilistelemään tunturimaisemia, vaan voi reippaasti kävellä tai pyöräillä 10 km:n matkan. Sallaa voikin pitää urbaanin retkeilijän unelmana!

Pelkosenniemen alakoulu

Unohda Pyhätunturi tai Andy McCoyn -patsas, Mun Lappi suosittelee kurkkaamaan missä Pelkosenniemen alakoulu sijaitsee. Pelkosenniemen alakoulu ei tarjoa pelkästään opetusta aidossa kyläkoulumiljöössä, vaan myös liikuntamahdollisuuksia pienen suurella sydämellä. Jos asuisit Pelkosenniemellä, menisitkö yin-joogaan, HIIT-treeneihin vai seinäkiipeilemään?

Pellon eläinlääkäri

Ennen kuin menet nauttimaan Pellon huikeista kalastusmahdollisuuksista, käyhän tsekkaamassa missä on Pellon eläinlääkärin. Joidenkin mielestä Pellossa on Lapin paras eläinlääkäri, ja moni ajaa pidemmän matkan päästä saadakseen omalle lemmikilleen parasta mahdollista hoitoa. Jos vain koirasi tai kissasi saisi päättää, pitäisikö Pelloa jo pelkästään tämän vuoksi harkita uudeksi kotipaikaksi?

Posion kirjaston läskipyörät

Mikä olisikaan sen parempaa kuin nauttia Posion maisemista pyörän satulassa istuen. Eikä tarvitse olla edes omaa pyörää matkassa, sillä kuntalaiset saavat Posion kirjastolta läskipyöriä lainaan kirjastokorttia vilauttamalla.

Ranuan Asian Street Food by Sara

Ranualla kurnivat vatsat saavat helpotusta, kun hakee ruuat hieman erilaiselta lappilaiselta torigrilliltä, Asian Street Food by Sara -ravintolasta. Thaimaalaisista mauista nauttiessa Lapin hillapitäjässä voi myös hieman fiilistellä sitä, että olisiko tämä se ravintola, josta hakisit perjantaisin työviikon päätteeksi maittavat take away -ruuat.

Savukosken nuorisokota

Seuraava matkavinkki on erityisesti omistettu takapenkin murjottaville teineille. Lapissa teinit eivät suinkaan luuhaa ostareilla, vaan yhdessä rakennetussa nuorisokodassa joen läheisyydessä. Tämä outdoor living room on vapaasti kaikkien käytettävissä. Miten erilaista nuoruutta voisikaan Savukoskella viettää?

Utsjoen elokuvateatteri

Sykähdyttäviä elämyksiä voi hakea Utsjoella muualtakin kuin tuntureilta. Utsjoella toimii nimittäin pieni ja sympaattinen elokuvateatteri, jossa elävistä kuvista pääsee nauttimaan alle 10 eurolla. Retkeilyn ja elokuvien ystävälle Utsjoki onkin unelmien asuinpaikka!

Kolarin hirsikoulut

Kolarissa hirsitalounelmat toteutuvat myös perusopetuksessa, joten kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa Ylläsjärven ja Äkäslompolon hirsikouluihin. Modernit hirsikoulut löytyvät tunturin molemmin puolin. Samalla, kun jälkikasvusi kiipeilee koulun pihan leikkitelineissä, kuvittele, kuinka upea opintaival lapsillasi voisi Kolarissa olla.