Lapin kesä
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Mun Lapin kootut: Kesä 2019

Palaa kesän tunnelmiin Mun Lapin koottujen juttujen kautta.

Tuliko kesällä vietettyä aikaa muuallakin kuin ruudun ääressä tai älypuhelin kourassa? Silloin on riski, että jäi lukematta joku Mun Lapin kesällä julkaistuista jutuista. Mutta hätä ei ole tämän näköinen, kokosimme sinua varten kasan kesällä julkaistuja juttuja uudelleen löydettäväksi.

1. Lappi, Suomen Amerikka

Anette Latva-Piikkilä Levillä
Kuvaaja: Olli Autonen

Anette Latva-Piikkilä kyllästyi jatkuvaan harrastusvälineiden pakkaamiseen ja hektiseen arkeen. Koti löytyi Leviltä, jossa harrastusmahdollisuuksien lisäksi löytyi kenttä yrittäjyydelle.

– Muutenkin tuntuu, että Lappi on vähän sellainen Amerikka, jossa kaikilla on mahdollisuus kaikkeen. Tule ja tee itsestäsi mitä haluat, Latva-Piikkilä kertoo jutussa.

2. Vinkit työnhakuun Lapissa

läppäri lappi auringonlasku
Kuvaaja: Harri Tarvainen

Lappi vetoaa moneen työnhakijaan rauhallisuutensa, luonnon ja aitoudensa kautta. Mitä pohjoiseen työllistymisestä haaveilevan kannattaa ottaa huomioon?

3. Helsingistä Suvantoon ja ensimmäiseen yhteiseen kotiin

Janne Uusitalo ja Vilma Pellinen Suvannon vanhassa koulussa
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Janne Uusitaloa ja Vilma Pellistä ei voi syyttää rohkeuden puutteesta.

Puolitoista vuotta seurusteltuaan Helsingissä asunut pariskunta osti ensiasunnokseen Suvannon vanhan koulun Pelkosenniemeltä, vaikka eivät olleet ehtineet pääkaupunkiseudullakaan muuttaa yhteen.

4. Sano se lapiksi

Selviytymisopas Sano se lapiksi
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Pohjoisessa puheessa saatat kuulla kaikuja niin meänkielestä kuin saamenkielistäkin, ja puhekielessä monesti yhdeksi ”Lapin murteeksi” kutsuttu peräpohjalainen murre jakautuu useisiin alamurteisiin, jotka taipuvat käyttäjänsä suussa niin ajallisesti kuin paikallisestikin.

5. Huippukeittiöistä huippuravintolan perustajaksi Posiolle

Ravintola Tapion Connor Laybourne
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Connor Laybourne muutti Cambridgesta Posiolle, puolisonsa kotikuntaan, 2,5 vuotta sitten. Nyt hän pyörittää hehkutetun Ravintola Tapion keittiötä ja laittaa kaiken likoon sen puolesta ja Lappi edellä.

— Olisimme voineet avata pizza- ja burgerpaikan Rovaniemelle ja elää helposti. Teimme kuitenkin fine dining -paikan keskelle metsää, koska sellaisen me halusimme. Lainasimme rahaa, otimme riskin ja myin moottoripyöränikin, että voimme kahdestaan tarjota tällaisia asioita Lapista, Laybourne kertoo.

6. Suomen kauneimpia teitä

Inari-Saariselkä
Kuvaaja: Inari-Saariselkä

Harvassa ovat sellaiset Lapin tiet, joiden maisemia ei katselisi mielellään. Täältä löytyy niin tuntureita, vaaroja, virtaavaa vettä, hiekkarantoja, poroja kuin kauniita järviäkin. Listasimme kuusi maisematietä roadtrip-kohteiksi tai vaihtoehtoisiksi reiteiksi Lapin baanoja viilettäessä.

7. Stressivapaata elämää Tankavaarassa

Kaija Ryytty Hopiaojan varrella Tankavaarassa
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Kaija Ryytty halusi kokeilla Lapissa asumista. Tankavaara ja Lappi yllättivät alussa monta kertaa, mutta muuttokuorma seurasi pian perässä Tankavaaran kultakylään.

— Täällä ei ole stressannut missään vaiheessa, vaikka tekeekin paljon töitä. Elämä tuntuu luonnolliselta, kun työpäivinä tekee töitä ja vapaapäivät liikkuu luonnossa, Ryytty sanoo.

8. Lemmenjoella kuvaamassa yötöntä yötä

Valokuvaajia laskeutumassa Joenkieliseltä
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Inari Nightless Night -valokuvaustyöpaja vei parikymmentä valokuvauksesta kiinnostunutta viikonlopun ajaksi Lemmenjoen kansallispuistoon Inariin kuvaamaan yötöntä yötä. Mun Lappi oli luonnollisesti mukana.

9. Toimittajan nelipyöräinen kesäkoti

Toimittaja Meri Lantela retkeilyautossaan
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Toimittaja Meri Lantela tuli kesäksi töihin Lappiin, ja asui sen ajan retkeilyautossaan. Autossa asuessa arki on hieman hitaampaa ja vaivalloisempaa, mutta se voi tehdä elämästä myös mieluisampaa.

— Eihän tämä ole niin fiini kuin monilla, mutta tämä on tällainen budjetille ja minulle sopiva ratkaisu. Ei liian hieno koska ei olisi ollut varaa, muttei niin vanha että sitä pitäisi olla koko ajan laittamassa, Lantela sanoo.

10. Kahdeksan vinkkiä selviytymiseen Lapissa

Purosta juomavettä Lapissa
Kuvaaja: Eeva Mäkinen

Muutto Lappiin voi olla melkoinen muutos entiseen, joten kokosimme lyhyen selviytymisoppaan, josta löytyy vinkit tavallisimpiin eteen tuleviin haasteisiin