Anne Holmin muuttaminen lappiin
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Kaipuu tuntureille toi Anne-Marie Holmin Lappiin

Lahdessa suurimman osan elämästään asunut Anne-Marie Holm, 23, huomasi 15-vuotiaana vaellusrippikoulussa, että Lappi on hänen juttunsa ja päätti, että hänestä tulee eräopas. Ei kestänyt kauan, kun muuttaminen Lappiin tuli ajankohtaiseksi.

Holmilla ei ennestään ole siteitä Lappiin. Pohjoinen ja tunturit ovat hänen oma juttunsa. Tuore luonto-ohjaaja muutti aluksi Rovaniemelle, mutta matka jatkui yhä pohjoisemmas aina Utsjoelle asti.

Utsjoelta löytyi koti ja mies. Kaksi vuotta sitten maailmaan syntyi myös pieni poika.

– Eteläinen Suomi ei ole ikinä tuntunut kodilta. Rovaniemikään ei vielä riittänyt, piti päästä pohjoisemmas sinne, missä on tuntureita ja luontoa. Nyt kaikista paikoista, joissa olen asunut, Utsjoki tuntuu eniten kodilta, Holm hymyilee.

Kun luonto-ohjaajalle ei löytynyt pohjoisesta töitä, alkoi Holm opiskella oppisopimuksella lähihoitajaksi. Opiskelut vievät naisen aika ajoin lähes 500 kilometrin päähän Rovaniemelle, mutta muuten hän ei kaipaa pohjoisimmasta Lapista mihinkään.

Parasta Holmin mukaan Utsjoella on luonnon läheisyys ja tiivis kyläyhteisö.

– Täällä kaikki ovat enemmän ja vähemmän luontoihmisiä. Luontoon pääsee niin helposti. Iltalenkinkin voi mennä vetämään pikaisesti takapihalle tunturiin. Pienessä kyläyhteisössä löytyy yhteishenkeä ja toisia autetaan aina, Holm summaa.

Luontoon säällä kuin säällä

Anne-Marie Holmin kaikki vapaa-aika kuluu luonnossa ulkoillessa. Kesällä hän vaeltaa ja maastopyöräilee, talvella hiihtää, lumikenkäilee ja moottorikelkkailee.

Vaeltaminen on erityisesti nuoren naisen sydäntä lähellä. Hänen yksi tavoitteistaan olisi saada itsensä nukkumaan yksin ulkona rauhallisin mielin. Vaelluskaveria ei koiran lisäksi nimittäin aina ole saatavilla ja Holm ei halua, että se olisi este lähteä luontoon.

– Tein ensimmäisen yön yli kestävän retken yksin viime kesänä. Muistan, kuinka minua pelotti aivan valtavasti ja näin koko yön painajaisia. Aamulla, kun heräsin ja huomasin, että olin selvinnyt, niin olo oli kuin voittajalla. Nyt kun menin samaan paikkaan uudestaan yöksi, niin ei enää jännittänyt lähellekään yhtä paljon, Holm kertoo.

Holm kirjoittaa retkeilyaiheista Adventureland Lapland -blogia. Aluksi blogi oli ikään kuin päiväkirja. Paikka, jossa kertoa omista retkistä.  Nykyään hän haluaa blogin kautta kannustaa ihmisiä liikkumaan ja löytämään Utsjoen luonnon.

– Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen ovat mielestäni edellytyksiä hyvinvoinnille. Haluan inspiroida ihmisiä lähtemään luontoon ja näyttää, ettei yksin tai vaikka koko perheen voimin lähteminenkään ole niin hankalaa. En ole Luonto-ohjaajana oppaan töitä tehnyt, mutta haluan tällä tavalla antaa oman panokseni alalle.

Elämää pohjoisen tuntureilla

Holmin mukaan elämä Utsjoella ei tunnu niin pinnalliselta kuin isoissa kaupungeissa.

– Kaupungissa ihmisistä helposti paistaa kaavamaisuus, suorittaminen ja stressi. Pohjoisessa ihmiset ovat aidosti omia itsejään. Itsestänikin olen huomannut, että olen muuttunut Utsjoella paljon rennommaksi.

Holm unelmoi, että pääsisi enemmän tekemään myös luonto-ohjaajan töitä ja saisi edelleen asua Utsjoella. Vaellus- ja ulkoiluharrastusten osalta nainen haluaa jatkuvasti kehittyä ja ylittää itsensä. Hänen mielestään on tärkeää myös opettaa erätaitoja ja luontosuhdetta lapsille.

– Haluan omana perintönäni siirtää erätaidot myös lapsille. Olen pienenä kulkenut perheen kanssa paljon luonnossa ja uskon, että sieltä se omakin innostus on lähtenyt. Ei moni lapsi saa asua tällaisessa paikassa, että pääsee kaksivuotiaana pilkkiretkille mukaan keskelle tuntureita, Holm sanoo.

Tulevana kesänä Anne-Marie Holmin tavoitteena on lähteä kahdestaan koiran kanssa vaeltamaan Ylläkselle se sama reitti, jonka hän käveli vaellusrippikoulussa, kun hän ensimmäisen kerran ymmärsi itse kuuluvansa Lappiin.

Haastattelu on julkaistu alunperin heinäkuussa 2017.

Anne Holmin vaeltamassa muuttaminen lappiin
Kuvaaja: Anne Holmin
Anne Holmin muuttaminen lappiin luonto
Kuvaaja: Anne Holmin
Anne Holmin ja lapsi muuttaminen lappiin
Kuvaaja: Anne Holmin
Anne Holmin muuttaminen lappiin auringonlasku
Kuvaaja: Anne Holmin