Mökki Pyhä-Nattasen päällä
Kuvaaja: Daniel Taipale | Lapin materiaalipankki

Miten elämä muuttui Lappiin muuton myötä?

Muutto Lappiin voi olla vastaajasta riippuen suuri, keskikokoinen tai pieni loikka uuteen. Lue kolmen Etelä-Suomesta kotoisin olevan muuttajan kertomukset siitä, mikä elämässä oikeastaan on muuttunut Lappiin muuton myötä!

Saana Sirviö

Saana Sirviö, Rovaniemi

Sisustus- ja tekstiilimuotoilun opiskelija Lapin yliopistossa

“Elämänmuutos Lappiin muuton myötä on ollut valtava, mutta mitään isoa kulttuurishokkia ei ole ollut. Vasta tutusta ympäristöstä ja rutiineista irrottautuminen sai huomamaan kuinka urautunut ja muutosvastainen sitä on ollut. Nykyisin ajattelen jopa elämääni kahdessa vaiheessa, aikaa ennen Lappiin muuttoa ja aikaa sen jälkeen. Olen aina ollut luonnonläheinen ja varsin introvertti, mutta pääkaupunkiseudulla asuessa tiedostamattani hautasin nämä piirteet, koska elämänrytmi ja -tapa on siellä paljon hektisempi ja ekstroverttiyttä korostava. Tuntuu, että olen täällä enemmän kotonani kuin koskaan pääkaupunkiseudulla, mistä olen kotoisin.

Lapsuuteni vietin Vantaalla ja kotoa muutettuani olen asunut eri puolilla Helsinkiä ja viimeisimmäksi Espoon Leppävaarassa. Perheeni omistaa mökkiosakkeen Ylläksellä ja parhaimpiin lapsuusmuistoihin kuuluukin hiihtolomareissut Lappiin. Myöhemmin Ylläksen mökillä tuli käytyä kavereiden kanssa, mutta väliin mahtui vuosien aika, kun en Lapissa vieraillut ollenkaan.

En koskaan kuvitellutkaan muuttavani tänne, ennen kuin tapasin Helsingissä nykyisen avomieheni, joka on täältä pohjoisesta kotoisin. Muutto Lappiin alkoi vilahdella koti-ikävää potevan kumppanin puheissa sen verran usein, että lopulta aloin pohtia voisiko tässä olla hyvä sauma opiskelun uudelleen aloittamiselle, mitä olin jo pitkään harkinnut. Nyt kolmantena opiskeluvuonna olen kotiutunut tänne niin hyvin, että en aio palata enää takaisin etelään. Tulevaisuuden suunnitelmat ja unelmat sijoittuvat kaikki Lappiin. Isoin yllätys on ollut, kun huomasin haaveilevani tunturiin muuttamisesta.

Yksi asia, jota edelleen pysähdyn monesti ihastelemaan Rovaniemellä on se, kuinka täältä näkee niin kauas. Vaaran päältä tai joenrannasta avautuu upeat maisemat ja tuntuu, että on tilaa hengittää.

Muutoinkin luonnonläheisyys on korjannut laiminlyötyä luontosuhdettani ja olen esimerkiksi innostunut aloittamaan valokuvausharrastuksen uudestaan vuosien tauon jälkeen. Valokuvaus on itse asiassa alkanut kiinnostaa niin paljon, että toivon jonain päivänä voivani integroida sen jollain tavoin työhöni. En harrastanut retkeilyä ennen kuin tapasin avomieheni, mutta nykyisin se on yhteinen harrastus ja pyrimme liikkumaan luonnossa mahdollisimman usein.

Ison kaupungin palveluihin tottuneelle yllätyksenä tuli julkisen liikenteen ja kierrättämisen hankaluus monessa paikassa. Myös kauppojen suppeammat aukioloajat aiheutti aluksi ihmetystä ja tietysti monien liikkeiden puuttuminen, mutta nyt aikatauluihin on tottunut ja verkkokaupoista saa tuotteet mitä ei täältä löydy. Kuluttaminen on vähentynyt huomattavasti Rovaniemelle muuton jälkeen.”

Eetu Leikas Visit Ylläs

Eetu Leikas, Kolari

Markkinointikoordinaattori, Visit Ylläs

“Suurin muutos elämässäni pohjoiseen muuton jälkeen on liittynyt sosiaaliseen elämään. Etenkin kesäaikaan ihmisiä, varsinkaan oman ikäisiäni, ei aivan älyttömästi täällä ole. Elämä on kuitenkin mukavan rauhallista ja luonto jaksaa ihastuttaa jatkuvasti. Täällä tuntee elävänsä omassa kuplassa, jossa ei hätäillä ja jossa asioiden on aina tapana järjestyä.

Lähtöisin olen Espoosta, mutta Ylläs on tullut minulle tutuksi jo nuorena. Meillä oli suvussa nimittäin perinteenä, että kun täyttää kuusi vuotta sai lähteä isovanhempien kanssa Ylläksen reissulle keväthangille. Näinpä tällä vuosituhannella on tullut oltua joka vuosi näissä maisemissa.

Lukion jälkeen vuonna 2013 lähdin ensi kertaa töihin Ylläkselle lumilautaopettajaksi hiihtokouluun. Siitä lähtien aloin viettämään pitkiä pätkiä täällä talvisin samalla myös valokuvaten ja bloggaillen. Alkuvuodesta 2017 aloitin harjoittelijana Visit Ylläksellä, jonka jälkeen jatkoin töiden tekoa pienemmällä tuntisopimuksella. Nyt keväällä päätin hoitaa matkailualan opinnot Espoossa loppuun ja jäin sen jälkeen pysyvästi asumaan tänne Ylläkselle.

Parasta täällä asumisessa ovat ehdottomasti harrastusmahdollisuudet, jotka ovatkin suurin syy muuttooni. Täällä voi lähteä suoraan ovesta laskettelemaan, hiihtämään, pyöräilemään tai vain tallustelemaan luontoon kameran kanssa. Kahdeksan vuodenaikaa tarjoavat myös mukavasti vaihtelua, eikä tylsistymään ehdi.

Omalla kohdalla siirtyminen Lappiin on tapahtunut rauhallisesti, joten varsinaisesti mikään ei ole shokeeranut. Kaikkeen tottuu nopeasti, eivätkä esimerkiksi pitkät välimatkat tunnu enää miltään. Elämä pohjoisessa vaatii kuitenkin enemmän suunnittelua, sillä rauhallisessa ympäristössä palvelut eivät välttämättä ole auki 24/7 kuten etelässä.”

Irina Salomaa Inari-Saariselkä

Irina Salomaa, Inari

Sisällöntuottaja, Inari-Saariselkä Matkailu

“Vuodenaikojen intensiivisyys on ollut yllätys. Se, että ensin syksy tekee tuloaan, hetkessä on huikea ruska ja seuraavana päivänä tulee ensilumi. Se on ehkä opettanut elämään enemmän hetkessä. Kun paistaa aurinko niin lähdetään uimaan, koska kyseessä voi olla se ainoa kesäpäivä!

Olen kotoisin Helsingin Malmilta, josta suuntasin Alankomaihin matkailualan opintoja suorittamaan. Työskenneltyäni muutamia vuosia hotellissa Helsingissä, lähdin opintovapaan turvin eräopaskouluun. En ole varma tiesinkö edes moisesta ammatista ennen kuin muuan loppukesä kuutisen vuotta sitten satuin kuulemaan sanan eräopas, ja samoin tein oli Google minulle kertonut eri koulutusmahdollisuuksista. Kursseillehan hakuajat olivat jo menneet ja opiskelijat valittu, mutta yhdestä koulusta minulle soitettiin eräs maanantai, että tänään alkoi koulu, ja yksi jätti tulematta. Seuraavalla viikolla olin muuttanut, ja opiskelijaelämä ohjaaja- ja erätaitojen sekä lajitunnistusten parissa sai alkaa.

Työllistyin oppaana hyvin ja heti, ja aika luonnollisesti ajauduin pohjoisemmaksi keikkatöiden viemänä. Inari-Saariselän alueelle muutin nelisen vuotta sitten, ja heti täällä tuntui yllättävän kotoisalta. Matkailualan ammattilaisena on töitä riittänyt monipuolisesti, ja nyt toimin matkailualueen markkinointiorganisaation sisällöntuottajana. Olen elävä todiste siitä, että ammatillisesti voi kehittyä missä vain, myös kaupunkien ulkopuolella!

Olin käynyt Lapissa pari kertaa lapsena, mutta en kuitenkaan osannut ajatella Lappia minään maagisena elämänmuutoskohteena, kunhan olen kiinnostunut näkemään millaista elämä missäkin on. Etelä-Pohjanmaa oli yhtä lailla eksoottinen paikka asua.

Arvostan kovasti sitä että Lapissa ei tarvitse lähteä luontoon, vaan sen ympäröimänä asutaan ja eletään – kuten harvaan asutuilla seuduilla yleensäkin. Vietän enemmän aikaa ulkona tekemättä varsinaisesti mitään, ja suunnittelematta. Kunhan olen vain. Myös vaellus- ja hiihtoreissuja tulee tehtyä huomattavasti enemmän kun kohteet ovat niin lähellä. Oikeastaan tämä Ivalo on aika keskeisellä sijainnilla, esimerkiksi UKK ja Saariselän ladut, isot erämaa-alueet ja Jäämeri ovat mielenkiintoisia kohteita verrattain lyhyen matkan päässä.

Valoisat kesäyöt vaativat yhä totuttelua. Onhan se yötön yö hienoa kokea, mutta että koko kesä ja joka kesä. Syyskesän pimenevät illat ja ensimmäiset kirpeät yöt ovat ihania. Vihdoin on lupa nukkua!”