Katja Still poliisina Lapissa
Kuvaaja: Lapin poliisilaitos | Jaakko Tastula

"En tullut tänne maisemien perässä"

Vanhempi konstaapeli Katja Still jäi pysyvästi Rovaniemelle ja rohkaisee nyt nuorempia kollegoitaan näkemään Lapissa muutakin kuin maisemat.

– En ollut ikinä käynyt näin pohjoisessa, kun tulin tänne aikoinaan poliisiharjoitteluun. Ajattelin, että puoli vuotta pärjää missä vain, Still muistelee kahdenkymmenen vuoden takaisia. 

Nykyään vanhempana konstaapelina työskentelevä Katja Still, 51, oli viiden muun poliisiopiskelijan ohella ensimmäisiä koskaan Tampereelta Rovaniemelle harjoittelujaksolle tulleita. 

– Valmistumisen lähestyessä komisario tarjosi vakituisen työpaikan meistä neljälle. Sen jälkeen on vähän ryhmät vaihtuneet ja ryhmän kokoonpano, mutta rikostutkintaa olen tehnyt käytännössä koko tämän ajan. 

Still korostaa, että Lapin tunturit, aakean laakeat marjametsät ja hillasuot eivät olleet syy Rovaniemelle saapumiseen ja lopulta kotiutumiseen, vaan yksi asia vain johti toiseen. 

– En tullut tänne maisemien perässä, vaan alkuun vetosi se, kun pelasin aktiivisesti lentopalloa Woman Volleyssa. Sitten löysin puolison, rakennettiin talo tänne ja lapset syntyivät. Yhtään tuttua tai sukulaista ei täällä ollut valmiina, vaan koko se elinpiiri ja verkosto rakennettiin tyhjästä. 

Katja Still avannossa
Kuvaaja: Lapin poliisilaitos | Jaakko Tastula

Laaja työkenttä

Poliisien toimenkuvat ovat Lapissa usein laajempia kuin muualla ja välimatkat kentällä pidempiä. Katja Still työskentelee Rovaniemellä rikosten esikäsittelyryhmässä.  

– Toimin rikosilmoitusten vastaanotossa asiakaspalvelussa, teen esitutkintaa ja jonkun verran keikkapartiointiakin. Tämä on aika monipuolinen työ ja alueen kansainvälisyys tuo tähän oman lisänsä. 

Rovaniemellä on pääpoliisiasema Lapissa, mutta se on silti Stillin mukaan kohtuullisen pieni tai korkeintaan keskikokoinen laitos. 

– Tämä on just semmonen sopivan kokoinen paikka, mihin on helppo uutena tulla. Samoissa tiloissa työskentelee päivittäin tutkijat, kenttätyöntekijät ja kanslian väki, joten yhteisöön pääsee nopeasti sisälle. Ihmisillä on myös sellainen hyvä auttamisen meininki, uudet otetaan vastaan ja perehdytetään hyvin. Osa ihmisistä on tekemisissä työajan ulkopuolellakin ja yhteisöllisyys näkyy myös yhteisinä illanviettoina tai harrastuksina.  

Mahdollisuudet ammatissa kehittymiseen ovat yhtä hyvät kuin muuallakin. 

– Pääsääntöisesti koulutukset järjestetään Tampereella, vaikka onhan nykyään etäkoulutustakin tarjolla. Täällä esihenkilöt kannustavat aktiivisesti osallistumaan koulutuksiin ja suhteellisen helppo on lähteäkin. Yöjunalla olet aamulla Tampereella. 

Katja Still töissä, poliisina Lapissa
Kuvaaja: Lapin poliisilaitos | Jaakko Tastula

Toimiva kaupunki palveluineen

Vanhempi konstaapeli Katja Still on huomannut, että Rovaniemen kokoisesta kaupungista löytyy edelleen hyvin asuntoja harjoittelun ajaksi. 

– Nuorelle ajatus siitä, että tänne on helppo tulla ja täältä lähteä, rohkaisee kokeilemaan. Nykyään kun meillä on näitä harjoittelijoita, kämpät näyttävät vaihtavan vuokralaista vähän ketjutuksenakin – kun edellinen harjoittelija lähtee, toinen on saattanut tulla tilalle. 

Rovaniemi on virkeä kaupunki, jossa on matkailunkin ansiosta kansainvälinen ilmapiiri. Se on Stillillekin merkityksellistä.

– Täällä on yliopisto ja lentokenttä, josta Helsinkiin pääsee reilussa tunnissa. Kaupungin sisällä välimatkat on sopivat ja pyörällä pystyy liikkumaan läpi vuoden. Joukkoliikennettäkin on. Muutenkin Rovaniemi on minusta näppärä sijainniltaan. 

Merenrannalta Hangosta lähtiessään Still mietti, miten hän pärjäisi sisämaassa, mutta ei ole katunut lähtöään. 

– Olen itse syksyihminen, mulle sopii myrskyt ja vesisateet. Rovaniemen läpi virtaava Kemijoki on sen verran iso, ettei tässä kaupungissa tule kesällä liian kuuma. Monille kaamosaika voi olla iso juttu ja onhan se talvi oikeasti aika pitkä, pimeä ja kylmä. Kesällä on valoisaa ja hyttyset – kyllä, niitähän on myös kaupungissa – mutta ei niihin kannata energiaa kuluttaa. Kyllä sitä ihminen sopeutuu, kun on perusasiat kunnossa. Kevät sieltä tulee aina ja loska-aikahan täällä on lyhyt tai sitä ei ole oikeastaan ollenkaan.

Kuvaaja: Lapin Materiaalipankki, Marko Junttila

Tiivis työyhteisö aktivoi vapaallakin

Rovaniemellä vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksien tarjonta on runsas.

– Vaikka lapset on jo melkein lentäneet pesästä pois, eikä ole remontoitavaa taloakaan, niin tekemistä kyllä riittää. Täällähän on mahdollisuudet melkein mihin vaan! Jetilläkin voi ajella jokea, jos sellaisesta tykkää. Itse viihdyn vapaalla liikuntaharrastusten parissa, varsinkin Lapin Urheiluopistolla, Still kertoo.

Tiivis työyhteisö organisoi tekemistä vapaa-ajallekin. Rovaniemen vanhimpien toimivien urheiluseurojen joukkoon kuuluva Rovaniemen Poliisiurheilijat ry järjestää jäsenilleen viikoittain toimintaa. Tunteja on laidasta laitaan: salibandya, jalkapalloa, crossfitiä ja jääkiekkoa, kesällä suunnistusta ja pesäpalloa.

– Kesällä seuraan itse aktiivisesti pesäpalloa ja talvella käyn myös avannossa. Kotona tietysti on aina pientä käsityöhommaa.

Jos pitäisi mainita yksi asia, joka kaikkien pitäisi Lapista tietää, vastaus on Katja Stillillä valmiina.

– Täällä voi asua, vaikka ei olisi viehättynyt tästä luonnosta sen kummemmin. Täällä pärjää, vaikkei olisi lumi-, marja- tai hiihtoihminen, mutta niitä juttuja joutuu tietysti kuuntelemaan.  Ja ainahan voi oppia itsestään uutta ja löytää sitten itsensä vaikka sieltä hiihtoladulta, kuten minulle kävi. Aloin jossain vaiheessa miettiä, että pakkohan se on, kun olosuhteet on niin hyvät. 

Maisemia tärkeämpää Stillille on ollut arjen sujuvuus Rovaniemellä. 

– Kaikki on toiminut todella hyvin tänne tulosta alkaen, lasten päiväkoti- ja kouluajoista tähän päivään.  

Kiinnostaako elämä Lapissa? Lue lisää!