Lapissa asuminen Henri Viitanen Ylläs
Kuvaaja: Maija-Liisa Juntti

Turusta Lappiin työn ja kesän perässä

Viisi vuotta sitten Visit Ylläksen digitaalisen markkinoinnin suunnittelija, turkulainen Henry Viitanen söi ensimmäiset tunturisushit tuoreesta kalasta. Sen jälkeen syntyi haave pohjoiseen muutosta ja lopulta Lappi kutsui syksyllä 2017, kun Kolarista löytyi oman alan mielenkiintoinen työpaikka.

 

Intohimoinen kalastusharrastus on tuonut turkulaisen Henry Viitasen Lappiin joka kesä vuodesta 2012 lähtien. Siitä asti, kun “Tenon taika” puraisi ensimmäisen kerran, Henry on pohtinut Lappiin muuttoa.

– Olen aiemmin miettinyt yrittäjyyttä Lapissa. Ihan mahtavaa, että saan olla täällä ja tehdä oman alan töitä, Visit Ylläksen digitaalisen markkinoinnin suunnittelijana syyskuussa aloittanut Viitanen sanoo.

Mustikansiniseen kotiin Lapin rauhaan

Aikuisikänsä kerrostalossa Turussa asunut Henry muutti juuri tyttöystävän kanssa mustikansiniseen rintamamiestaloon Kolarin Kurtakkoon. Uusi työ on pitänyt Henryn kiireisenä, mutta kotona hopusta pääsee helposti irti.

– Turussa piti ajaa autolla, että pääsee luontoon. Täällä se on takapihalla.

Talon läheltä löytyvät marjapaikat, hiihtoladut ja kaivattua omaa rauhaa. Eikä sekään haittaa, että kotipihasta on vain parinkymmenen minuutin ajomatka Tornionjoelle, joka on yksi Euroopan parhaita lohijokia. Lähipiirille Henryn Lappiin lähtö ei tullut yllätyksenä.

– Kaikki talvet suunnittelin etelässä pohjoisen reissuja ja sidoin perhoja, Henry nauraa.

 

Henry Viitanen muutti Lappiin Ylläs
Kuvaaja: Mia Laine

Tyttöystävä Mia muutti Henryn mukana Lappiin ja löysi nopeasti oman alan työn Jounin kaupalta. Teknologiateollisuudesta matkailumarkkinointiin siirtyneelle Henrylle pesti Ylläksen matkailun kärkipaikalla on mieluisa haaste.

– Teollisuudessa tähdättiin myyntiin, täällä panostetaan enemmän mielikuvamarkkinointiin. Matkailulla menee nyt hyvin ja sekä matkailijat että yrittäjät ovat positiivisella mielellä. Sellaisessa ilmapiirissä on mukava tehdä töitä.

Harrastusmahdollisuuksia ja välitöntä elämäntyyliä

Visit Ylläksen kolmihenkinen tiimi panostaa yhä enemmän alueen kesämatkailun kehittämiseen. Vaikka talvisesongin alussa vasta ollaankin, perhokalastukseen hurahtanut Henry odottaa itsekin jo ensi kesää. Lapissa lähellä ovat paitsi lohijoet Teno ja Tornionjoki myös Norjan tunturipurot ja niiltä jallitettavat raudut. Kurtakon talon tallissa seisoo lisäksi merikelpoinen vene, joka muutti Henryn mukana Turusta lähemmäs Jäämerta. Henryn haaveissa onkin kruisailla veneellä Norjan vuonoilla ja Lapin isoilla järvillä.

Henry kertoo löytäneensä kalastuksen ja luonnossa liikkumisen myötä uudelleen valokuvauksen. Turussa mies viihtyi myös rullalaudan päällä, mutta aikoo ottaa tänä talvena haltuun Ylläksen takamaastot ja vanhan harrastuksen lumilautailun. Henry koki pohjoisen talven ensimmäistä kertaa vasta viime keväänä ja on nyt innoissaan kaamoksesta.

– Mulla on ollut aiemmin sellainen käsitys, että täällä on kauhean pimeää ja synkkää, mutta kaikki ovat vain kehuneet kaamosaikaa.

 

Henry Viitanen Visit Ylläkseltä
Kuvaaja: Maiski Juntti

Turkulaiselle Lappiin muutto on tarjonnut monta muutakin yllätystä, kuten sen, että pohjoisessa saatetaan kävellä pirttiin koputtamatta.

– Meillä oli tässä ongelmia vesipumpun kanssa, niin porukkaa vain lappoi sisälle sitä ihmettelemään, Henry nauraa.

Henry ja tyttöystävä Mia muuttivat Kolariin kahdestaan, eikä heillä ole Lapissa sukua tai ystäviä. Heistä on ollut mukavaa huomata, kuinka lappilaiset jäävät juttelemaan ja haluavat oikeasti tietää, mitä kuuluu.

– Klapeja tuonut herra tuntui olevan oikeasti kiinnostunut siitä, miten meillä on mennyt ja kuinka olemme asettuneet. Se oli mukavaa, Henry sanoo.

Kurtakon pirtissä tuntuu asustelevan tyytyväinen pariskunta. Henryn mukaan Lappiin muutto on toistaiseksi pysyvä ratkaisu, sillä työsarkaa Ylläksen matkailun digimarkkinoinnissa riittää vielä pitkälle. Joulu meneekin työn merkeissä, mutta kotona vedetään villasukat jalkaan ja sidotaan vaikka perhoja.

– Talvella on mukava ottaa kuppi kuumaa ja fiilistellä. Tulimme tänne hakemaan luonnon rauhaa ja sitä olemme saaneet, Henry sanoo.