Ville Hakkarainen asuminen lapissa
Kuvaaja: Tiina Jäppinen

Opettajan unelma on asua lähellä tuntureita

Polvijärveltä, Itä-Suomesta kotoisin oleva Ville Hakkarainen on opettanut viime syksystä lähtien matematiikkaa ja fysiikkaa Muonion yläkoululla. Gradua vaille valmis opettaja suunnitteli kesällä 2015 muuttoa Helsinkiin, mutta toisin kävi.

– Tapasin kesän aikana ihmisen, joka on kotoisin Muonion läheltä. Hän sanoi olleensa täällä Lapissa kauhean onnellinen ja työskennelleen huskyfarmilla. Sitten päädyin hakemaan töitä samaisesta firmasta, sain paikan ja sit mie lähin, Ville muistelee.

Ensimmäinen talvi meni huskyjen parissa töitä tehden ja monet tähän päivään saakka kestäneet ystävyyssuhteet solmittiin noina pitkinä työpäivinä sesongin ollessa kuumimmillaan. Kausi loppui maaliskuussa, jonka jälkeen Ville teki maisterin opintonsa loppuun Itä-Suomen yliopistolle. Samaan aikaan Muoniossa avautui kaksi oman alan opettajan paikkaa. Ville sai toisen paikoista. Fysiikan ja matematiikan opettajan töiden lisäksi hän toimii myös luokanvalvojana.

– Täällä on pienemmät ryhmäkoot ja oppilaisiin ehtii tutustua paremmin, kuin suuremmissa kouluissa. Nuoret ovat nuoria joka paikassa, mutta eroavaisuuksia löytyy esimerkiksi harrastusten kautta. Moni kelkkailee ja metsästää. Mutta toki joukkoon mahtuu ihan toisenlaisiakin tyyppejä, Ville kertoo.

Parasta Villen mielestä Lapissa asumisessa on kunnon talvi sekä tunturit. Kiipeilyä ja vapaalaskua harrastavalle miehelle on unelma asua lähellä tuntureita. Keväällä valon lisääntyessä ehtii Ville laskemaan myös töiden jälkeen. Muonio on lähellä Norjaa, josta löytyy ulkokiipeilyyn sopivia maailmanluokan kallioita.

– Joensuussakaan ei ole enää kunnon talvea, kuten täällä. Marraskuun lopulla tulee kunnolla lumet ja ne kestävät aina toukokuulle saakka. Työpaikalta Olokselle matkaa autolla tulee 10 minuuttia, Pallakselle puolisen tuntia, Ville summaa.

Aktiivinen mies on ehtinyt kotiutua parissa vuodessa Muonioon hyvin. Ville on viime syksynä perustetun kiipeilyseuran, Muonion Kiipeilijät Ry:n, perustajajäseniä. Muonion koululla sijaitsevalla boulderointiseinällä käy väkeä Kittilästä ja Kolarista saakka.

– Ihmiset ajavat 50 kilometrin päästä seinälle kiipeämään viikoittain. 4,5 metriä korkeaa seinää on paranneltu ja sinne on rakennettu uusia profiileja, Ville sanoo.

Muoniossa toimii sirkuskoulu Huippu, jossa Ville toimii toisena avustavana opettajana. Ryhmiä on eri-ikäisille lapsille sekä isojen ryhmä, jonne myös aikuiset ovat tervetulleita. Ryhmät kokoontuvat torstaisin.

Myös vaellusta harrastava Ville on löytänyt mieleisen kotipaikan 20 kilometrin päästä Muonion kylästä.

– Kotipihasta kun lähtee ja kymmenen kilometriä hiihtää metsään, niin löytää autiotuvan. Siellä on mukava viettää yö ja sitten hiihtää taas seuraavana päivänä kotia, Ville kertoo viikonlopun suunnitelmistaan.

Lapissa välimatkat ovat pitkiä, mutta elävästä musiikista nauttiva Villeä se ei haittaa. Keikoilla hän käy mielellään Inarissa, mutta halutessaan Lapista kyllä pääsee helposti keikoille vaikka Helsinkiin.

– Kotiovelta Helsinkiin ei ole kovin montaa tuntia; Kittilän lentokenttä sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä. Jos vertaa johonkin pieneen paikkakuntaan muualla päin Suomea, niin ei tämä Muonio ole sen kauempana, Ville sanoo.

Ville on kotiutunut Muonioon hyvin. Oma yhteisö on muotoutunut töiden ja harrastusten kautta.

– Kun muutin Muonioon, tunsin yhden ihmisen. Täällä piirit ovat loppujen lopuksi pienet. Kun tuntee pari tyyppiä, niin ajan kanssa oppii tuntemaan muutkin, Ville kertoo tyytyväisenä.