Jonne Kurkinen veneilemässä

”Päätin tehdä tarjouksen heti kun ajoin myynnissä olevan vanhan maatilan pihaan” 

Jonne Kurkinen palasi Rovaniemelle, kun entiseltä opiskelupaikkakunnalta löytyi sopiva työpaikka ja talo. Rovaniemen keskustan sijaan arki soljuu sujuvasti nyt Misin maalaismiljöössä, missä työt hoituvat etänä.

Kajaanista kotoisin oleva Jonne Kurkinen, 32, opiskeli rakennustekniikan insinööriksi Rovaniemellä Lapin ammattikorkeakoulussa ja lähti sitten tiesuunnittelutehtävien perässä Keski-Suomeen viideksi vuodeksi.

– Etelästä löytyi töiden lisäksi puoliso, mutta takaraivossa oli koko ajan, että Lappiin pitää päästä takaisin asumaan, ja nimenomaan Rovaniemen ympäristöön.

Molemmille rakennustekniikan insinööreille löytyi vuosikymmenen taitteessa työpaikka isojen suunnittelutoimistojen Rovaniemen yksiköistä.

– Puoliso kulkee edelleen kaupungissa töissä, kun taas itse työskentelen etänä tie-, katu- ja tuulipuistosuunnitteluun liittyvissä tehtävissä Destia Oy:llä. Käyn satunnaisesti Aittatien toimistolla, näen kollegoita enemmän työmaakäynneillä ja koulutuksissa.

Kiinnostaako Rovaniemi asuinpaikkana? Lue lisää Rovaniemen kaupungin muuttajat-sivustolta.

Jonne Kurkinen hillasuolla koiransa kanssa
Kuvaaja: Jonne Kurkinen

Oman kylän kehittymiseen voi vaikuttaa kyläseurassa

Jonne Kurkinen päätyi puolisonsa kanssa asumaan Misin kylään aivan sattumalta. Mitään tiettyä aluetta heillä ei ollut ennalta mielessä.

– Halusimme selkiyttää työn ja vapaa-ajan välistä rajaa, rauhoittaa arkea. Jyväskylässä työpaikka oli niin lähellä, että tuli jatkuvasti tehtyä töitä, enkä saanut vapaa-ajalla mitään aikaiseksi. Päätimme, että muutetaan maalle ja tilaa pitää olla. Tämä vanha maatila sattui olemaan myynnissä ja oikeastaan saman tien kun pihaan ajettiin, sanoin puolisolle tekeväni tästä tarjouksen.

Vanha tila maalaismiljöössä – 40-luvulla rakennettu hirsitalo, navetta ja rantasauna – tuntuivat asuinympäristönä heti oikealle.

Pariskunnan mielessä oli myös vapaa-ajan laadun parantuminen ja luonnossa vietettävän ajan lisääminen. Ja he saivat juuri sitä, mitä tilasivat.

–Täällä pääsee metille ja kalalle suoraan ovesta. Makkaranpaistossa voin käydä suunnittelematta, se kun vain lähtee käymään.

Vapaa-ajallaan Jonne Kurkinen on tutustunut myös Misin kyläyhteisöön. Vai pitäisikö sanoa, että Misin kylän ihmiset ovat löytäneet Kurkisen?

– Täällä on hyvin tiivis porukka, joka on ottanut meidät junan tuomat vastaan tosi hyvin. Pyrin osallistumaan kylien kehittämistoimintaan eri tavoin, toimin muun muassa Misin kyläseuran puheenjohtajana. Kylillähän on yleisesti ottaen todella hyvä asua! Me mietimme yhdessä, miten voisimme tehdä tästä vieläkin houkuttelevamman asuinympäristön kaiken ikäisille.

Kurkisen ammatti tiesuunnittelijana nousee kylällä puheenaiheeksi aina kevään tullen.

– Kolmentoista kilometrin mittainen soratie Misin kylään lähtee Rovaniemen ja Kemijärven puolivälistä. Se menee keväisin huonoon kuntoon, ja silloin minua aletaan aina houkutella tietä suunnittelemaan, mutta siihen en – ainakaan toistaiseksi – rupea vapaa-ajalla, Kurkinen nauraa.

Tutustu Rovaniemen kymmeniin kyliin ja löydä paikkasi!

Ounasjoki
Kuvaaja: Sanni Vierelä

Uralla pääsee eteenpäin kotitoimistossakin

Vaikka Jonne Kurkisen työnkuva on samanlainen kuin aiemmin, hän kokee, että työn tekemisen tapa etänä Lapissa on erilainen.

– Tuntuu, että seitsemässä ja puolessa tunnissa saan nykyään paljon enemmän aikaiseksi. En tiedä, johtuisko se ympäristöstä ja arjen rauhallisuudesta, yhteydetkin täällä toimii todella hyvin. Tietynlaista oma-aloitteisuutta etätyöskentely toki vaatii, mutta Teams-ympäristössäkin työyhteisön tuki ja läsnäolo on kyllä saatavilla.

Työnantajakin saa Kurkiselta tunnustusta.

– Työvälineet ovat kunnossa ja saan vaikuttaa siihen, mistä työpäiväni koostuvat. Olen erittäin tyytyväinen Destiaan työnantajana, työpaikan kulttuuriin ja porukkaan, missä työtä teen.

Kurkinen suoritti teknologiaosaamisen johtamisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon vuosi muuton jälkeen. Kotitoimistosta käsin työskennellessä hänen ei ole tarvinnut tuntea itseään ulkopuoliseksi, eikä urakehityskään ole pysähtynyt.

– Lappiin muutto ei ole vaikuttanut palkkaan laskevasti, vaan urakehitystä tapahtuu etätyöstä huolimatta. Siinäkin valossa näen, että tulevaisuus täällä on hyvin vakaa.

Jonne Kurkinen metsässä kalasaaliin kanssa
Kuvaaja: Jonne Kurkinen

Joka päivä on virkistyspäivä

Lapin luonto on Jonne Kurkisen mielestä parhaimmillaan syksyisin.

– Ilmat on syksyllä suotuisia, eikä ole sääskiä. Tykkään metsästää, marjastaa ja kalastaa vaikka tuossa Misijoella, joten syksyllä riittää tekemistä melkein liiankin kanssa.

Vuodenajasta riippumatta laadukas arki rakentuu oman kodin ympärille.

– Tyypillinen arkipäivä menee niin, että lopettelen työt kotitoimistolla siinä neljän aikaan, käyn lenkillä ja teen jotain piha- ja puuhommia. Toissa kesänä kasvateltiin vielä omassa pihassa naurista, perunaa ja muita kasviksia. Viime kesänä panostimme enemmän muihin pihahommiin, eikä tekeminen kyllä näytä loppuvan missään vaiheessa.

Lappi onkin Kurkisen mielestä luonnonläheisen ihmisen paikka. Kaupungissakin rytmi on hänen mukaansa hitaampi kuin etelässä.

– Opiskeluaikoina asuin Rovaniemellä kerrostaloyksiössä tai -kaksiossa lähellä oppilaitosta. Harjoitteluissa ollessa etelämmässä kauhistelin sitä tahtia, että miten ne ihmiset pysyy sen arjen vauhdissa. Rovaniemellä käytiin opiskelukavereiden kesken rauhassa pilkillä ja tulistelemassa eri paikoissa. Silloin tähänkin kylään tuli alun perin tutustuttua.