Vinkit asunnon hakuun Lapissa
Kuvaaja: Lapin materiaalipankki | AV Lappi

Vinkit asunnon hakuun

Lappi pullistelee matkailijoista, mikä on avannut lukuisia työtilaisuuksia niille, jotka ovat haikailleet Lappiin muutosta. Mutta mistä löytää katto pään päälle?

Tarjoilemme neljä vinkkiä, jotka kannattaa huomioida, kun etsit asuntoa.

1. Hyödynnä nettiportaalit

Erilaisista nettipalveluista kuten etuovi.com, tori.fi tai oikotie.fi  löydät niin vuokrattavia kuin myynnissä olevia asuntoja.

– Kannattaa tsekata myös kiinteistövälittäjien, kuten OP-Kiinteistökeskuksen kohteet, vinkkaa Pohjolan OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kokkonen.

Sosiaalisen median käyttäjät voivat etsiä aluekohtaisia asunnonvuokrausryhmiä. Etenkin Rovaniemellä ja isommissa tunturikeskuksissa on aktiivisia Facebook-ryhmiä, joissa ilmoitetaan sekä pidempiaikaisia vuokra-asuntoja että asuntoja väliaikaiseen tarpeeseen. Myös myytäville asunnoille löytyy omia Facebook-ryhmiään. Vinkki: Voi olla, että pyyntösi päästä ryhmän jäseneksi hyväksytään vasta sitten, kun aikeesi on todettu todeksi.

2.  Laita viidakkorumpu soimaan

Suomi on pieni maa, jossa joku tuntee aina jonkun. Laita viidakkorumpu soimaan ja ilmoita asunnon tarpeestasi tutuille, joiden tutuilla saattaa juuri olla kaipaamasi asunto tai ainakin vinkki asunnonmetsästyksessä eteenpäin.

– Paukuta rumpuasi myös sosiaalisen median kanavissa, suosittelee Ylläksellä talven työskentelevä Julia Benzar.

Tai entä jos laittaisit asuntoilmoituksen lehteen? Kun suurin osa hakee ja tarjoaa asuntoa netissä, saattaa ilmoitus paperilehdessä poikia yllättävän lopputuloksen.  Jos vallan villiksi heittäydyt, pyydät jotakuta paikallista laittamaan ilmoitus lähikaupan seinälle.

3. Pohdi suhdettasi palveluihin

Jos olet tyyppi, jolle lentokentän läheisyys, lähikauppa sushitarvikkeineen, leffateatteri tai vaikkapa uimahalli ovat palveluita, joiden on mieluusti oltava lähellä, kannattaa asuntoa etsiä Rovaniemeltä tai muista kaupunkikeskuksista. Toki tunturikeskustenkin palvelut ovat nykyisin erittäin kattavat.

– Varsinkin isoissa matkailukeskuksissa kuten Levillä ja Ylläksellä on yllättävän hyvät palvelut ympäri vuoden ja luonto luo ainutlaatuisia mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon. En koe, että tunturikeskuksessa tarvitsee “tinkiä” mistään ja luonto tulee vielä ikään kuin kaupan päälle, toteaa Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma, joka löysi perheelleen asunnon naapurin avustuksella.

4. Kiinnostaako kimppakämppä vai erakkoelämä?

Jos olet valmis jakamaan asunnon ja sen kustannukset muiden kanssa, saattaa kimppakämppä olla sinulle hyvä vaihtoehto. Kimpassa vuokraat edullisesti vaikka kokonaisen omakotitalon.

Jos taas et kaipaa ympärillesi muita vaan mieluummin meditoit metsän keskellä, voit hyvinkin löytää jonkun vähällä käytöllä olevasta mökistä järven tai joen varrella. Muistathan kuitenkin, että julkinen liikenne on Lapissa etelää rajoitetumpaa, ja autolle voi olla käyttöä.

 

PS. Myynnissä olevat kohteet kunnittain löydät täältä.