Äiti työntää lasta potkukelkalla pitkin talvista kylänraittia
Kuvaaja: Rami Valonen

Viisi vinkkiä asunnon hakuun Lapissa

Kuinka löytää koti Lapista?

Asunnon löytäminen voi olla yksi stressaavimmista asioista uudelle paikkakunnalle muuttaessa. Ja turha sitä on kaunistella, paikoin etenkin vuokra-asunnon löytäminen voi olla haastavaa joillakin puolilla Lappia.

Yhtä takuuvarmaa kikkaa asunnon löytämiseksi ei ole, mutta tässä muutama vinkki kodin etsimiseen.

1. Aloita ajoissa

Koska asuntoja ei tupsahtele markkinoille kuin sieniä sateella, kannattaa etsintä aloittaa jopa ennen kuin lopullista muuttopäätöstä on edes tehty. Samalla saa myös paremman kuvan markkinoista ja tietää mitä on realistista tavoitella.

2. Hyödynnä verkkoportaalit

Erilaisista virallisista verkkopalveluista kuten Etuovesta, Torista ja Oikotieltä löytyy niin vuokrattavia kuin myynnissä olevia asuntoja. Kannattaa katsoa myös alueen kiinteistövälittäjien kohteet.

Kuntakohtaisesti myytävät asunnot pääset katsomaan myös meidän Löydä paikkasi Lapista -palvelun kuntasivuilta!

Myytävien asuntojen pitkäaikaisessa seurannassa on sekin hyvä puoli, että jos huomaat jonkun asunnon pyörineen pitkään myynnissä, saattaa myyjä lämmitä kohteen vuokraamiselle. Yhteydenotolla et voi mitään hävitäkään.

3. Some ja verkostot hyötykäyttöön

Facebookissa on alueellisia asuntoryhmiä, joihin kannattaa ehdottomasti liittyä. Jos juuri asuntoryhmää ei meinaa löytyä, niin kylän tai kunnan yleinen Facebook-ryhmä on todennäköisesti hyvä paikka kysyä ohjeita eteenpäin. Ensimmäiseksi askeleeksi sopii esimerkiksi Mun Lapin Elämää Lapissa -ryhmä, jossa apua saa muihinkin askarruttaviin asiohin, jotka liittyvät täällä elämiseen.

Viidakkorummun paukuttamiseen voi löytyä vastakaikua yllättävistä suunnista, joten sekin on ehdottomasti suositeltavaa toimintaa.

Myös työnantajilla on kova intressi löytää uusille työntekijöilleen asunnot paikkakunnalta, joten kannattaa viestiä asiasta myös siihen suuntaan. Usein esimerkiksi matkailun sesonkitöissä asunto järjestyy työnantajan kautta, mutta vaikka asuntoa ei olisikaan suoraan tarjota, työnantajien verkostoista on varmasti hyötyä asunnonhaussa.

4. Sanomalehti elää ja voi hyvin

Tuntuuko ilmoitus maakuntalehti Lapin Kansassa tai paikallislehdissä vanhahtavalta idealta? Turhaan. Ei kannata missään tapauksessa ylenkatsoa muutaman rivin ilmoitusta alueen lehdissä. Vaikka Lapissa 4G laulaa huimalla vauhdilla, ei perinteinen media ole menettänyt vielä jalansijaansa ja lehti-ilmoitus voi kirvoittaa tarjouksia hiljaisilta markkinoilta.

5. Pohdi suhdettasi välimatkoihin

Lapissa välimatkoihin suhtaudutaan vähän mutkattomammin kuin muualla Suomessa, sillä kilometreissä mitattuna täällä on kaikki melko kaukana. Kannattaa siis pohtia, että mitä etäisyydet oikeasti tarkoittavat ajassa arkea pyörittäessä. 50 kilometriä Lapissa voi tarkoittaa ajassa lyhyempää työmatkaa kuin keskivertoduunarilla pääkaupunkiseudulla. Jos auto löytyy, tarvitseeko oman majan olla aivan tunturin juurella ja palveluiden aivan oven takana?