Meän lihan tuotteet yrittäminen Lapissa
Kuvaaja: Tuija Kauppinen

Puhdasta ruokaa pellolta pöytään

Helsinkiläisen Satu Rantamaan toi Lappiin lappilainen mies. Jääminen Lappiin ei ollut itsestäänselvyys etenkään Satun miehelle Keijolle, joka oli asunut etelässä kymmenkunta vuotta. Hän ei ollut kuvitellut, että sukutila Lapissa, Könölän Rantamaanmäellä Torniossa, saisi hänestä jatkajaa, vaan mies ajatteli tekevänsä uraa Helsingissä. Mutta niin vain kävi, että Rantamaan tilan jo vuodesta 1758 alkanut tarina sai jatkoa, ja pariskunta isännöi lammastilaa jo kahdeksannessa sukupolvessa.

Fysioterapeuttina pääkaupunkiseudulla työskennelleellä Satulla meni hetki oppiessa lappilaiseen elämänrytmiin.

– Olin tottunut siihen, että asioiden pitäisi tapahtua heti, kun taas täällä asiat etenevät omalla painollaan, Satu muistelee alkutaivaltaan Lapissa.

Hynttyyt yhteen lähitilojen kanssa

Rantamaat eivät ole tyytyneet vain perinteiden jatkamiseen, vaan ovat olleet luomassa myös uutta. Vuoden 2016 lopussa pariskunta löi hynttyyt yhteen torniolaisten Sari ja Ari-Pekka Juuson sekä rovaniemeläisten Ritva ja Pekka Mansikkasalon kanssa, nautakarjatilallisia molemmat. Syntyi Meän Liha Oy, laadukkaita lappilaisia lihatuotteita ja lihanjalostuspalveluja tuottava yritys.

Meän Lihan tuotantotilat sijaitsevat Tervolan Louella Ammattiopisto Lappian yhteydessä. Satu kiittelee Tervolan kunnan ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappiaa yhteistyöstä ja avusta tuotantotilojen etsinnässä.

Meidät todella haluttiin tänne.

Rantamaan Sukutila Lapissa valmistaa tuotteet alusta loppuun lihanleikkuusta jatkojalostukseen Meän Lihan omana tuotantona. Teurastuksesta huolehtii lähellä sijaitseva pienteurastamo Leivejoen Liha Oy.

Pellolta pöytään

Kansainvälisen kaupan sisäänostajanakin aikoinaan toimineelle Satulle on luontevaa hoitaa  Meän Lihan myyntiä ja markkinointia, johon toki muutkin antavat oman panoksensa.

– ”Lapiohommat” kuten lihanleikkuun olen jättänyt ne paremmin osaaville, Satu nauraa.

Tällä hetkellä Meän Liha myy tuotteita suoramyyntinä Louella ja toimittaa tuotteitaan lähialueen kauppoihin. Satun etelän suhteiden ansiosta myös pääkaupunkiseudulla on päästy nauttimaan mm. Meän Lihan lammasmakkaroista ja etniset ryhmät huomioivista lihatuotteista.

Etelän reissulle lähtiessä Rantamaat pakkaavat auton kylmätilan täyteen tuotteita ja Satu ilmoittaa heidän tulostaan sosiaalisessa mediassa. Tuttavien kautta sana on kiirinyt laajemmallekin asiakaskunnalle.

– Tuottajilta suoraan ostaminen on kovassa nosteessa. Ihmiset ovat äärimmäisen kiinnostuneita ruokansa alkuperästä, Satu kertoo.

Myös paikallisuus on tärkeä arvo. Suosimalla lähiruokaa edistetään oman alueen elinvoimaisuutta.  Satu kertoo kuinka pysyvimmät asiakassuhteet ovat syntyneet, kun asiakkaat ovat itse käyneet tilalla katsomassa eläimiä.

– Minulle on tullut sydämen asiaksi arvon antaminen suomalaisten maanviljelijöiden työlle maailman puhtaimman ruuan tuottajana.

Tehemä pois

Satusta on tullut Lapissa kahden pienen lapsen äiti. Toinen on vielä äidin rinnassa kiinni, toinen on ihanassa, pienessä ja yksilöllisessä päiväkodissa.

Ajanhallinta perheen, yrityksen ja työn – Satu toimii Tervolassa vanhusten palvelutalon esimiehenä – välillä on ajoittain haastavaa, mutta silti Satun pää kuhisee ideoita toiminnan laajentamiseen. Suunnitteilla on mm. oma nettikauppa.

Satun mielikuva Lapista paikkana, jossa asiat tapahtuvat hitaasti on muuttunut.

– Lapissa ollaan paljon aktiivisempia kuin kuvittelin. Täällä ei odoteta valmista, vaan otetaan asiat itse haltuun.  Tehemä pois!