Lähikuva lumihiutaleesta
Kuvaaja: Anna Muotka | Lapin materiaalipankki

Lapin selviytymisopas: Sipulina kylmyyttä vastaan

Mitä yhteistä on lappilaisella talvipukeutumisella ja sipulilla? Molemmissa on kerroksia, paljon kerroksia!

Oikeastihan Suomessa hyytävää on ainoastaan rannikolla, kun kostea merituuli puhaltaa kaikkien kuorien ja texien läpi luihin ja ytimiin. Pakkaslukemat toki ovat Lapissa muuta Suomea kireämmät, mutta sen takia Lappia ei kannata jättää väliin, vaikka koko ikänsä olisikin etelässä asunut. Tieteellisesti tutkitusti ihmisen sopeutuminen kylmyyteen kestää juurikin talven ajan, ja jokaisen, myös Lapissa kasvaneen, täytyy karaista itsensä kylmyyteen joka talvi uudelleen.

Vaikka Lapissakin joudutaan jokaiseen talveen totuttelemaan erikseen, osoittavat paleltumatilastot, että elohopean painuessa yhtä pahasti pakkaselle Suomen laajuisesti, tulee paleltumia huomattavasti enemmän Etelä-Suomessa. Toisin sanottuna, etelässä ei osata pukeutua ja Lapissa osataan.

Palataan hetkeksi sipuliin, sillä siinä on avain Lapin talvessa selviytymiseen. Varsinaisesta rakettitieteestä ei kerrospukeutumisessa ole kyse, mutta arkipukeutumisessa sellaisetkin oivallukset kuten ”käytäntö before näytäntö” ja kuinka ylivertainen keksintö pitkät kalsarit ovatkaan, vievät jo pitkälle. Kuten aiemmin kirjoitimme, aivan kaikkia etelän muotivinkkejä ei kannata sellaisenaan tuoda Lappiin, sillä täällä tyylikkäimmältä näyttää käytännöllisyys.

Järjen käytön lisäksi on muutamia täsmävinkkejä, joilla saa yliotteen kylmyydestä.

Naamaa ei kannata pestä ja rasvata aamulla juuri ennen ulkoilemaan lähtöä, ettei ihon luonnollinen ja sitä suojaava rasva huuhtoudu pois. Naaman rasvaaminen juuri ennen ulkoilua pakkasessa altistaakin paleltumille. Myös hupun käyttäminen on suositeltavaa, sillä huppu lämmittää myös naaman ympärillä olevaa ilmaa useilla asteilla.

Oikeat ja puhtaat sukat puhtaissa jaloissa tekevät elämästä huomattavasti helpompaa. Esimerkiksi ennen laskettelurinteeseen menoa voi olla paikallaan pestä jalat ennen sukkien laittamista jalkaan. Kintaiden sisään voi laittaa esimerkiksi merinovillaiset sormikkaat, jotka helpottavat pitämään sormet lämpiminä. Palelevista varpaista ja sormista kylmyys tuntuu leviävän koko kehoon, joten niistä kannattaa pitää huolta. Yksi hiihdonopettajien suosima ensiapukikka paleleleviin sormiin on oikaista kädet lukkosuoriksi kohti maata, kääntää sormet ulospäin vartalosta ja liikuttaa hartioita ylös ja alas, jolloin lämmittävää verta virtaa sormenpäihin asti.

Jalkojen, käsien ja oikeastaan koko vartalonkin kanssa kuitenkin muistaa, että kannattaa muistaa jättää myös hieman ilmaa kerrosten väliin, sillä lopulta juurikin kerrosten välissä oleva ilma, eivät kerrokset itsessään, lämmittää vaatteisiin kietoutuneita ihmisiä. Toisin sanottuna, jos mietit kahden koon välillä talvitakkia valitessasi, ota se isompi.