Muutokuumeen abstrakti kuva

Muuttokuume

Kuten muillakin sairauksilla, myös muuttokuumeella on selkeitä oireita. Tunnistatko ne itsessäsi?

Muuttokuumeen oireet iskevät yleisimmin niihin, jotka haaveilevat uudesta ja jännittävästä. Oireet hankaloittavat päätöksentekoa. Alta saat helpotusta oireisiin ja löydät oman paikkasi Lapista. Tsemppiä paranemiseen!

LAPPI ON SUURIMPIA SYITÄ MUUTTOKUUMEESEEN

 

Tiesitkö, että et ole yksin?

Tutkimuksemme mukaan ainakin 144 000 suomalaista haaveilee Lappiin muuttamisesta jossain vaiheessa elämäänsä.

Vaikka Lappi vetää puoleensa, muuttokuumeinen oireilee epäröimällä: riittävätkö palvelut, tarjoaako arki tarpeeksi tekemistä? Kuinka käy koulunkäynnille, päivähoidolle ja lempiharrastuksille? Mistä kaikesta joudun luopumaan?

Jahkailu on ymmärrettävää – Lappi on jännä paikka. Täällä ei kuitenkaan tarvitse jäädä mistään paitsi. Alla kerromme, miksi varmin lääke muuttokuumeen oireisiin on muuttaminen.

 

Oire 1

KROONINEN UNELMOINTI JA HAAVEILU

Saitko taas itsesi kiinni selaamasta kuvia laavupiknikeistä tunturimaisemissa? Onko jokainen postaus laskureissuista ja revontulista yksinkertaisesti pakko lukea? Ja taas toppuuttelet itseäsi, ettei elämä Lapissakaaan ole yhtä ulkoilun juhlaa.

Olet oikeassa. Täällä voi tehdä paljon muutakin, kuten siistejä sisätöitä. Voit myös ostaa sisäpelikengät, sisäistää uusia asioita itsestäsi ja päästä sisään paikallisyhteisöön. Sisäministeriökin toimii täällä. Olisiko aika laittaa hakemusta sisään?

Oire 2

SYVÄLTÄ KUMPUAVA TARVE MUUTOKSEEN (TYÖ)ELÄMÄSSÄ

Koska ääni sisälläsi ei suostu vaikenemaan, täytyy tehdä päätös suuntaan tai toiseen. Otatko uuden askeleen vai jäätkö paikallesi? Olet jo tutkinut uravaihtoehdot ja todennut että töihin pääsee pohjoisessakin. Sen jälkeen tuleekin muu elämä – kaverit, perhe, harrastukset ja palvelut. Onko siellä Lapissa mitään?

Takuulla yllätyt. Kun olet kierrättänyt muuttolaatikot, huomaat jo pelaavasi pipolätkää uudessa porukassa ja viikonloppuna onkin meno työkavereiden kanssa keramiikkakurssille. Ei aikaakaan, kun kahdeksan vuodenajan konkarina löydät itsesi asettamasta askelmerkkejä seuraavalle Lapin rytmiä tapailevalle tulokkaalle.

LAPISSA ELÄT HELPOMPAA ARKEA

 

Lapissa voit elää aivan tavallista elämää – helpommin ja halvemmalla. Ruuhkien puute helpottaa asiointia ja lisää vapaa-aikaa. Pienissä yhteisöissä elo on huoletonta ja turvallista, kun ihmiset ovat tottuneet vetämään yhtä köyttä.

Tietysti arkea täytyy päästä pakoonkin. Asumiskustannusten säästöillä liidät Lapin lentokentiltä suoraan Pariisiin kahville tai Lontooseen konserttiin. Hyvät liikenneyhteydet palvelevat myös silloin, kun kaipaat sukulaisia ja ystäviä.

Oire 3

SPONTAANIT EPÄILYKSEN TUNTEET

Ehkä mikään ei sittenkään muuttuisi, vaikka muuttaisit Lappiin? Epäileminen on luonnollista ja tervettä. Huolien hälventämiseksi uskallamme luvata ainakin lisää tilaa itsellesi ja ajatuksillesi. Lapissa saat kohdata kanssaihmiset vilpittömästi ja kiireettömästi. Voit nauttia välittämisestä.

Vaikka Lappi on laaja ja välimatkat pitkiä, kaikki on lähellä. Pienimmilläkin paikkakunnilla on huomioitu terveyspalvelut ja ostosmahdollisuudet yhdessä lähiseudun kanssa – se mitä et saa omalta kylältä, järjestyy naapurista. Ketään ei jätetä pulaan, ja apu löytyy aina kun avaa suunsa. Yhteenkuuluvuus on mukava tunne.

Oire 4

RUUHKAÄHKY JA PARKKIPAIKANMETSÄSTYSKAMMO

Usko tai älä, aikaa voi saada lisää. Lapissa saat päivääsi ylimääräisen tunnin tai pari, sillä ruuhkassa kiroilu ja korttelin kyntäminen parkkipaikan perässä loppuvat kuin seinään. Töistä lähtiessäsi nappaat lapset päivähoidosta ja olet vartissa kotona. Kauppareissuunkaan ei tuhraannu yhtään suunniteltua pidempään.

Kaaos muuttuu järjestykseksi, kun ehtiminen on itsestä kiinni. Arki virkistyy, kun hurautat harrastamaan hetkessä. Iltaisin jää aikaa kuunnella elämänlaadun nousevan kohisten.

Ihminen kävelemässä tykkylumisessa metsässä
Kuvaaja: Sanni Vierelä

Oire 5

JATKUVA KAIPUU TOISAALLE

Jos koko ajan elät jossain muualla kuin käsillä olevassa hetkessä, mikset asuisi siinä paikassa, jossa elät päässäsi? Meillä kaikilla on tämä yksi elämä, jonka voi elää joko haaveillen tai haaveita toteuttaen.

Sitäpaitsi – ei muuton tarvitse olla lopullinen. Mikäli homma ei lähde Lapissa rullaamaan, aina pääsee takaisin. On pohjoiseenkin palattu maitojunalla etelän apajilta monet kerrat, mutta tulipa ainakin kokeiltua.

ELÄMÄ LAPISSA ON NORMAALIA.

TAI SIIS ERITYISTÄ.

 

Lapissa voit elää juuri niin kuin muuallakin: tavata ystäviä, käydä ostoksilla ja harrastaa. Lapsetkin löytävät mieluisaa tekemistä tanssikoulusta kiipeilyyn ja musiikista pallopeleihin – kaiken lisäksi edullisemmin kuin ruuhkaisemmissa paikoissa.

Täällä asuminen on myös erityistä. Kalavedet ja metsästysmaat aukeavat kylän reunalta ja luonto vaihtaa asuaan muutaman viikon välein. Voit suunnata vaaroille vaeltamaan ja tuntureille laskemaan, joille ja järville melomaan ja kelkkailemaan. Usein hienointa on vain pysähtyä ihmettelemään.

 

Oire 6

TAIPUMUS RAJUUN VATVOMISEEN

Uhka vai mahdollisuus, uhka vai mahdollisuus… epäröinti on luonnollista, mutta muista: raskainta on meinaaminen. Tartu tuumasta toimeen, laita iso pyörä pyörimään ja kas kummaa, alat kuin huomaamatta kulkea määrätietoisesti kohti uutta ja jännittävää.

Asiat etenevät, kun laitat ne etenemään. Vapauttava tunne ruokkii itseään. Oman itsensä herrana kelpaa tarttua seuraavaa härkää sarvista. Enää on vain pohjoinen kesytettävänä.

Oire 7

ALTTIUS ITSENSÄ HUIJAAMISEEN

“Ei minusta ole siihen.” Hei, nyt leuka ylös! Ei Lapissa tarvitse olla hirvenkaataja tai edes poronpurija selvitäkseen. Ruokaa saa kaupasta, vaatteet ja vimpaimet erikoisliikkeistä. Rentoutua voit vaikka kylpylässä tai leffateatterissa ja kehoa huollat joogassa tai hierojalla. Internetkin on sama kuin muualla Suomessa.

Hyvin täällä pärjää. Terveyspalveluihin pääset nopeammin ja vastaanotolla olet muutakin kuin numero. Pikkuhiljaa muistat tunturien nimet paremmin kuin bussilinjojen numerot. Taivaalla näet samoja värejä kuin liikennevaloissa, mutta niitä jäät mielelläsi katselemaan pidempään.

NOKKA KOHTI POHJOISTA

 

Joko muuttokuumeen oireet hellittävät? Nyt tiedät, että Lapissa pelaavat päivähoito ja liikenneyhteydet, ostokset ja palvelut ovat ulottuvillasi ja harrastamiseen löytyy muutakin valikoimaa kuin suksi ja marjapoimuri! Ota ensimmäinen askel ja tutustu Lapin kuntien mahdollisuuksiin Löydä paikaksi Lapista -palvelusta. Lisäksi vertaistukea muuttokuumeilijoille on tarjolla Mun Lappi: Elämää Lapissa -ryhmässä.