Koodari Hannu Jaakkola asuu talvet Ylläksellä
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Vapauden kaipuu toi koodarin talviksi Lappiin

Koodareille on kova kysyntä, mutta töiden takia ei tarvitse jäädä jumiin Etelä-Suomeen.

— Totta kai se vaikuttaa ajatukseen vapauden tavoittelusta, että netissä on paljon tarinoita ihmisistä, jotka tekevät töitä jostain aurinkorannoilta. Sellaista vapautta, että voi elää missä haluaa, Hannu Jaakkola toteaa.

Nyt tosin ei ole aurinkorannalla, vaan hirsimökissä Ylläsjärven kylässä maaliskuun alussa. Ulkona on pari astetta pakkasta ja yöllä on satanut muutaman sentin verran uutta luntta. Jaakkolan työpäivä koodarina verkkosivujen parissa on kuitenkin käynnissä neljän seinän sisällä, ainakin iltapäivään asti.

Freelancerina oman toiminimensä kautta työskentelevä Jaakkola hyppäsi vuonna 2017 ensin Helsingissä palkkatöistä yrittäjäksi, ja nyt hänellä on menossa puolisonsa kanssa Ylläksellä toinen talvi. Viime talven jälkeen lumeton aika tuli vietettyä Helsingissä, ja jotain samansuuntaista on suunnitelmissa myös tulevana kesänä.

Vähemmän yllättäen Ylläkselle toi lumilautailuharrastus.

— Harrastus on aina ollut mukana, mutta kun tajusi, että tänne on oikeasti mahdollisuus tulla talveksi niin laskeminen meni seuraavalle tasolle.

Tähtäimessä positiivinen vaikutus maailmaan

Tarkemmin ilmaistuna työkseen Jaakkola suunnitelee verkkosivuja ja nettikauppoja sekä huolehtii niiden ylläpidosta.

— Näitä hommia voi tehdä itsenäisesti, mutta isompien sovellusten tekemiseen tarvitsisi teknisen tiimin. Ja toisaalta hyvin etätyö toimii isonkin tiimin kanssa, mutta on oma preferenssini tehdä pienemmille yrityksille.

Kun on yksin vastuussa työstään asiakkaille, mahdollistaa se oman elämän aikataulun hieman vapaamman aikataulutuksen.

— Puoliso on ravintola-alalla töissä, joten omat työt tulee järjesteltyä aika usein niin, että vapaapäivät ovat samaan aikaan.

Hieman yllättäen yksi aikataulujen joustavuutta helpottava seikka on ollut Ylläksen gondolihissi.

— Siinä on kahdeksan minuuttia, kun ei voi tehdä mitään niin siinä ehtii kirjoittamaan esimerkiksi sähköpostiviestin. Etenkin tammikuussa sitä tuli tehtyä, kun täällä oli todella hiljaista, Jaakkola kertoo.

Parhaillaan Jaakkolalla on kehityksessä tai ylläpidettävänä esimerkiksi kaksi verkkokauppaa, joista toinen keskittyy kierrätysmuotiin ja toinen yrittää saada tuotteillaan lemmikkiruuan hiilijalanjälkeä alas. Sattumalta kyseiset yritykset eivät ole Jaakkolan asiakkaiksi valikoituneet.

— Tähtään siihen, että tekisin projekteja, joilla on positiivinen vaikutus maailmaan. Aikaisemmin olen tehnyt business 2 business -hommaa, mutta tällaiset ”pelastetaan maailma” -projektit ovat mielenkiintoisempia. Aiemmin olen ollut mainostoimistossa niin jotkut projektit olivat sellaisia, joita tehdessä mietti, että ovatko nämä välttämättömiä ja tuovatko ne hyvää maailmaan.

Koodareista on pulaa koko Suomessa, eikä asiakashankintaan ole tarvinnut käyttää aikaa Kolaristakaan käsin.

— Uudet asiakkaat ovat kyllä ymmärtäneet, että en pääse tapaamisiin. Ehkä jotkut mahdolliset asiakkaat haluaisivat, että olisin paikan päällä, mutta olen ajatellut, etten halua sellaisia asiakkaita. En siis ole menettänyt mitään, ja töitä on silti riittänyt, Jaakkola naurahtaa.

Hannu Jaakkoola
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Haastatteluhetkellä maaliskuun alkupuolella ei ollut vielä näköpiirissä, millainen etätyöaalto Suomeen iskee koronaviruksen takia. Muutaman viikon jälkeen monelle on saattanut selvitä, ettei etätyö ole välttämättä ihan oma juttu, mutta Jaakkolalle työt kotoa käsin sopivat.

— Itselle on ollut tehokkaampaa tehdä etänä. Jotenkin ollut helpompi keskittyä täällä kuin kaupungissa, missä on aina jotain hälyä. Täällä on välillä melkein pelottavan hiljaista. Työmatkoihin ja tapaamisiin matkustamiseen ei mene aikaa.

Jaakkolan mukaan keskittymistä koneen ääressä vaativa työ vaatii vastapainokseen myös liikuntaa ja ulkoilua.

— Sitä ei aina tullut etelässä tehtyä. Lumilautailun lisäksi täällä on tullut ajettua fatbikella ja lumikenkäiltyä sekä muutaman kerran olemme vuokranneet liukulumikengät.

Vapaa-ajalla Ylläksellä on ollut siinä määrin arvoa, että Jaakkola ei toisaalta olekaan pyrkinyt maksimoimaan tulojaan vaan elämänlaatuaan.

— Täällä asuessa on niin pienet kulut, niin turha tähdätä maksimituloihin, kun en niitä rahoja kuitenkaan käyttäisi, Jaakkola naurahtaa.

Tietoliikenne toimii

Ylläsjärven kylään aletaan rakentamaan valokuituverkkoa kesällä 2020, mikä parantaa alueen mahdollisuuksia etätöihin entisestään. Jaakkolalle itselleen riittää 4G-yhteys, joka toimii huomattavasti esimerkiksi Helsinkiä nopeammin.

— Varmasti valokuitu on hyvä esimerkiksi hotelleille, jotka tarvitsevat enemmän kaistaa. Itsellä ei ole niin väliä, meneekö jonkun paketin lähettämiseen muutama minuutti kauemmin. Tuossa on tukimasto kilometrin päässä, ja pientä hidastumista nopeuksissa on huomannut ainoastaan hiihtolomaviikoilla.

Nyt toisena Ylläs-talvena pariskunta asuu omistusmökissä. Syksyllä markkinat ovat parhaimmillaan ja sopivan mökin löytäminen kävi melkoisen helpompi. Ensimmäisen talven kaksikko asui vuokralla, ja usein Lapissa manaillaan juurikin vuokra-asuntojen puutetta.

— Asunto löytyi ensimmäiseksi talveksi, kun otimme yhteyttä pitkään myynnissä olleen mökin omistajaan.

Nyt asuntolaina tuo eri tavalla sitovuutta pohjoiseen.

— Ensi talvi ollaan ainakin täällä. Sekin on meille aika pitkän aikavälin suunnitelma.