Sesonkityö FAQ
Kuvaaja: Lapin materiaalipankki | Juha Kauppinen

Sesonkityö Lapissa FAQ

Pohjoisessa on runsaasti sesonkitöitä tehtäväksi talven alusta aina vappuun asti. Lue alta vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Lapin sesonkitöistä.

Millaisia töitä on tarjolla?

Suurin osa Lapin sesonkitöistä kytkeytyy tavalla tai toisella matkailuun. Erilaisten oppaiden lisäksi töitä on runsaasti tarjolla kokeille, tarjoilijoille, siivoojille, vastaanottovirkailijoille, myyjille sekä hiihtokeskustyöntekijöille.

Kaikki työpaikat eivät kuitenkaan ole niitä ilmeisimpiä vaan löytyypä Lapista töitä myös valokuvausoppaille, revontulivahdeille ja eläintenhoitajille, puhumattakaan niistä matkailusektorin ulkopuolelta löytyvistä työpaikoista.

Mistä löytää töitä?

Työpaikkoja löytää muun muassa TE-palveluiden, Go Onin ja Lapland Staffin sivuilta. Jos löydät mielenkiintoisen yrityksen, jossa haluaisit työskennellä, kannattaa heihin olla suoraan yhteydessä, vaikkei avointa työpaikkailmoitusta löytyisikään.

Milloin on sesonki?

Kiireisin sesonki kestää marraskuun puolivälistä maaliskuun alkupuolelle.

Kauden ja täten työsuhteiden pituus vaihtelee myös työtehtävien ja asemapaikkojen mukaan. Esimerkiksi tonttuja tarvitaan eniten joulun ympärillä, kun hiihtokeskuksissa kausi jatkuu jopa vappuun asti.

Milloin kannattaa hakea?

Rekrytointi alkaa loppukesästä ja jatkuu aivan kauden alkuun asti.

huski safari kaamos
Kuvaaja: Rayann Elzein

Paljonko Lapissa maksetaan palkkaa?

Palkka riippuu usein tehtävänimikkeen lisäksi esimerkiksi työkokemuksesta ja kielitaidosta. Lisäksi monilla aloilla tulee huomattavan paljon ilta- ja viikonlopputöitä, jotka lisineen nostavat huomattavasti lähtöpalkkaa.

Tarkempia tietoja palkkauksesta ja työehdoista löydät muun muassa ohjelmapalvelualan sekä matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevista työehtosopimuksista.

Aina pelkkää työehtosopimuksen minimipalkkaa ei kannata tuijottaa, vaan joillakin aloilla huomattava osa työvoimasta työskentelee sitä korkeammalla tuntipalkalla.

Mistä löytää asunnon ja mitä maksaa?

Useimmiten työnantaja tarjoaa kohtuuhintaisen majoituksen, tai ainakin auttaa asunnon löytämisessä.

Vinkkejä asunnon löytämiseen löydät oppaastamme asunnon hakuun Lapissa.

Miten kannattaa varautua?

Pakkaa rinkkaasi vaatteiden lisäksi ripaus reippautta ja seikkailumieltä! Lue myös oppaan vinkit sesonkitöihin Lappiin.

Katso kokeneiden sesonkityöntekijöiden kokemukset oppaan hommista.

P.S.

Jos johonkin kysymykseesi ei löytynyt vastausta, käy katsomassa myös Lapland Staffin usein kysytyt kysymykset tai laita meille viestiä osoitteeseen munlappi@houseoflapland.fi