Tiina ja Kreetta yrittäminen Lapissa
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Lappilaista osaamista Linnan juhlissa

Itsenäisyyspäivänä Linnan juhlissa nähdään lappilaista vahvaa käsityöosaamista.

Kun Rovaniemen Tyttöjen Talon johtajalle Tiina Lappalaiselle tipahti postiluukusta kutsu Linnan juhliin, tuli se aluksi yllätyksenä. Juhlien teema on tänä vuonna Suomen vahvuudet ja yhdeksi vahvuudeksi on nostettu tyttöjen mahdollisuudet, minkä parissa Tiinakin tekee tärkeää työtä päivittäin.

Juhla-asussa Tiina luottaa lappilaisuuteen. Muutama vuosi sitten hän ihastui Kreetta Poikelan käsintehtyihin poronnahkaisiin kenkiin Rovaniemen Wanhoilla Markkinoilla.

– Kreetan kengät ovat kertakaikkisen viehättäviä ja nyt kun tuli tällainen tilaisuus, niin vihdoin sallin itselleni häneltä kengät tilata, Tiina iloitsee.

Vaikka Kreetta ei ole viime aikoina juuri uusia tilauksia ottanut, niin Tiinalle hän lupasi tehdä kengät. Yhteinen visio löytyi helposti. Inspiraatio otettiin Rovaniemen kansallispuvun hamekankaasta ja luonnonmateriaaleista. Kreetan idea oli myös puvun toteutus, kun kesken kenkien piirtämisen hän keksi, että mitä jos puku olisi pellavaa. Tiina innostui ideasta ja puvun toteuttajaksi löytyi toinen lappilainen taituri; laadukkaita pellavaneuleita valmistava sodankyläläinen Pirita Pernu-Lehtinen.

Lapissa yrittäminen kenkätuote
Kuvaaja: Kreetta Poikela

Kreetta on ammatiltaan verhoilija ja kutoja. Kenkien tekeminen hänellä on lähtenyt omasta tarpeesta ja työtään hän tekee tunteella ja sydämellä.

Kysyttäessä elämän rohkeista ratkaisuista, Kreetta nostaa esille kuinka hän 15-vuotiaana lähti suoraan peruskoulusta opiskelemaan käsityöalaa Vihtiin.

– Äidillekin vain ilmoitin, että minä muuten lähden opiskelemaan käsityöläiseksi, eikä äiti laittanut vastaankaan, kun olin niin päättäväinen, Kreetta naureskelee.

– Jokapäiväistä rohkeutta on, että uskaltaa ryhtyä toimeen, tehdä myös virheitä ja jatkaa sinnikkäästi eteenpäin vaikka läpi harmaan kiven. Muille annan neuvoksi, että kannattaa pitää oma päänsä ja mennä omaa tietään, Kreetta jatkaa.

Kreetta Lapissa yrittäminen
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Tiinan tavoitteena on tehdä maailmasta parempi paikka ja erityisesti tytöt ovat hänelle lähellä sydäntä. Onhan Tiinalla itselläänkin kaksi tytärtä.

Tiinan rohkeat ratkaisut elämässä ovat vuorovaikutukseen liittyviä, arkipäiväisiä asioita.

– Asiat kannattaa sanoa suoraan, vaikka se olisi vaikeaa. Ongelmat eivät hymistelemällä ratkea. Rohkeutta on myös, että joskus osaa olla hiljaa ja vain kuunnella, vaikka olisi paljonkin sanottavaa.

Pohjoisen naisten erityispiirteeksi Tiina arvelee sinnikkyyden ja periksiantamattomuuden. Hän neuvoo, että huolimatta kaikesta ympäröivästä hälinästä, omaa ääntään kannattaa aina kuunnella.

Tiina Lapissa yrittäminen
Kuvaaja: Terhi Tuovinen