Lapissa opiskeleminen Alba
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Alba, Saksa

Tulin Lapin yliopistoon vaihtoon viime vuoden syyskuussa Saksasta, missä opiskelen sosiologiaa. Alun perin olin menossa Iso-Britanniaan, mutta luin netistä ihmisten kokemuksia ja Lappi kuulosti todella ihanalta.

Sanottiin, että Lappi voi olla kaukana, siellä voi olla todella kylmä, mutta kun Lapille antaa mahdollisuuden, niin rakastuu varmasti. Enkä voi väittää vastaan! Minun oli tarkoitus lähteä kotiin jo joulukuun puolessa välissä, mutta viihdyin niin hyvin, että jäin lopulta toukokuun loppuun saakka.

Lapissa parasta on ehdottomasti luonto, joka on vahvasti läsnä kaikessa elämässä. Rakastin sitä, että näin huoneeni ikkunasta suoraan talviseen metsään.

Kerran talvella olin vaeltelemassa ulkona ja oli todella, todella kylmä. Niin kylmä, että halusin mennä jo kotiin. Yhtäkkiä muutaman askeleen päässä minusta seisoi poro. Se vain katseli minua ja minä ajattelin, että tämä on todellista luontoa. Olin hieman peloissani, mutta uskoisin, että porolla pelotti vielä enemmän!

Ihmiset täällä ovat todella ihania! Ennen kuin saavuin Suomeen kuulin, että suomalaiset ovat todella ujoja ja hiljaisia, eivätkä juuri puhu mitään. Mutta vuoden kokemuksella voin rehellisesti sanoa, etteivät nämä stereotypiat pidä paikkaansa.

Lapin yliopistossa on vapaus opiskella mitä haluaa. Olen aina ollut kiinnostunut alkuperäiskansojen oikeuksista, mutta Saksassa en ole ikinä opiskellut mitään lakiin liittyvää, koska ole sosiologi. Täällä pystyin valitsemaan mitä halusin. Opiskelu ei ole ainoastaan opintopisteiden keräämistä, vaan uuden oppimista niistä asioista, mistä on kiinnostunut. Olen miettinyt, että haluaisin suorittaa maisterin opinnot Lapin yliopistossa, mutta ensin minun täytyy saada Saksassa kandidaatin tutkinto päätökseen. Sitten tulen takaisin.

Alba, Saksa / Rovaniemi

Julkaisemme Lapin yliopiston kanssa yhteistyössä tehtyjä haastatteluja ja tarinoita syksyn aikana Mun Lappi -sivuilla.
Kansainvälisten opiskelijoiden tarinoihin pääsee tutustumaan myös yliopiston Facebookissa Lapin yliopisto I University of Lapland ja nettisivuilla suomeksi sekä englanniksi.