Yrityksen perustaminen Your Piece of Finland
Kuvaaja: Tuija Kauppinen

Pala Suomea ja Lappia kotiinviemiseksi

Kun lukiolaiskaverukset Riikka Määttä ja Riikka Pusa kulkivat silloisella Rovaniemen Sampo-aukiolla, eivät he ikinä olisi voineet kuvitella, että heillä olisi aukion laidalla oma myymälä.

Sampo-aukio on muuttunut Lordin aukioksi ja vuosien saatossa kehittynyt unelma omasta yrityksestä on totta. Syksyllä 2016 naiset perustivat Your Piece of Finlandin, lifestyle-myymälän, jonka valikoiman lähtökohtana on suomalaisuus ja laadukkuus.

– Koimme, että Rovaniemeltä puuttui myymälä, jossa korostuu suomalainen laatu ja design. Emme ota valikoimamme mitään, mikä ei ole suunniteltu Suomessa, naiset kertovat.

Valikoimaan kuuluu mm. vaatteita, sisustustuotteita, puukoruja, kelloja, paikallisia herkkuja ja suomalaista superfoodia. Pehmolelut paistavat poissaolollaan.

– Ajatuksena on, että matkailija voi ostaa kaikki tuliaiset samasta paikasta.

Your Piece of Finland tuotteita
Kuvaaja: Tuija Kauppinen
Your Piece of Finland valikoima
Kuvaaja: Tuija Kauppinen
Your Piece of Finland Tuotteita
Kuvaaja: Tuija Kauppinen

Molemmat Riikat ovat ehtineet tehdä monenlaista ennen yrittäjäksi ryhtymistään. Määttä on taustaltaan kasvatustieteen maisteri ja työskennellyt vuosia kaupan alalla. Pusa on puolestaan meteorologi ja työskentelee edelleen Ilmatieteenlaitoksella kansainvälisessä asiantuntijapalvelussa projektipäällikkönä. Työtehtävät maailman eri kolkissa ovat antaneet perspektiiviä nähdä Suomen vahvuudet – puhtauden, luonnon ja designin – entistäkin kirkkaampana. Your Piece of Finland onkin eräänlainen vastarintaliike kansainvälisille ketjuille ja kunnianosoitus suomalaiselle ja lappilaiselle osaamiselle.

Vaikka naisten liikeidealle riitti epäilijöitä, he kiittelevät Rovaniemen Kehitystä, joka uskoi heti ideaan ja antoi arvokasta sparrausta.

– Myös yrityksen nimeä kritisoitiin liian pitkäksi. Saimme varmasti pari sataa ideaa uudeksi nimeksi, mutta pidimme päämme, sillä juuri tämä nimi tuntui omalta, Määttä ja Pusa kertovat.

Nimiepisodi kertoo osaltaan, että on kyse päättäväisistä ja voimakastahtoisista naisista, jotka kuitenkin sopivasti täydentävät toisiaan. Pusa ideoi, Määttä katsoo toimiiko se käytännössä. Asioista päätetään yhdessä ja suurempia erimielisyyksiä ei ole ollut.

Yrittäjät Your Piece of Finland
Kuvaaja: Tuija Kauppinen

Naisilla on selkeä työnjako. Määttä hoitaa kivijalkamyymälää Rovaniemellä ja Pusa rakentaa pian avautuvaa verkkokauppaa. Molemmat vastaavat osaltaan markkinoinnista ja etsivät uusia tuotteita valikoimaan.

– Hoidan yritystä bittiavaruudessa, nauraa Pusa, joka asuu ja työskentelee Helsingissä ja käy Rovaniemellä vain harvakseltaan.

Matkailijoiden lisäksi Your Piece of Finlandin ovat löytäneet myös paikalliset, jotka tulevat hakemaan sinne lahjatavaroita, mutta myös tuotteita, joita ei muualta Rovaniemeltä saa, kuten Minna Parikan kengät.

Idearikkailla naisilla on monenlaisia suunnitelmia toiminnan kehittämiseksi. Yksi niistä on paikallisten matkailuyritysten kanssa järjestettävät ns. private shopping –iltamat, joissa koko myymälä on varattu yhdelle ryhmälle pienten tarjoilujen kera.

Palaute myymälästä on ollut mielettömän hyvää.

– Eräskin asiakas sanoi, että liikkeemme on niin kaunis, että sielu lepää.