Rovaniemen ravintola-alan ammattilaiset Johan Pietarinen, Mikko Hokkanen ja Antti Kuha
Kuvaaja: Simo Vilhunen

Kolme ravintola-alan ammattilaista ja Rovaniemi

Rovaniemi ei välttämättä nouse ensimmäisten joukossa mieleen kulinaristin toivomuslistalla. Pitäisikö? Lapin pääkaupungin ruokatarjonta on viimeisen viiden vuoden aikana monipuolistunut ja nostanut tasoaan selvästi.

Saman aikaisesti juomakulttuuri ja baareissa käyminen on murroksessa. Megayökerhojen aika alkaa olla eletty, kun taas laadukkaat juomat sekä pieni, persoonallinen ja paikallinen tekevät tuloaan.

Matkailu mahdollistaa kasvun, mutta laadukkaat elämykset eivät synny ilman paikallista intohimoa. Sitä edustavat kolme rovaniemeläistä vaikuttajaa, Yucan Mikko Hokkanen, Kauppayhtiön Antti Kuha sekä Musta Kissa -kuppilan Johan ”Emppu” Pietarinen, joiden vetämät ravintolat ovat ansainneet paikkansa paitsi matkailijoiden, varsinkin paikallisten sydämessä ja arjessa.

Ravintola Yucan Mikko Hokkanen
Kuvaaja: Simo Vilhunen

Mikko Hokkanen – Ravintola Yuca

Mikko Hokkanen päätti reilu pari vuotta sitten hypätä toden teolla ravintolamaailmaan, tavoitteena tehdä sellaista työtä joka oikeasti saa onnelliseksi. Hokkanen oli jo pidempään flirttaillut alan kanssa, järjestänyt erilaisia tapahtumia yhteistyössä ravintoloitsija Juha Eskelisen kanssa. Lopulta Eskelinen sai houkuteltua Sodankylästä ponnistavan miehen päälliköksi uuteen ravintolaan.

Hokkasen johtama Taqueria Yuca tarjoaa Rovaniemen keskustassa autenttista ja perinteistä meksikolaista ruokaa, alusta loppuun itse käsin tehtynä. Toinen erikoisuus on 100% agave tequilasta ja mezcalista valmistetut cocktailit.

Meksikon makumaailman tuominen napapiirille on mielenkiintoinen tarina itsessään. Juha Eskelinen ja vaimonsa Elisa Honkavuori tapasivat häämatkallaan Meksikossa eräässä ravintolassa ihastuttavan baarimestarin nimeltä Fernanda, joka lappilaisten kehuja aikansa kuunneltuaan esitteli avioparin illan ruuasta vastannelle poikaystävälleen, keittiömestari Fernandolle.

Tapaaminen muhi Eskelisen mielessä kuin pitkään haudutettu pataruoka konsanaan. Eskelinen löysi Fernandan Facebookista ja sai meksikolaisparin houkuteltua avuksi luomaan uutta ravintolaa.

– Kai he aluksi luulivat joutuvansa jonkun sortin huijauksen uhreiksi? Onneksi uskalsivat tulla! Fernandon ja Fernandan panos siihen mitä Yuca tänä päivänä on, on valtava, Hokkanen toteaa.

Lontoon tai Barcelonan sijasta Rovaniemelle

Rovaniemen ravintolatarjonta on ollut Hokkasen mielestä jo pari vuotta hyvässä nousussa. Erityistä kiitosta saa eri yrittäjien yhteistyö. Eri ravintolayrittäjät ovat sekä ystäviä että kilpailijoita.

–Rovaniemellä ymmärretään, että asiakkaat eivät ole välttämättä toiselta pois. Täällä uskalletaan suositella myös kilpailijaa. Miekin voin hyvällä mielellä sanoa vaikka että hei kun tykkäsit meidän ruuasta, oletko kokeillut Kauppayhtiötä, josta löytyy erittäin laadukkaat napolilaistyyliset pizzat.

Omaa osaamistaan Hokkanen on alkanut laajentaa erityisesti cocktailien maailmaan. Ilman valtavaa intohimoa noviisista ei olisi voinut kuoriutua palkittua baarimestaria, jonka tie on vienyt jo kansainvälisiin kilpailuihin.

– Kävin työn ohella baarimestarin erikoisammattitutkinnon tässä Rovaniemellä Mannisen Arin opissa. Sieltä sain ihan uudenlaisen kipinän tähän ravintola-alaan sekä cocktail- ja juomakulttuuriin. Matka on vasta alussa, mutta tuntuu että cocktailit ovat vieneet mennessään, Hokkanen kertoo.

–Tällä hetkellä halu on kova tehdä näistä meidän ravintoloista niin loistavia cocktail-paikkoja, että ihmiset jotka matkustavat näihin perinteisiin Lontooseen, Barcelonaan tai Berliiniin, voisivat vaihteeksi tulla tänne Rovaniemelle katsomaan kuinka uskomaton paikka tämä on. Niin lappilaisten raaka-aineiden hyödyntämisen, miljöön kuin muunkin habituksen suhteen on huikean paljon mahdollisuuksia, Hokkanen visioi.

Lappilainen ravintoloitsija Antti Kuha
Kuvaaja: Simo Vilhunen

Antti Kuha – Pure Pizza / Kauppayhtiö

Lapissakaan hyvä ruoka ei synny tyhjiössä eikä täällä olla irtonaisena saarekkeena makujen maailmasta. Suositun Kauppayhtiön Pure Burgerin sekä Pure Pizzan takana oleva ravintoloitsija Antti Kuha kannustaa nuoria, innokkaita ravintola-alan ammattilaisia lähtemään rohkeasti maailmalle pyörimään, maistelemaan ja tutustumaan meininkiin – jotta he voisivat innostua ja kehittyä työssään ja sitä kautta saataisiin alaa eteenpäin.

Niin Kuhakin on tehnyt. Ennen Pure Pizzan perustamista mies kävi tutustumassa kuuluisiin paikkoihin eri puolilla Italiaa ja Yhdysvaltoja. Kuhan mukaan pizzassa tärkeintä on pohja ja tasapainoinen kokonaisuus. Mitä vähemmän ruuassa on komponentteja, sitä vaikeampi siitä on tehdä oikeasti hyvää.

–Jos mie katon oman uran kannalta – ruuan kannalta – on pitänyt lähteä maailmalle katsomaan miten asioita tehdään. Jos haluat tehdä laadukasta pizzaa, et sie voi katsoa Suomesta mallia. Napolissa on minun mielestä maailman parhaimpiin kuuluva pizzeria Da Michele, jossa on samassa perheessä tehty yli 100 vuotta kahta pizzaa – margaritaa ja marinaraa. Niitä myydään noin 1000kpl päivässä! Ei Antti-poika sitä enää itse keksi täällä ko se alkaa harjoittelemaan pizzan tekoa, että minkä näköinen se on ja miltä sen pitäisi maistua tai tuntua suussa. Se pitää itse kokea ja tutkia!, Kuha toteaa.

– Se ei riitä, että katsot kuvat netistä ja luet reseptin. Jos sie et ole koskaan maistanut kunnollista, sie et edes tiedä mitä sie yrität tavoitella.

Rovaniemen ravintolakenttä on Kuhan mielestä kehittynyt hyvään suuntaan, mutta lisää hyviä paikkoja mahtuisi vielä. Toivelistalta löytyvät nyt esimerkiksi thaimaalainen ruoka, suomalaiset klassikot sekä kalaruuat.

Pure Pizzan Kuha perusti pitkälti siksi, että kyllästyi kymmenen vuoden jälkeen odottelemaan, että joku muu tarttuisi asiaan ja alkaisi tarjoamaan kunnollista pizzaa.

– Kebabin kanssa käy kohta samalla lailla, jos ei kukkaan ala tekemään, mies vihjaa.

”Välillä rakennetaan kovasti, välillä ollaan kalalla eikä tehä mittään”

Kuha on itsekin innokas ja taitava ruuanlaittaja, mutta keskittyy työssään ennen muuta ravintoloiden kehittämiseen. Keittiön ja salin päivittäiseen pyörittämiseen sekä johtamiseen tarvitaan osaavaa henkilökuntaa.

– Osaavaa porukkaa onneksi on, mutta tämän alan ongelma isossa kuvassa on se, että nuoret kokit eivät pääse kokeilemaan ja kehittämään omia juttujaan. Heidän pitäisi päästä tuonne maailmalle katsomaan, syömään ja hypistelemään. Se veisi heitä sekä alaa hirveästi eteenpäin. Ongelma on siinä, että nuoren aloittelevan kokin palkalla se on yksinkertaisesti liian kallista. Kuitenkin, juuri nuorena sie tarvitsisit sitä, että sie löydät sieltä ne ahaa-elämykset, että sie innostut ja kehityt, Kuha miettii.

Reissuista huolimatta Kuha sanoo Lapin olevan hänelle koti. Lapissa hommat toimivat, ja jos asia ei ratkea yhdellä–kahdella puhelinsoitolla, niin ainakin tietää miten se tulee ratkeamaan. Päähänpistosta lähtenyt Kauppayhtiö on ollut toiminnassa jo vuodesta 2006. Tulevaisuuden suhteen Kuhalla ei ole tapana tehdä pitkiä suunnitelmia.

– Jollain aikavälillä olisi tarkoitus viritellä vähän elämys- ja kalastusmatkailuun liittyvää juttua. Mulle kaikki on projekteja. Välillä rakennetaan kovasti jotain. Välillä ollaan vaan kalalla eikä tehä mittään. Huomenna voi olla taas aivan eri ajatukset.

Musta Kissa -yrittäjä Johan Pietarinen
Kuvaaja: Simo Vilhunen

Johan “Emppu” Pietarinen – Musta Kissa

Hokkasen tavoin myös Johan Pietarinen päätyi ravintola-alalle tapahtumien kautta. Myös Emppu-nimellä tunnettu ex-kuopiolainen ei tosin missään vaiheessa ole jättänyt tapahtumia taakseen, vaan on edelleen tuttu näky miksauspöydän, levysoitinten tai spottivalojen takana Rovaniemen lukuisissa tapahtumissa. Nykyisin Pietarinen tarjoaa myös matalan kynnyksen alustan esiintyjille oman kuppilansa muodossa.

Reilu pari vuotta sitten Pietarinen otti vaimonsa Jonnan kanssa uusina yrittäjinä haltuun Musta Kissa -kuppilan entisen omistajan siirryttyä eläkkeelle. Sympaattinen, erityisesti kaupungin kulttuuriväen suosima paikka on hengeltään kohtuullisen kaukana ketjuyökerho Onnelasta, Pietarisen ensimmäisestä työpaikasta Rovaniemellä.

Onnelaa ei Rovaniemellä ole ollut vuosikausiin ja moni muukin kymmenen vuotta sitten kukoistanut yökerho on kuopattu. Edelleen myös eri ravintoloissa klubeja ja erikoisiltoja järjestävä Pietarinen arvioi isojen yökerhojen kulta-ajan olevan pitkälti ohi.

– Olen nähnyt sellaista muutosta, että nykyisin pienemmät paikat ja paikallisuus houkuttelevat ihmisiä. Ehkä silloin myös ravintolan kulurakenne on helpommin hallittavissa, Pietarinen tuumii.

”Piuha kiinni ja esiintymään”

– Silloin kun vaimon kanssa mietittiin baarin perustamista, oli oman tapahtuma-, kulttuuri- ja dj-taustan perusteella selvää, että paikkaan pitää olla mahdollisimman helppo tulla esiintymään. Piuha kiinni ja kaikki on valmista. Kissassa oma osaaminen helpottaa kannattavuuden suhteen. Ei tarvitse aina palkata ulkopuolista työntekijää.

Mustassa Kissassa järjestetään paljon erikoisiltoja, mikä kumpuaa Pietarisen aloitteiden ja osaamisen lisäksi tuttujen ehdotuksista.

– Kun ihmisillä on ollut joku idea, ollaan yhdessä mietitty miten se voidaan sovittaa tänne. Esimerkiksi käy rovaniemeläinen Sanaseura: mahtava yhteisöllinen porukka, joka on saanut alkukotinsa täältä Kissasta. Itse olen voinut auttaa tekijöitä tapahtuma-ammattilaisen näkökulmasta ja antaa vinkkejä miten asioita kannattaa tehdä. Toinen toistaan tukien tulos on kaikista paras, Pietarinen tuumaa.

Kuopiosta alun perin opiskelun perässä muuttanut Pietarinen kokee Rovaniemen olevan yrittäjälle ja kulttuuriaktiiville sopivan kokoinen kaupunki – ei liian pieni, eikä liian iso.

– Täällä on ollut helppo verkostoitua ja päästä niin sanotusti piireihin. Luonto on toinen iso arvo. Se tarjoaa vastapainoa arkeen. Juuri vähän aikaa sitten olin arkiyön kaverin pienellä erämaamökillä. Myös matkailu luo koko ajan enemmän ja enemmän mahdollisuuksia. Sinnekin on saanut jalkaa oven väliin. Jos joku matkanjärjestäjä haluaa järjestää vaikkapa bileet ja sinne tekniikkaa, ne tietävät jo ottaa yhteyttä, Pietarinen myhäilee.