Seven Fells Hostellin yrittäjä Tinja Tamminen

Eläköitynyt reppureissaaja ja hostelli tunturin juurella

Lapista löytyy lukuisia tarinoita muuttajista, jotka ovat haaveilleet vuosikausia Lappiin muutosta ja löytäneet täältä sisäisen rauhan. Sitten on ihmisiä, jotka ovat päätyneet Lappiin hieman sattumalta ja hakevat yhä paikkaansa, kuten 7 Fells Hostellin yrittäjä Tinja Tamminen.

Tammikuu 2013 Aakenustunturilla. Tinja Tamminen seisoo lumikengät jalassaan tunturin päällä. Kokeneelle reppureissaajalle ja vuosia eri puolilla maailmaa asuneelle Tammiselle se on ensimmäinen kerta kunnolla Lapissa.

— Silloin tajusin ensimmäisen kerran, että okei, Suomessa on tällaisiakin paikkoja. En tiennyt sitä ennen oikein mitään Lapin laskettelukeskuksista tai Ylläksestäkään, kun tulin käymään Ylläsjärvellä oppaana työskennelleen ystävän luona. Nyt on huomannut esimerkiksi Kilpisjärvellä käydessä, että Suomestakin löytyy todella paljon erilaisia paikkoja, Tamminen kertoo.

Loppuvuonna 2018 ei tosin olla Aakenustunturin huipulla vaan Tammisen oman 7 Fells Hostellin oleskelutiloissa Äkäslompolossa, Kuertunturin juurella.

Lumikenkäreissua seuraavana syksynä Tamminen tuli Ylläkselle töihin mökkivuokraamoon. Silloin katse osui myös vanhaan hirsirakennukseen, joka oli tarjolla vuokralle.

— Kaikki sanoivat kuinka huono tämä talo on, mutta itse kiinnostuin nähtyäni kuvia tästä olohuoneesta. Kun kävin katsomassa tätä niin näin hirveästi potentiaalia.

Tamminen luotti intuitioonsa, jätti vuokratarjouksen ja sai huhtikuun 2014 lopussa kuulla sen menneen läpi.

— Toukokuun etsin tietoa miten perustetaan yritys, ja ennen kaikkea majoitusyritys. Silloin iski muutaman päivän kauhea paniikki, että mitä hemmettiä olen mennyt tekemään. Kävin pikaisen yrittäjäkurssin, hain lainaa sekä starttirahaa, ja kesäkuun lopussa tulin tänne remontoimaan, Tamminen kertaa.

Puolitoista vuotta ensimmäisen Lapin reissun jälkeen oman hostellin ovet olivat jo auki vieraille. Neljän vuoden aikana niin vierailijat kuin hostellisivustot, kuten Budget Traveller, ovat ihastuneet paikkaan.

— Olen aina haaveillut omasta hostellista, mutta sen piti tapahtua Portugalissa tai Tampereella.

Eläköityneen reppureissaajan kasvukivut

Tamminen voitti yhdeksännellä luokalla ilmaisjakelulehden kilpailusta kuukauden kielikurssin Pariisiin ja Englannin Brightoniin. Se oli alkusysäys reppureissaajan elämälle.

— Oikeastaan pienestä asti olen haaveillut reissaamisesta, mutta lapsuudessani kävimme vain muualla Suomessa. Peruskoulun jälkeen kauppiksessa olin kuukauden vaihdossa Belgiassa, ja sen jälkeen oikeastaan jokaisen loman reilasin Euroopassa, Savonlinnan kupeesta Enonkoskelta kotoisin oleva Tamminen sanoo.

Parikymppisenä Tamminen muutti Irlannin Dubliniin, jonka jälkeen asuinpaikka vaihtui tasaiseen tahtiin vuosikausien ajan. Välillä oli pistähdyksiä myös Suomessa, mutta asuinmaina tutuksi tulivat Irlannin lisäksi niin Britit kuin Australiakin. Samalla Interrail-matkat Euroopassa jatkuivat. Pisin aika yhdessä paikassa oli yhdeksän kuukautta, ja elämä kulki mukana rinkassa.

— Piti aina etsiä uusi työpaikka, avata pankkitili ja hoitaa paperiasiat. Väsyin siihen muuttamiseen.

Suomeen Tamminen palasi vuonna 2009 27-vuotiaana. Muutamia vuosia kului Tampereella hostellissa työskennellessä ennen kuin syksyllä 2013 Tamminen tuli Ylläkselle töihin.

Hostelliyrittäjä myöntää, että kotoutuminen pohjoiseen on sisältänyt välillä melkoista kasvukipuilua, eikä kotoutuminen ole vielä täysin onnistunut. Äkäslompolostakin onneksi pääsee aina reissaamaaan kuukaudeksi tarpeen vaatiessa ja töiden niin myöten antaessa.

— Reissaamisen jälkeen on ollut vaikea rakentaa elämää, kun on tottunut asumaan isommissa paikoissa. Elämä pyöriikin pitkälti työn ympärillä, mutta silloin kun stressi on pahimmillaan, on hyvä kävellä tunturiin ja vähän hengitellä. Kun sieltä tulee alas, elämä näyttää jo paljon valoisammalta.

Tänä talvena elämään on palannut myös vanha harrastus 18 vuoden takaa, laskettelu.

— Ostin ihan kausikortin ja koko varustepaketin kerralla, Tamminen nauraa.

Rankimmat vuodet ovat kuitenkin jo takana. Kahtena ensimmäisenä stressi meinasi saada yliotteen yrittäjästä, mutta jaksamaan on auttanut muun muassa yrittäjien hyvä yhteishenki Ylläksen alueella. Toisaalta vapautta antaa myös ajatus, että Tamminen voi tehdä hostellia niin pitkään kuin siltä tuntuu, eikä Äkäslompoloon ole pakko jäädä.

— Yhteistyötä tehdään niin safari-, ravintola- kuin muiden majoitusyrittäjienkin kanssa. Yhteistyöstä saa aivan älyttömästi voimaa! Lisäksi olemme yhteistyössä rovaniemeläisen Hostel Café Kodin ja luoneet pienimuotoisen yhteistyöverkoston neljän muun suomalaisen hostellin kanssa.

7 Fells Hostellin cabin
Seven Fells Hostellin studio

Nyt hostelli pyörii Tammisen ja kahden työntekijän voimin. Mahdollisimman ekologisesti toimiva majoitusliike on kerännyt kehuja ympäri maailman. Kiitosta on sadellut erityisesti ihastuttavasta sisustuksesta, joka vaihtelee huoneittain. Hostellin ilme ja sisustus eivät ole lähtöihin sisustussuunnittelijalta vaan pohjautuu siihen samaan Tammisen intuitioon, joka sai yrittäjän myös perustamaan hostellin Äkäslompoloon.

— Kaverit olivat erittäin säikähtäneitä kun tajusivat että aion sisustaa paikan itse, vaikka minulla ei ollut aiempaa kokemusta. Halusin kuitenkin sisustaa jokaisen huoneen eri tavalla sen mukaan millainen fiilis huoneesta tulee. Olen käynyt myös graafisen alan koulutuksen ja tykkään valokuvata, niin jotenkin kai sitä näkee mitä missäkin pitäisi olla.

Samalla kun pahin stressi on alkanut helpottaa, on omaan hostelliin ja työnsä jälkeen oppinut suhtautumaan hieman armollisemmin.

— Ensimmäisinä parina vuonna ei tuntunut kehut missään, kun olin niin väsynyt ja vaikka mitä tekemättä. Kaverit ja yrittäjäystävät kuitenkin sanoivat, että pitäisi olla ennemmin ylpeä siitä mitä olen jo tehnyt. Ja jos lähimmät ystävät sanovat, että on syytä olla ylpeä tällaisesta, niin pikkuhiljaa voi taputtaa itseäänkin olkapäälle, että hyvä Tinja, kyllä sinä pärjäät.