Kulttuuri Lapissa keminmuraali
Kuvaaja: Kemin kaupunki

Lapinkävijä! Älä unohda näitä kahdeksaa kohdetta matkallasi

Lapin laajat neliökilometrit kätkevät sisäänsä paljon näkemisen arvoisia kohteita, joihin on helppo poiketa pääteiltä, jos vain tietää, minne on menossa. Listasimme kahdeksan vähemmälle huomiolle jäänyttä kohdetta, joista tutkimusmatka on hyvä aloittaa!

1. Kemin kaksi näyttävää muraalia

Kemin sellu- ja paperitehtaiden piippujen juurella itää yllättävän paljon kulttuuria. Viime vuonna balilaistaiteilija maalasi kaupungin keskustassa Keskuspuistokadulla sijaitsevan kerrostalon päätyyn muraalin ”Prosperity”. Kemiläiset innostuivat katutaiteesta niin paljon, että päättivät maalauttaa Meripuistokadulla uimahallin vieressä sijaitsevan koulurakennuksen päätyyn toisen muraalin heti perään. Sen on toteuttanut tunnettu suomalainen kuvittaja Eero Lampinen.

Prosperity, Keskuspuistokatu
Eero Lampisen muraali, Meripuistokatu 28

Kulttuuri Lapissa keminmuraali
Kuvaaja: Kemin kaupunki

2. Oranki art – 80 taideteosta keskellä metsää

Vain Pellossa uskalletaan ottaa taiteen lähtökohdaksi se, että sitä ei kukaan näe. Pellon Orangin kylässä sijaitseva ympäristötaiteen puisto Oranki Art perustettiin kuitenkin tästä lähtökohdasta. Tapahtuman perustajat luopuivat vallankumouksellisesta ideastaan nopeasti ja nyt, 17 vuotta ensimmäisen näyttelyn jälkeen, taidepuistosta löytyy jo 80 teosta.

Oranki Art, Orankitie 67 B, 95710 Naamijoki

Kulttuuri Lapissa
Kuvaaja: Tuomas Korkalo
Kulttuuri Lapissa
Kuvaaja: Risto Immonen

3. Pakasaivo – kaksipohjainen järvi ja historiallisia merkkejä

Lapin helvetiksikin tituleerattua kirkasvetistä Pakasaivoa pidetään Suomen suurimpana hiidenkirnuna. Järvi on 60 metriä syvä ja sillä uskotaan olevan kaksi pohjaa, joista toiseen kalojen uskotaan välillä katoavan. Tämän Äkäslompolon lähellä sijaitsevan, jyrkkien kallioiden muodostamaan rotkojärven seudulla uskotaan asuvan näkymättömiä haltijoita. Rotkojärvi ja sen läheisyydessä sijaitseva seitakivi ovat muinaisten saamelaisten pyhiä paikkoja.

Lisätietoja ja reittiohjeet saa esim. Ylläksen luontokeskus Kellokkaasta.

Kulttuuri Lapissa pakasaivo
Kuvaaja: Metsähallitus | Seija Olkkonen

4. Pyhänkasteenlampi ja Pyhänkasteenputous

Harvassa paikassa 2,5 kilometrin kävelyllä pääsee yhtä monen luontonähtävyyden lähelle kuin Pelkosenniemen Pyhätunturilla. Suomen suurimman kurun, 220 metriä syvän Isokurun pohjalla kulkeva kävelyreitti johdattelee Pyhänkasteenlammelle, johon laskee 17 metriä korkea Pyhänkasteenputous. Putous, lampi ja niiden vieressä sijaitseva uhriharju olivat pitkään saamelaisten pyhiä paikkoja. Lampi ja putous ovat saaneet nimensä metsäsaamelaisten ja kristinuskon vanhojen uskomusten kohtaamisesta. Perimätiedon mukaan kristinuskoon kääntyville saamelaisille annettiin lammella joukkokaste vuonna 1648.

Reitti lähtee osoitteesta Keropirtintie 25, Pyhätunturi (Pelkosenniemi).

Pyhä kulttuuri lapissa
Kuvaaja: Anssi Jokiranta

5. Papana – enemmän kuin tunnelmallinen kyläbaari

Inarin kylän keskuksessa sijaitseva PaPaNa-baarin tulisi löytyä jokaisen musiikista pitävän Lapin-matkaajan kohdelistalta, sillä baarissa kuullaan elävää musiikkia lähes joka viikonloppu. Paikka on yksinkertaisesti lämminhenkinen ja aito. Vuosittainen artistikattaus on laaja ja sisältää useita kotimaisia huippuartisteja. Baarissa on ytimekkäästi ilmaistuna kova meno ja vilpitön palvelu. Ruokalistalta löytyy muun muassa karhupitsa.

PaPaNa Bar, Inarintie 49, 99870 Inari

Kulttuuri Lapissa Papana

6. Koivusaari – luontopolku vain kivenheiton päässä kaupungista

Tietävätköhän kaikki rovaniemeläisetkään tätä paikkaa? Ounas- ja Kemijoen rajalta löytyy noin kolmen kilometrin mittainen, helppokulkuinen luontopolku, Koivusaari, jonka varrella on myös lintutorni. Luontopolku ja sen ympäristö ovat parhaimmillaan kesäisin ja syksyisin. Koivusaari on vanhaa tulvaniittyä, ja sitä käytettiin laitumena 1960-luvulle asti. Nykyään reitin varrella saattaa kohdata lampaita ja siellä on tavattu yli 130 lintulajia. Luontopolulle pääsee helpoiten Ounaspaviljongin parkkipaikalta

Ounaspaviljonki, Ounasjoen itäpuolentie 21, 96900 Rovaniemi

Koivusaari kulttuuri Lapissa
Kuvaaja: Anssi Jokiranta
Koivusaari kulttuuri Lapissa
Kuvaaja: Anssi Jokiranta

7. Hillagammi – salainen piilo Kaldoaivin erämaassa

Heille, jotka haluavat Lapin lomansa ilman mökkinaapureita, sopii tämä Kaldoavin erämaasta löytyvä, arkkitehtuurisesti mielenkiintoinen kammi, Hillagammi. Lähimmälle tielle on matkaa viisi kilometriä, mutta lähimmälle tammukkapurolle vain 25 askelta. Kalastamisen lisäksi ympäristö on mitä mainioin revontulten katseluun, sillä valosaaste ei tänne Avvatsohkan laaksoon ylety. Kammille pääsee sekä jalkaisin että maastopyörällä. Sinne järjestetään myös retkiä.

Lisää tietoa paikasta: Alma Arktika

Hillagrammi kulttuuri lapissa
Kuvaaja: Reetta Koski
Kulttuuri Lapissa hillagrammi
Kuvaaja: Reetta Koski

8. Lohihovin legendaariset munkit

Lappi on pinta-alaltaan valtava ja autolla paikasta toiseen siirtyminen vaatii toisinaan istumalihaksia. Onneksi maakunnasta löytyy useita ainutlaatuisia pysähdyspaikkoja. Rovaniemen ja Kittilän rajalla sijaitseva Lohiniva on suorastaan ikoninen pysähdyspaikka, jossa matkaajan kannattaa panostaa maailmanluokan munkkikahveihin.

Kahvila-ravintola Lohihovi, Lohikuja 10, 97520 Lohiniva

Lohihovi kulttuuri Lapissa
Kuvaaja: Tauno Hattukangas
Kulttuuri lapissa kahvitauko
Kuvaaja: Tauno Hattukangas

P.s. Älä unohda Nikolausta, Keminmaan vanhan kirkon alla lepäävää muumiota

Suomen vanhin muumio on niin vanha, että sen arkkukin on jouduttu vaihtamaan jo useamman kerran. Keminmaan vanhan kivikirkon lattialautojen alla on 1600-luvulta asti levännyt kirkkoherra Nikolas Rungius. Rungiuksen erikoisuus on siinä, että hänen ruumistaan ei ole suojattu, vaan ruumis on kuivunut kirkon lattian alla. Keminmaan vanha kirkko on suljettu remontin vuoksi 2017­–2018. Kun ovet avataan, muumio löytynee vanhalta paikaltaan. Kirkossa voi vierailla kesäisin, mutta vanhan kirkkoherra Rungiuksen valokuvaaminen on kielletty.

Pyhän Mikaelin kirkko, Mikaelintie, 94400 Keminmaa

Kulttuuri Lapissa
Kuvaaja: Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen