Savukosken siltatanssit harrastukset lappi maisema
Kuvaaja: Susanna Schwartz-Matero

Savukoski 100 vuotta - Siltatansseissa upea tunnelma

Luonto loi hulppeat puitteet, kun Savukosken kunnan 100-vuotisjuhlat saivat jatkoa elokuisena perjantaina 19.8.2016 järjestetyissä Siltatansseissa.

Paikalle oli kerääntynyt puolitoistasataa henkeä nauttimaan loppukesän illasta karaoken, hyvän ruuan ja seuran merkeissä. Järjestelyistä vastasivat Savukosken kunta, Hotelli Samperin Savotta ja Loma-Joosula Savukoskelta. Liikenteenohjaus hoitui Tanhuan kyläseuran toimesta.

– Idea tanssien järjestämisestä Kemijoen yli menevällä Mukkavaaran sillalla oli alkujaan kunnanjohtaja Antti Mularin, kertoo Savukosken sivistyslautakunnan ja Savukoski 100 vuotta juhlatoimikunnan puheenjohtaja Hanna Nurmi.

Kunta haki asianmukaiset viranomaisluvat sillan sulkemiseen liikenteeltä tapahtuman ajaksi.

Paikalliset yritykset olivat mukana järjestelyissä isolla panoksella. Pentti Jokiperä Loma-Joosulasta rakensi sillalle Joosulan Herkkugrillin, josta juhlakansa sai ostaa hiukan karkoitukseen pientä suolaista purtavaa. Jokiperä vastasi myös Kemijokeen rakennetun roihulitkan toteutuksesta. Parikymmentä ulkotulea kellui keskellä jokea noin sadan metrin mittaisessa upeassa valojonossa.

Hotelli Samperin Savotan yrittäjä Niko Lakela apujoukkoineen avasi sillalle A-oikeuksin varustetun anniskeluteltan, Samperin Siltabaarin.

– Oli kyllä mukava ilta. Tällaisissa siltatansseissa on potentiaalia vuotuiseksi loppukesän tapahtumaksi, summaa tansseja hotelliyrittäjä Lakela.

Illan musiikista vastasi Tane, eli Tauno Luukinen, monelle itäkairan ihmiselle tuttu karaokevetäjä Sallasta. Sillalta avautuva henkeäsalpaava maisema sai Luukisenkin runolliseksi.

– Kyllä näissä maisemissa jaksaa töitä tehdä, hän totesi.

Saulaisista löytyy monta upea-äänistä karaokelaulajaa. Illan aikana kuultiin mm. Anne Yrjänheikin, Kirsi Karvosen, Ritva Karvosen, AnuLuiron, Hanna Nurmen ja Kari Kilpimaan hienoja esityksiä. Kilpimaan vetäistessä ”Volga Volga villinä ja vapaana, sua ei voi vangita” repesi juhlakansa villiin ja riehakkaaseen tanssiin. Kilpimaa tunnetaan paikkakunnalla monesta yhteydestä. Hän on paitsi poromies, yrittäjä, mukana kunnallispolitiikassa ja teatteriharrastuksissa, koiraihmisiä, mutta myös intohimoinen vaelluskalojen Kemijokeen palautuksen puolestapuhuja.

Iloinen puheensorina sai myös kansainvälistä vivahdetta, kun paikalle saapui joukko ukrainalaisia marjanpoimijoita. Ulkomaalaiset marjanpoimijat ovat olleet tuttu näky Savukosken kesäisessä kyläkuvassa jo vuosien ajan.

– Yhtä lailla sujui Ukrainan pojilta kuin saulaisiltakin satavuotistanssit, naurahti eräskin tansseihin osallistunut.

Illan pimetessä yöksi iloinen ja hyväntuulinen juhlakansa hajaantui kuka Lyytin Pubin jatkoille, kuka koteihinsa.

– Onnistunut, kiva ilta, huokaistiin monesta suusta.

Savukosken siltatanssit harrastukset lappi silta
Kuvaaja: Susanna Schwartz-Matero
Savukosken siltatanssit harrastukset lappi tuli
Kuvaaja: Susanna Schwartz-Matero
Savukosken siltatanssit harrastukset lappi karaoke
Kuvaaja: Susanna Schwartz-Matero
Savukosken siltatanssit harrastukset lappi kyltti
Kuvaaja: Susanna Schwartz-Matero