Aurora Estate Sirly yrittäminen Lapissa
Kuvaaja: Maija-Liisa Juntti

Ylläksen Aurora Estate on keskittynyt luksusmatkailuun

Masterchef -ohjelmasta uransa aloittanut Sirly Schinmann on toinen luksusmatkailuun keskittyvän Aurora Estaten perustajista. Huippuarvosteluja saanut ravintola ja yksityistä palvelua tarjoava hotelli houkuttelevat matkailijoita Ylläkselle yhä uudestaan.

Kun Sirly Schinmann, 30, avaa Ylläksen Aurora Estaten pihapiirissä seisovan vanhan savusaunan oven, hän muistaa lapsuuden Virossa.

– Savusauna on yksi lempipaikoistani täällä. Meillä oli vain savusauna, kun olin pieni, Aurora Estaten toinen omistaja ja keittiöpäällikkö Sirly Schinmann kertoo.

Ylläsjärven rantatontilla seisoo lisäksi toinen, sata vuotta vanha saunarakennus ja uusi hirsirunkoinen päärakennus, jossa hotelli ja ravintola sijaitsevat. Sesonkia ja juhlia varten pihaan pystytetään myös iso teltta, tentipi. Aurora Estate on Sirlyn ja yhtiökumppanin Heidi Seikkulan luoma konsepti, jonka ideana on ettei vierailijan tarvitse huolehtia lomallaan mistään.

– Luksus ei ole enää kultaisia hanoja, vaan elämyksiä, hienotunteisuutta ja yksityisyyttä. Kun olemme näin kaukana, paras tunne matkailijalle on, että hänellä on turvallinen ja kotoisa olo, Sirly sanoo.

Aurora Estaten hotellissa on vain seitsemän huonetta, mikä takaa yksilöllisen palvelun. Henkilökunta puhuttelee vieraita nimellä ja heille suunnitellaan kaikki valmiiksi ravintolavarauksia, safareita ja suksivuokrauksia myöten. Sirlylle ja Heidille on ollut alusta asti selvää, että he panostavat täyden palvelun luksukseen.

– Luksusmarkkinat ovat sellainen, mihin kannattaa pyrkiä, koska asiakkaat eivät lopu ikinä. Heillä on aina varaa käyttää rahaa, Sirly sanoo.

Moni hotellin asukas palaa Ylläkselle yhä uudelleen. Tänä jouluna vieraaksi saapuu asiakkaita, jotka lomailevat Aurora Estatessa jo viidettä kertaa. Nimensä mukaisesti Aurora Estate on oiva paikka revontulien katseluun ja niitä voi bongata, luksusmatkailuun sopivasti, vaikkapa jacuzzista käsin.

Aitoja makuja puhtaista raaka-aineista

Aurora Estaten kävijöille ruoka on tärkeä osa matkailuelämystä ja siitä puolesta huolehtii pääasiassa Sirly. Suomen Masterchef -ohjelmasta ravintola-alalle päätynyt Sirly kertoo tehneensä ruokaa jo kotona mummon kanssa ja vanhimpana lapsena hän kokkasi usein siskoilleen. Lapsuudessa tutuksi tuli myös riista, joka on edelleen yksi Sirlyn usein käyttämistä pääraaka-aineista.

– Meillä oli lapsuudessa pakastimet täynnä riistaa. Kuljin jo pikkutyttönä mukana metsällä ja kalassa. Kun Masterchefissä piti fileoida kala, se oli minulle ihan arkipäiväinen juttu.

Aurora Estaten ravintolassa Sirly suosii läheltä saatavia raaka-aineita, mutta ei käyttäisi suomalaisia talvitomaatteja, jotka eivät ole auringonvaloa nähneetkään. Hänelle on tärkeää myös, mitä lautaselle päätyvä eläin on syönyt, siksi esimerkiksi ravintolan keittiössä käytettävä poro on villiporoa, jolle ei ole syötetty pellettejä.

– Sen maistaa ja haistaa lihasta. Minun porot on tuosta 50 kilometrin päästä Ruotsin puolelta. Karitsa tulee Meän lihalta, Tornio-Rovaniemi -akselilta.

Sirlyn mukaan Lapissa sijaitsevalle ravintolalle asetetaan tietynlaisia odotuksia, joita vastaan hän on päättänyt sopivissa määrin kapinoida. Niinpä paikallinen poro saattaakin löytää lautasella kaverin Keski-Euroopasta.

– Kun tiedän, että pääraaka-aineet ovat kunnossa, viimeistelen tyylin keskieurooppalaisilla vivahteilla. Esimerkiksi porocarbacciossa saattaa olla tuoreita tryffeleitä.

Aurora Estaten joulukuun menuun kuuluu lisäksi ainakin kuningasrapua, turskaa ja karitsan potkaa. Ravintola on saanut huippuarvosteluja esimerkiksi Trip Advisorissa ja joulun ja uudenvuoden kattaukset ovat lähes loppuunmyytyjä. Maine on helpottanut työntekoa pohjoisessa.

– En olisi uskonut, että voin luoda uraa näin täysillä Lapissa ja kilpailla koko Suomen tasolla, Sirly sanoo.

Aurora Estaten ravintolan lisäksi Sirly tekee sesonkiaikana töitä yksityiskokkina Private Chef -palvelun kautta. Asiakkaat saattavat olla henkilöitä, jotka lentävät Lappiin yksityiskoneella, eivätkä käy lainkaan ravintoloissa, vaan haluavat täyden palvelun herkuttelukokemuksen majoituspaikassaan.

– Asiakkaat ovat hyvin vaativia ja työ siksi mukavan haastavaa.

Matkailubisnestä Lapin rauhassa

Ylläkselle Sirly asettui neljä vuotta sitten, kun kova työtahti aiheutti uupumuksen ja hän kaipasi rauhaa. Sitä löytyi avopuolison Aleksin kotiseudulta Ylläsjärveltä, joka oli Sirlyllekin jo entuudestaan tuttu, sillä hän on tehnyt aiemmin sesonkitöitä lähes kaikissa Ylläksen ravintoloissa.

Viron maaseudulla kasvanut Sirly arvostaa Lapissa turvallisuutta ja puhdasta luontoa. Aurora Estaten yrittäjät ovatkin ottaneet näkyvästi kantaa esimerkiksi matkailukeskuksen kupeeseen suunniteltua kaivosta vastaan. Sirly liikkuu paljon luonnossa alaskanhuskynsa Viivin kanssa.

– Se on mun omaa aikaa. Silloin kuuntelen musiikkia ja fiilistelen Lapin vuodenaikoja. Talvi on parasta aikaa täällä.

– Pidän myös siitä, että Lapissa voi vielä jättää kotioven auki tai auton käyntiin pakkasella ja että naapureihin voi luottaa. Täällä ei tarvitse pelätä, Sirly summaa.

Ylläksellä talvisesonki on kiireistä aikaa, mutta paineensietoa helpottaa, että matkailulla menee nyt hyvin, ja Sirlyn ja Heidin kova työ alkaa tuottaa tulosta. Se ei ollut päivänselvää, kun naiset muutama vuosi sitten rakensivat Aurora Estatea, sillä silloin puhuttiin vielä lamasta.

– Olemme nyt askeleen edellä ja juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Meillä on ollut alusta asti samanlainen visio, ilman Heidiä en olisi tähän lähtenyt”, Sirly kiittelee ystäväänsä ja yhtiökumppaniaan.