Yrittäjä Tea Latvala

Lappilaiset designdildot valloittavat maailmaa

— Tea Latvala kertoo, miksi Lappi on hyvä paikka tehdä bisnestä

”Dildodiilerinä” tunnettu yrittäjä Tea Latvala valmistaa Rovaniemellä puisia dildoja ja anustappeja, joita myydään jo Yhdysvalloissa asti.

Taiteen maisteri Tea Latvala Etelä-Pohjanmaan Kurikasta perusti joulukuussa 2015 yrityksen nimeltä Teatiamo Industries Oy. Latvala oli ajatellut valmistavansa yrityksessään jotain kaunista, mutta ei suinkaan seksivälineitä. Toisin kävi. Yritys tunnetaan nykyisin tyylikkäästi muotoilluista puudildoista ja anustapeista, jotka toimivat niin henkilökohtaisessa käytössä kuin design-esineinä.

Kun Yhdysvalloissa ja Espanjassa asunut Latvala muutti pääkaupunkiseudulta Lappiin vuonna 2017, moni kyseenalaisti hänen valintansa.

”En usko, että yritykseni olisi edennyt yhtä nopeasti, jos en olisi muuttanut Lappiin”, Latvala kuittaa epäilijöille.

Yrityksen vauhdikkaaseen kasvuun yksi keskeinen syy oli Lapin rauhallisempi elämänmeno: ”Turha häröily ja ylimääräiset kissanristiäiset jäivät pois. Kun sain keskittyä olennaiseen, sain enemmän asioita aikaan nopeammin. Lapissa toimiminen on varsin suoraviivaista ja ihmiset ovat käsittämättömän avoimia. On helppo luoda kontakteja ja verkostoja sekä löytää oikeat ihmiset.”

Tukea yllättäviltä tahoilta

Latvala osallistui marraskuussa 2017 Rovaniemen Kehityksen järjestämään pitchauskilpailuun ja voitti. Kilpailun raadissa istuivat sijoittajat Kustaa Valtonen ja Peter Vesterbacka, jotka toimivat nykyisin Tean neuvonantajina ja omistavat osuutensa yrityksestä.

”En ollut uskoa korviani, kun kuulin, että he olisivat kiinnostuneita yrityksestäni,” Latvala muistelee.

Kun Lapin Kansa uutisoi tunnettujen bisnesenkeleiden mukaan tulosta Latvalan tiimiin, start-up -yritykseen alkoi sataa yhteydenottoja. ”Tuo lehtijuttu todella muutti yritykseni suunnan, sillä alussa tuotteeseeni suhtauduttiin hieman varauksella.

Vuonna 2018 Teatiamo järjesti yksityisen rahoituskierroksen vastineeksi Business Finlandin tutkimus- ja kehityslainalle. Rahoituksen järjestyminen on auttanut Latvalaa työllistämään kaksi henkilöä Rovaniemelle ja Helsinkiin, mikä vapauttaa hänen omaa aikaansa mm. lukuisiin tapaamisiin maailmalla. Ovi maailmanvalloitukseen on jo raollaan aina Yhdysvalloissa asti.

Lappi kiinnostaa maailmalla

Latvalan tuote kilpailee varsin haastavalla ja kilpailulla markkinalla. Kilpailuetu muihin alan tuotteisiin on selkeä. Tuote valmistetaan käsityönä luonnonmukaisesta materiaalista Rovaniemellä.

”Kun kerron, että tuotteeni valmistetaan lappilaisesta koivuviilusta Suomen Lapissa, jossa on enemmän poroja kuin ihmisiä, herättää se paljon mielenkiintoa. Jos haluan oikein tehdä vaikutuksen, kerron, että mieheni metsästää revontulia,” Latvala nauraa.

Kiinnostus puudildoja kohtaan on ollut kiitettävää myös Suomessa. Tuotteita myydään seksitarvikeliikkeiden lisäksi, hyvinvointi- ja designliikkeissä sekä boutique-hotelleissa. ”Voin ylpeänä sanoa olevani ainoa suomalainen seksivälinevalmistaja.”

Latvala katsoo luottavasti tulevaisuuteen ja yrityksensä kansainvälistymiseen. Mutta vaikka päämarkkinat olisivatkin maailmalla, Latvala aikoo toimia Lapista käsin ja rohkaisee muitakin yrittäjäksi pohjoiseen.

”Jos minä olen onnistunut puudildoilla, niin kuka tahansa voi onnistua millä tahansa tuotteella!”