Apukka Resort -yrityksen kolme omistajaa juomassa kahvia ja keskustelemassa majoituksen ruokasalissa Rovaniemellä Lapissa.
Kuvaaja: Jasmin Koivisto
Apukka Resortin omistajat Harri Mällinen (vas.), Markus Kolari ja Miika Sorvari ovat tyytyväisiä yrityksen nopeaan kasvuun.

Apukka Resort kasvanut raketin lailla, nyt investoi Lapin matkailun nousuun

Lapissa uskotaan matkailun palaamiseen ja tehdään töitä alan toipumisen eteen. Rovaniemeläinen matkailuyritys Apukka Resort rakentaa uusia kammimajoituksia ja uudistaa tilojansa yhdeksällä miljoonalla eurolla seuraavan kahden vuoden aikana.

– Avasimme Apukan ovet 2017, minkä jälkeen kasvoimme kovaa ja kannattavasti, kertoo toimitusjohtaja Harri Mällinen yrityksen alkutaipaleesta.

Apukka Resort perustettiin Rovaniemelle kahden järven lähistölle. Yrityksen tarjoama laadukas asiakaskokemus ponnistaa paljon alueen historiasta. Erinomainen sijainti lentokentän, Joulupukin pajakylän ja luonnon lähellä luo hyvät lähtökohdat majoituksen lisäksi ohjelmapalveluiden tarjoamiselle.

Ensimmäisen kolmen vuoden aikana Apukan liikevaihto kohosi jo 2,9 miljoonaan euroon. Uuden investoinnin myötä Apukka Resort odottaa yli 10 miljoonan euron liikevaihtoa.

– Lappi on yksi voittajista matkailun elpymisessä, koska Lappi on harvaan asuttu sekä meillä on turvallista, järjestäytynyt yhteiskunta, puhdasta ja ainutlaatuinen luonto, toteaa Mällinen.

Vaikuttava luontokokemus kaikkina vuodenaikoina

Rovaniemellä Apukka Resort tähtää voimakkaaseen koronakriisin jälkeiseen kasvuun kattavalla yhdeksän miljoonan euron majoitusinvestoinnilla. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa yrityksen kapasiteettia uudenlaisella ja ekologisella majoituksella ja tukea Lapin matkailun elpymistä.

Yritys rakentaa yhteensä 35 lappilaista kammia, 15 perhekammia, kotaravintolan ja saunoja. Lisäksi nykyisiä ravintola- ja vastaanottotiloja laajennetaan vastaamaan kasvavaa kapasiteettia. Investointihankkeen ensimmäisessä vaiheessa valmistuu 15–20 kammia ja viisi perhekammia talvikaudeksi 2021–2022.

Majoitus tarjoaa lappilaista ylellisyyttä ja aitoa kammi-tunnelmaa. Minikeittiöllä varustetussa 32 neliön kammissa yöpyy kahdesta neljään asiakasta ja keittiöllisellä 40 neliön perhekammissa enintään kuusi henkeä.

Panoraamaikkunat antavat ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea Lapin kahdeksan vuodenaikaa yöttömästä yöstä värikkääseen ruskaan ja revontuliin. Apukka lupaa vierailleen ympärivuorokautisen luontokokemuksen.

Koska luonto on tärkeä osa yritystoimintaa, Apukka Resort on panostanut kestävään kehitykseen alusta alkaen. Kammit päällystetään kuntalla ja tilojen rakentamisessa otetaan huomioon ympäröivä luonto. Lisäksi uudet suuremmat kammit, joissa on minikeittiö, mahdollistavat pidemmän viipymän, mikä parantaa kestävyyttä ja terveysturvallisuutta.

Digitaalinen kuva suunnitellun Kammi-majoituksen sisäpuolelta Apukka Resortissa, Rovaniemellä, Lapissa. Majoituksen parvelta, jossa on parivuode, näkyv revontulet kattoikkunan kautta.
Kuvaaja: Apukka Resort
Digitaalinen kuva suunnitellusta Kammi-perheasunnosta Apukka Resortissa Rovaniemellä Lapissa. Pitkä rivi loma-asuntoja on kuvattu talvella, kun lunta on paljon ja revontulet ovat taivaalla.
Kuvaaja: Apukka Resort

Investoinnit vahvistavat Lapin matkailua

Lapin matkailualalla investoidaan, sillä alueella on luotto siihen, että Lappi on houkutteleva matkakohde ja matkailijat saapuvat rajojen avauduttua. Lapissa voi kokea ainutlaatuisen arktisen luonnon ja luonnonilmiöt, joita tukevat mielenkiintoiset ohjelmapalvelut ja majoituselämykset.

– Apukka Resort Oy:n mittavat investointiuutiset vahvistavat Rovaniemen kiinnostavuutta kansainvälisillä ja kotimaisilla matkailumarkkinoilla, toteaa Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen. – Visit Rovaniemen ennusteen mukaisesti investoinnin tuotokset valmistuvat juuri sopivasti matkailun koronasta elpymisen ajankohtaan, mikä lisää hankkeen painoarvoa.

Matkailutrendit, kuten terveysturvallisuus, tila ja luonto, hyödyttävät Lapin matkailualaa.

– Matkailukysynnässä näkyy nyt vahvempi ympärivuotisuus ja erikoismajoitukset vastaavat tähän kysyntään tarjoamalla kausittain vaihtuvan luontokokemuksen. Aitoon tarinaan pohjautuva paikallinen, elämyksellinen ja terveysturvallisesti konseptoitu matkailukokonaisuus lisää Rovaniemen matkailun vetovoimaa koronanjälkeisessä globaalissa kilpailussa, Kärkkäinen sanoo.

Alan vahva kasvu ennen koronakriisiä enteilee valoisaa tulevaisuutta. Rovaniemellä majoitusmyynti kasvoi jopa 16 prosenttia 2019, mikä oli enemmän kuin Lapin maakunnan majoitusmyynti keskimäärin. RevPAR (Revenue per available room eli myyntitulo käytettävissä olevaa huonetta kohti) oli verrattavissa Helsinkiin.

Kaksi kolmasosaa Rovaniemen matkailijoista on ulkomailta. Suurimmat markkinat ovat Kiina, Saksa ja Iso-Britannia.