Kuvaaja: Lapin Materiaalipankki | VisitKemi

Lappi odottaa uusia matkailuinvestointeja

Vaikka kovin kasvu on jo tasaantunut, Lapin matkailu jatkaa edelleen vahvasti kasvun tiellä. Erityisesti sulanmaan matkailussa kasvulle on vielä tilaa, ja kesämatkailun kiihdyttämiseksi alan toimijat odottavat parempien kulkuyhteyksien lisäksi uusia investointeja ja yrittäjiä.  

Lapin matkailu teki viime vuonna (2018) ennätyksen kolmella miljoonalla rekisteröidyllä yöpymisellä. Kasvua tuli kolme prosenttia edelliseen ennätysvuoteen verrattunaMatkailun kasvu näkyy erityisesti ohjelmapalvelusektorilla, jonka liikevaihto kasvoi peräti 23 prosenttia. Majoitus kasvoi 17 ja ravitsemisala 5 prosenttia.  

Matkailu Lappiin painottuu edelleen vahvasti talvisesonkiin, joka edustaa noin kahta kolmasosaa kokonaisuudesta. Kesämatkailu on kuitenkin nousussa ja juuri kesässä nähdään Lapin matkailun suurimmat kasvumahdollisuudet. 

Kesän kasvussa suurinta osaa näyttelee kotimaan matkailu, mutta myös ulkomaalaisten matkailijoiden määrä on noussut. Esimerkiksi Ylläksellä ja Rovaniemellä kiinnostavimmat kasvumarkkinat sijaitsevat yllättävänkin kaukana. 

– Kasvua on tullut yllättävistä maan kolkista, kuten Australiasta ja Amerikasta. Se on meille rohkaisevaa, sillä olemme hajauttaneet markkinointia perinteisen paletin ulkopuolelle. Rovaniemi on elävä kaupunki kesälläkin ja tätä kautta kuljetaan runsaasti Lapin muihin kohteisiin, Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen sanoo. 

Haastatellut matkailualan toimijat näkevät Lapin kesämatkailun kasvun suurimpana pullonkaulana saavutettavuuden. Suoria lentoyhteyksiä kaivataan Lapin kentille lisää, samoin kattavampaa raideliikennettä muun muassa Tunturi-Lappiin. 

– Junamatkustuksen suosio on selvästi kasvussa muun muassa kestävyysteemojen myötä. Se liittyy myös niin sanottuun slow travel –ilmiöön, jossa matkustamisella itsessään on jo arvoa, ei pelkästään olemisella määränpäässä, kertoo Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma. 

Laajennushankkeita meneillään 

Lapin matkailun kasvu antaa aihetta laajennushankkeille ja lisäinvestoinneille muun muassa Ylläksellä, Rovaniemellä ja Pohjois-Lapissa.  

Sanna Kärkkäinen sanoo, että Rovaniemellä alueen majoituskohteisiin tehdään pienempiä investointeja jatkuvasti, vaikka seuraavat suuremmat hankkeet ovat vielä suunnitteluasteella. 

– Tänä vuonna meillä tehdään lähinnä laajennuksia olemassa oleviin majoituskohteisiin. Myös käyntikohteisiin on tulossa lisäys tarjontaan vielä tulevalle talvelle. Muiden investointien osalta keskusteluita käydään ja aluetta kohtaan on jatkuvasti kiinnostusta.  

Ylläksen alueella odotellaan rahoitusta kahdelle suurelle hankkeelle. Sport Resort Ylläksellä on mittava pitkän aikavälin kehittämissuunnitelma, johon kuluu muun muassa hotelleja.  Lähempänä toteutumista on Äkäslompoloon rakenteilla oleva, 80 huoneen hirsihotelli.  

– Siihen rahoittajien haku on vielä käynnissä, mutta lupaavalta näyttää, Janne-Juhani Haarma kertoo. 

Pohjois-Lappiin on rakenteilla kaksi merkittävää majoituskohdetta. Inarissa on tarkoitus avata talvelle 2021 luksushotelli AurorEstate ja Utsjoella käynnistellään lasi-iglukylän rakentamista. 

– Molemmat ovat merkittäviä hankkeita ja tuovat tervetulleen lisän laajan Pohjois-Lapin alueen majoituskapasiteettiin, kiittelee Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Marja Kumpuniemi. 

Uusille yrittäjille on tilaakysyntää erityisesti ohjelmapalveluille 

Kasvava matkailu lisää tarvetta myös uusille palveluille. Rovaniemellä odotetaan muun muassa lisäystä ohjelmapalvelutarjontaan 

– Monikäyttöisille kokoustiloille ja erilaisille saunaan liittyville palveluille olisi Rovaniemellä tilausta. Talven huippusesonki näkyy meillä ruuhkana eläimiin liittyvässä ohjelmapalvelutoiminnassa, joten rekikoira- ja porotilojen osalta näkisin uusille toimijoille tilaa, Sanna Kärkkäinen arvioi. 

Ylläksellä on panostettu viime vuosina vahvasti maastopyöräilyyn, mistä tunnustuksena tuli palkinto vuoden 2019 retkikohteena Suomessa. Juuri maastopyöräilyyn keskittynyttä osaamista Ylläksellä kaivattaisiin Janne-Juhani Haarman mukaan lisää. 

– Maastopyöräily on meillä ympärivuotista, mutta kesällä toiminnan selkeä kärkemme. Pyöräilyyn erikoistunutta yritystä, joka huomiosi maastopyöräilijöiden kasvavat tarpeet, meillä kaivattaisiin.  

Marja Kumpuniemi nostaa Pohjois-Lapin palvelutarpeista esiin kaikkein vaativimmat luksusmatkailijat sekä ohjelmapalvelut luonnon äärellä. 

– Luksusmatkailuun liittyville palveluille olisi selkeästi lisätarvetta. Lisäksi upea ympäröivä luontomme tarjoaa monia mahdollisuuksia erilaisille elämyksille ja ohjelmapalveluille. Esimerkiksi laajoja vesistöjämme voitaisiin hyödyntää varmasti entistä paremmin.  

Uhat on selätetty ennenkin 

Vaikka kaikkein suurimpiakokoluokaltaan yli 100 miljoonan euron investointeja ei Lapissa tällä hetkellä ole käynnissä, on vähän pienemmissä investoinneissa suuria mahdollisuuksia. Näin arvioi Lapin Kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki. 

– Suuret hankkeet näyttävät tietä, mutta pienempiä on meneillään jatkuvasti. Lapin matkailussa on toteutunut viimeisen viiden vuoden aikana puolen miljardin euron investoinnit ja nytkin meneillään on lähes 2,5 miljardin edestä eri kokoisia hankkeita. Isompiakin hankkeita on näkyvissä ja esimerkiksi kansainvälisistä hotelliketjuista on osoitettu kiinnostusta Lappiin.  

 Uskon että rohkeat ja kylmäpäiset investorit pärjäävät. Riskiä on, mutta niin bisneksessä on aina. 

Suurta investointibuumia jarruttaa maailman talouden tämän hetkinen tilannejohon vaikuttavat Brexitin ja kauppasodan aiheuttamat epävarmuustekijät. Noista tekijöistä huolimatta on syytä huomioida, että pitkän aikavälin tarkastelussa Lapin matkailu on kasvanut tasaisesti kaiken aikaa. Lisäksi asiakaskanta on aiempaa laajempi, eikä Lapin matkailu ole riippuvainen mistään yksittäisestä markkinasta. Uhkia on selätetty aiemminkin, Rautajoki muistuttaa. 

– Venäläisten matkailu Lappiin romahti seitsemän vuotta sitten, mitä pidettiin kauheana asiana.  Siitäkin selvittiin, kun uusia matkailijaryhmiä löydettiin tilalle. Uskon, että kesään panostamalla kasvua saadaan lisättyä.