Havainnekuva uudesta hotellista Enontekiöllä Kilpisjärvellä Lapissa
Kuvaaja: Sigge Arkkitehdit

Uusi hotelli-investointi vastaa rohkeasti Enontekiön matkailupotentiaaliin

Matkailijat saapuvat Enontekiölle arktisen luonnon, hiljaisuuden ja revontulten takia. Alueen matkailualalla on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia ja mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen.

Suomineidon käsivarren alueelle upeisiin tunturimaisemiin on nousemassa uusi hotelli, Cahkal Hotel, joka vastaa Enontekiön ympärivuotisen matkailun potentiaaliin. Hotellipalvelukokonaisuus on noin neljän miljoonan euron investointi.

Lämminhenkinen hotelli rakennetaan Tunturi-Lappiin rajan tuntumaan Kilpisjärven kylälle Luontokeskuksen viereen. Ympäristöystävällisessä puurakenteisessa hotellissa on 54 vuodepaikkaa, ravintola ja saunatilat.

– Rakennus on suunniteltu alueelle ympäristöä ja luontoa kunnioittaen ja ne huomioiden. Rakennusmateriaalina puu myös antaa lämminhenkisyyttä, kertoo Cahkal hotellin toimitusjohtaja ja yrittäjä Margit Eskonen.

Lisäksi osaksi yrityksen toimintasuunnitelmaa tulevat laadukkaat ohjelmapalvelut, joista löytyy matkailijoille valinnanvaraa vuoden ympäri.

Enontekiön ympärivuotinen matkailu kehittyy

Enontekiöllä oli ollut hyvää kasvua matkailualalla ennen koronakriisiä. Vuonna 2019 rekisteröitiin noin 150 000 yöpymistä ja majoitusmyynti oli melkein kuusi miljoonaa euroa, mikä on pienessä kunnassa huomattavan suuri tulos.

Pohjoisessa kunnassa kotimaiset matkailijat ovat suurin asiakasryhmä. Matkailukysyntä on ajoittunut eri sesonkiin kuin monessa muussa Lapin matkailukohteessa, sillä kesä ja lumeton aika on Kilpisjärven matkailun kiireisintä aikaa. Matkailun kehittämiseen on panostettu: ympärivuotisuus on vahvistunut ja myös ulkomaiset turistit ovat kiinnostuneet destinaatiosta. Noin kolmasosa rekisteröidyistä yöpymisistä oli ulkomaalaisilta matkaajilta vuonna 2019.

– Tällaiselle ympärivuotiselle palvelukokonaisuudelle on kysyntää, Eskonen kertoo.

Majoituksella tavoitellaan kotimaisia ja kansainvälisiä aktiivisia matkailijoita, jotka ovat kiinnostuneita arktisen alueen tuomasta hiljaisuudesta, rauhallisuudesta ja koskemattomasta luonnosta.

Matkailijat laskettelevat tuntureilla Enontekiöllä Kilpisjärvellä Lapissa
Kuvaaja: Ville Eskonen

Rohkeaa investointia Tunturi-Lappiin

Majoitusyrityksen perustaminen on ollut kymmenen vuotta sitten Kilpisjärvelle muuttaneen Eskosen ja hänen miehensä, Ville Eskosen, pitkäikäinen unelma. He kokivat, että aika oli oikea ja päättivät tarttua toimeen.

– Täällä on jo nyt havaittavissa ympärivuotinen potentiaali ja se vain kasvaa, Eskonen sanoo, – Asiat täytyy nähdä pitkällä tähtäimellä ja tämä on koko elämän mittainen hanke. Me näemme, että tässä on potentiaalia menestykseen, hän jatkaa.

Myös Enontekiön kunta on antanut tukensa hankkeelle ja yhteistyö on sujunut mutkattomasti. Eskonen kehuu, että kaiken kaikkiaan vastaanotto hankkeelle on ollut hyvä ja lämmin kunnan ja muiden paikallisten toimijoiden osalta.

Enontekiön yritysympäristö saa kehuja: Eskonen kokee, että Enontekiöllä on yleisesti helppoa yrittää ja ympärillä asiat sujuvat, erityisesti matkailualalla.

– Alue tukee yrittäjiä, ja asiat sujuvat yleensä helposti, ja myös siksi lähdimme tekemään hotellihanketta.

Ainutlaatuisista olosuhteista huipputason ohjelmapalveluita

Cahkal hotellin rakentaminen aloitettiin kesän kynnyksellä. Hotellipalvelukokonaisuuden arvioidaan valmistuvan kesäksi 2022, ja ensimmäiset asiakkaat pääsevät ensi vuoden kesäkaudeksi.

Luontoa ja rauhallisuutta kaipaavat matkailijat saapuvat pohjoiseen Lappiin. Esimerkiksi Australiasta ja Uudesta-Seelannista asti matkataan Kilpisjärvelle perhokalastamaan.

– Meillä on kansainvälisen tason huippukalastusvedet, kertoo Eskonen.

Alueen vetovoimaa kasvattavat myös erinomaiset olosuhteet värikkäiden revontulien näkemiselle: Kilpisjärvi on yksi parhaimpia paikkoja nähdä revontulia, ja asiakkaan ei juuri koskaan tarvitse pettyä.

Yritys tarjoaa laadukkaita ohjelmapalveluita vuodenaikojen mukaan: kalastusta, pyöräilyä ja vapaalaskua. Eskonen on pitänyt miehensä kanssa ohjelmapalveluyritystä jo parin vuoden ajan Kilpisjärvellä.

Suunnitelmana on myös järjestää aktiviteettien yhdistelmiä, kuten sähköpyörällä ajettavia perhokalastusretkiä.

– Niin tavoitetaan parhaimmat kalastusjärvet ja -alueet tehokkaasti ja ekologisesti.

Suunnitelmana on ostaa muilta paikallisilta yrittäjiltä alihankintana lisää tarjontaa ohjelmapalveluihin, kuten pidemmät vaellukset ja poroaktiviteetit.