Havainne kuva tulevasta Äkäslompolon hirsihotellista Ylläksellä Kolarissa talvella.
Kuvaaja: Log Hotel Äkäslompolo Oy

Log Hotel Äkäslompolo Ylläksellä vastaa kestävän matkailun trendiin

Ylläkselle kestävän kehityksen periaatteilla suunniteltu suomalainen hirsihotelli matkailukylän keskeisimmällä paikalla on kumppaneille mahdollisuus tulla mukaan Lapin kestävään matkailuliiketoimintaan.

Log Hotel Äkäslompolo

  • 71 huonetta
  • Á la carte -ravintola
  • Pienpanimo ja panimoravintola
  • Saunamaailma ja hyvinvointikeskus
  • Safaripalvelut
Map Ylläs, Lapland

Ylläs on ympärivuotinen matkailukohde aktiivisille lomailijoille ja luonnossa liikkujille. Matkailukeskus kansallispuiston kainalossa muodostuu kahdesta kylästä ja monipuolisesta tunturialueesta.

Saavutettavuus on sekä kansainvälisten että kotimaisten asiakkaiden näkökulmasta hyvä, sillä Kittilän lentokentältä Äkäslompoloon on 55 kilometriä ja Kolarin rautatieasemalle vain 35 kilometriä. Lentokentältä ja rautatieasemalta on toimivat jatkoyhteydet matkailukeskukseen.

Ylläksellä on tunnetusti pitkä talvisesonki ja hyvät lumiolosuhteet. Alueella on 330 km hiihtolatuja, yli sata kilometriä talvipyöräily- ja patikointireittejä ja yli kuusikymmentä hoidettua rinnettä. Lumettoman ajan matkailun kehittämiseen on panostettu. Esimerkiksi maastopyöräilyreittien ja tuotteiden kehittämiseksi tehty työ tuottaa tulosta ja Ylläs on saavuttanut suosiota maastopyöräilijöiden keskuudessa ja lappilaisena kesämatkailukohteena.

Matkailun kehitys Ylläksellä vakaata

Tilastokeskuksen mukaan Ylläksellä rekisteröityi 327 000 yöpymistä vuonna 2019. Hieman yli puolet yöpymisistä tuli kotimaisesta matkailusta. Kansainvälisen matkailun keskeisimmät markkinat ovat Iso-Britannia, Sveitsi, Ranska ja Saksa.

Matkailuyritysten liikevaihdon kasvu Ylläksellä on ollut varsin vahvaa ennen globaalia koronakriisiä. Koronapandemia vaikutti etenkin kansainväliseen matkailuun, mutta kotimainen kysyntä on tukenut alueen toimijoita, ja kehitystyötä ja investointeja on jatkettu myös pandemian aikana.

Ylläksen alueella on tällä hetkellä noin 20 000 vuodepaikkaa, mutta majoituskapasiteetti perustuu pitkälti mökkimajoitukseen. Alueella on todettu, että laadukkaalle suuremman kapasiteetin hotellimajoitukselle on kasvavaa kysyntää keskeisillä markkinoilla.

Kestävä hirsihotelli laadukasta majoitusta kaipaaville

Äkäslompolon ydinkeskustaan suunniteltu Log Hotel Äkäslompolo on kolmikerroksinen, ja se rakennetaan suomalaisesta hirrestä, ensisijaisesti suomalaisia materiaaleja käyttäen. Hotellissa on 71 huonetta, á la carte -ravintola, panimoravintola sekä tarvittavat vuokratilat yhteistyökumppaneille, jotka tarjoavat esimerkiksi hyvinvointi- ja ohjelmapalveluja.

Suunnittelussa on kiinnitetty huomiota etenkin tilan tuntuun, ratkaisujen laadukkuuteen ja ekologisuuteen. Ylimmän kerroksen huoneissa on isot kattoikkunat taivaan ilmiöiden ihailuun. Materiaalivalinnat tehdään kestävän kehityksen periaatteiden mukaan.

– Me haluamme tarjota asiakkaillemme maailman parhaimmat puitteet aistia lumoava luonto kaikissa muodoissaan, sisällä ja ulkona, kertoo hanketta vetävä Heli Laukkanen Log Hotel Äkäslompolo Oy:stä.

Hotel room Äkäslompolo Log Hotel
Kuvaaja: dSign Vertti Kivi&Co

Äkäslompolo on paitsi matkailukohde, niin myös elävä lappilainen kylä. – Täällä vieraamme pääsevät myös osaksi Äkäslompolon kylän elämää ja yhteisöä.

Hotellin keskeiset markkinat ovat suunnitelman mukaan Keski-Euroopan sekä pohjoismaiden laatutietoiset matkailijat eli uuden hotellin kysyntä ponnistaa liikkeelle Ylläksen vahvoista olemassa olevista markkinoista.

Hotellihankkeesta tehdyt investointi- ja kannattavuuslaskelmat osoittavat ympärivuotisen kestävän ja tuottoisan liiketoimintapotentiaalin sekä operaattorille että kiinteistöön sijoittajalle.

Operaattori on jo valmiina tulevalle hotellille. Hankkeeseen sitoutuneella operaattorilla on monipuolinen kokemus matkailuliiketoiminnasta ja kansainvälisestä kaupasta, hyvä tietämys alueen mahdollisuuksista, matkanjärjestäjäverkostot ja myyntikanavat Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan.

Kokonaiskonseptointi, suunnittelutyö ja tarvittavat luvat hotellin rakentamiseksi ovat valmiina. Hirsitoimittajaksi on valikoitunut suomalainen Honkatalot ja arkkitehti Janne Kantee. Sisustusarkkitehtuurista vastaa Samuli Hintikka dSign Vertti Kivi&Co:sta, joka on useiden hotellisuunnitelmien takana niin Suomessa kuin ulkomailla.

– Haemme hankkeeseen vielä mukaan rahoittajia ja yhteistyökumppaneita. Operointimalli ja tarvittavat suunnitelmat ovat valmiina, joten rakentaminen voidaan aloittaa nopeallakin aikataululla, Heli Laukkanen toteaa.

Hanke kartalla


Kartta on suuntaa-antava

Yhteystiedot


Log Hotel Äkäslompolo Oy
Heli Laukkanen, projektivastaava
heli@hlapland.fi, +358 50 9111 295