Tuija Seipell Lappi Brändi
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Lapin ilmasto ja elämäntyyli ovat brändi

Monelle Etelä-Suomessa kasvaneelle suomalaisille Lappi on paikka, josta Joulupukki on kotoisin ja jossa käydään lomilla hiihtämässä. Minullekin Joulupukki-osa on ollut totta, hiihtämään en koskaan ole Lapissa päässyt.

Kun olin viisivuotias, isäni pakkasi perheemme autoon ja ajoimme Turusta Utsjolle viettäen koko heinäkuun tien päällä. Teimme näitä matkoja useampanakin kesänä, ja matkusimme myos Norjan ja Ruotsin Lappiin.

Näistä matkoista jäi minulle todella voimakkaita muistoja – lumipallojen tekemistä heinäkuussa, tuntien istuskelua autossa odottaen valtavan porolauman siirtymistä eteenpäin. Muistoissani nuo matkat ovat säilyneet kuin elokuvina, joissa itse näyttelin. Vaikuttavia elämyksiä, joita en unohda koskaan.

Siirrytään ajassa vuosikymmeniä eteenpäin – mukaan lukien viimeiset 32 vuotta, jotka olen asunut Pohjois Amerikassa ja joista viimeiset 25 Vancouverissa, joiden aikana en käynyt Lapissa kertaakaan.

Uusi rakkaussuhteeni Lappiin alkoi vuonna 2010, kun minua pyydettiin puhujaksi Arctic Design Weekille Rovaniemelle. Oli todella innostavaa huomata silloin – ja on edelleen – se sitkeys ja pohjoisen elämäntyylin rakkaus, jonka havaitsin paikallisten yrittäjien keskuudessa.

On todella rohkaisevaa huomata kuinka paikalliset perheet, nuoristo ja yrittäjät, niin kokeneet kuin aloittelevatkin, ovat päättäneet investoida rahansa, luovuutensa, oman työpanoksensa ja rakkautensa juuri Lappiin. Juuri siinä on sitä elinvoimaa ja ainutlaatuisuutta, jota alueen talous niin selkeästi tarvitsee – nyt ja tulevaisuudessa.

Jotkut päättävät jäädä Lappiin, jotkut muuttavat sinne takaisin, jotkut valitsevat sen asuinpaikakseen haluttavan työn ja elämäntyylin vuoksi. Yhteista kaikille näyttää olevan aito rakkaus lappilaiseen elämäntapaan.

Lapin ilmasto on niin vaativa, että ihmisen on pakko tehdä jonkinlainen rauha ja tietoinen valinta sen suhteen, näin uskon. Uskon myös, että juuri tämä on toinen elinvoimaisuuden ja ainutlaatuisuuden lähde. Lapin ilmasto ja luonto, ja se elämäntyyli jonka ne ovat kautta historian sekä vaatineet että mahdollistaneet, ovat jo ihan itsessään brändi.

Luonto on alueen uniikki määrittelijä, aina läsnäoleva piirre. Luonto on myös se henkeäsalpaavan hieno juttu, joka Lapilla on tarjottavanaan muulle maailmalle. Hiljaisuus. Valkoisuus. Lumi ja jää. Porot. Yötön yö. Revontulet. Jopa hyttyset!

Kuten minä viiden vanhana, voi tämän päivän globaali vierailija osallistua Lappi-brändin tarjoamaan elokuvanomaiseen kokemukseen. Uskon, että Lapin tarina ‘coolina’, ainutlaatuisena luksusmatkakohteena on vasta alussa. Lapin lähetttiläänä haluan olla näyttämässä tietä juuri sellaisille matkailijoille, jotka arvostavat sitä, mikä Lapissa on ollut ainutlaatuista aina.

Tuija Seipell
Päätoimittaja, johdon konsultti, puhuja
Lapland Ambassador