Lapissa yrittäminen Henry Vallen mukaan
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Elämää ja elämyksiä Utsjoella - Henry Valle tekee matkailijoiden unelmista totta

Utsjokelainen Henry Valle, 28, on matkailualan ammattilainen, jolta työt eivät lopu kesken.

– Perheyrityksemme Lomakylä Valle on täyden palvelun matkailuyritys Utsjoella. Tavoite meillä on tarjota matkailijoille aitoja Lapin elämyksiä ja kokemuksia, hän kuvailee.

Lukion jälkeen Valle muutti Utsjoelta Rovaniemelle opiskelemaan matkailua Lapin ammattikorkeakouluun. Matkailuala on aina ollut häntä lähellä.

– Perustin 16-vuotiaana oman toiminimen. Tein silloin töitä Tenojoella kalastusoppaana. Utsjoella ei nuorisolle juuri palkkatyötä ollut tarjolla ja jos oli, niin se oli todella huonosti palkattua. Kalastusoppaalle oli kysyntää ja siitä maksettiin hyvin. Oli luonnollista perustaa toiminimi, kun isäkin on yrittäjä, Henry kertoo.

Sitä kautta toimelias mies oppi työelämään, eikä vauhti ole vielä tähän päivään mennessä hiipunut.

Kohti kansainvälistä kasvua

Opiskelujen jälkeen Henry Valle teki töitä oppaana hiihtokeskuksissa. Kun kotona perheyrityksen kansainvälinen myynti alkoi kasvaa ja vanhemmat eivät enää pärjänneet keskenään, niin Vallekin suuntasi töihin Utsjoelle.

– Vuodet hiihtokeskuksissa avasivat ovia, avoimuutta ja toivat perspektiiviä omaan työhön. Aluksi olin hieman vastahakoinen lähtemään Utsjoelle, kun olin tottunut reissaamaan ja kulkemaan, mutta isä sai minut puhuttua ympäri. Vastaan nyt ohjelmapalveluiden tuottamisesta, mies kertoo.

Lomakylä Valle on tehnyt kovasti töitä kansainvälisen matkailun eteen. Vuosien ajan yritys on hakenut kontakteja, tuotteistanut ja konseptoinut omia vahvuuksiaan sekä etsinyt uusia myyntikanavia.

– Erämaa, hiljaisuus, aitous ja henkilökohtaisuus ovat meidän vahvuuksiamme. Asiakas tuntee, että hän on meillä vieraana, Valle kiteyttää.

Talvella asiakkaat ovat pääosin ulkomaalaisia ja kesällä kotimaisia. Tällä hetkellä Valle näkee eniten potentiaalia talvessa ja uskoo, että nyt on oikea aika satsata matkailuun. He lähtivät laajentamaan kaksi vuotta sitten. Ensin rakennettiin 50-paikkainen ravintola. Ravintolasta tuli sen verran iso, ettei auttanut kuin rakentaa 12-huoneinen hotelli, joka valmistui viime joulukuussa.

– Ei enää hirveästi tarvitsisi ponnisteluja, niin voisimme olla ympärivuotinen toimija ja palkata henkilöstöä koko vuodeksi. Parin kuukauden pätkiksi ei aina löydy työntekijöitä ja silloin täytyy itse olla valmis tekemään enemmän. Tällä hetkellä meillä on hyvä tilanne, kun kaikki työntekijämme ovat paikallisia, Valle kuvailee.

Mukana kuntaa kehittämässä

Henry Vallen elämä Utsjoella on täynnä työtä. Jos vapaa-aikaa jää vähääkään, niin mies suuntaa luontoon ottamaan omaa aikaa.

– Luonto on henkireikä, jossa pääsee tuulettumaan, on kyse sitten moottorikelkkailusta, kalastuksesta tai metsästyksestä, Valle tuumii.

Myös toinen kausi kunnanvaltuutettuna pitää miehen kiireisenä. Mikä veti nuoren miehen mukaan kuntapolitiikkaan?

– Joku minua innosti siihen hommaan ja olin, että no mennään sitten. En sen kummemmin ajatellut koko asiaa. Muiden kannustamana tein vähän vaalityötäkin ja menin lopulta aika hyvällä äänimäärällä läpi. Se herätti luottamusta.

Työtä kunnallisvaltuustossa Valle pitää mielenkiintoisena.

– Jos haluaa olla mukana päättämässä siitä, mitä kunnassa tapahtuu ja mihin rahaa laitetaan, on valtuusto hyvä kanava siihen.

Vallen mukaan Norjan läheisyydellä on suuri merkitys Utsjoelle. Norjalaiset käyvät Suomen puolella kaupassa ja suomalaista työvoimaa sekä osaamista arvostetaan rajanaapurissa.

– Norja työllistää ja tuo elinvoimaa alueen yrityksille.

Tulevaisuudessa Henry Vallen aikomus on pysyä Utsjoella.

– Olen ottanut elämäntyökseni perheyrityksen kehittämisen. Tavoite on, että siellä riittäisi töitä ja asiakkaita myös tulevaisuudessa.