Snow in Syöte, Finland in winter
Kuvaaja: Tiina Törmänen | Visit Finland

SYÖTE, TAIVALKOSKI & PUDASJÄRVI – kaikkea Suomi-neidon lanteilla

Täällä sinua odottavat iki-ihanat kyläkinkerit, kansallispuiston kauniit kolkat ja kamalan paljon nähtävää.

Suomi-neidon lanteilla omatkin lanteesi keinahtavat lomafiilikseen uskomattoman luonnon keskellä. Liikauta itsesi Pudasjärven kunnasta löytyvien Syötteen ja Taivalkosken tunnelmallisiin kyliin, kauniiseen kansallispuistoon ja kutkuttaville kesä- sekä talvireiteille. Täällä hiljaisuus liikuttaa – haluatpa sitten maastopyöräillä adrenaliinivauhdeissa tai hengittää hiljaisuutta aivan paikallaan.

Syöte Taivalkoski Pudasjärvi sijainti kartalla

Miten sinne pääsee?

Oulu on oiva välietappi, sillä kaupungista on vain parin tunnin ajomatka kohteeseen. Lennä Oulun lentokentälle, junaile kaupungin rautatieasemalle tai bussittele välistopin matkakeskukselle. Oulusta perille siirryt vaihtobussilla tai vuokra-autolla.

KAKSI SYÖTETTÄ YHDELLÄ SYÖTÖLLÄ

Syöte jakautuu kahteen keskukseen; Pikku-Syötteeseen ja Iso-Syötteeseen. Jälkimmäinen tunnetaan Suomen parhaimmaksikin valitusta laskettelukeskuksesta – nyt on siis korkea aika skimbata tunturin 17 eritasoisessa rinteessä. Rauhallisemmasta vauhdista pitäessäsi vieraile Poro-Panuman porokylän rekiretkellä, samalla opit lisää näistä joulupukin lentojoukoista. Testaa lisäksi Syötteen Eräpalveluiden eksoottinen husky-ajelu. Rentoutusvirtaan liu’ut uuden Arctic Span ulkoaltaissa sekä vesihierontapisteissä.

Noin seitsemän kilometriä Iso-Syötteeltä pohjoiseen kohoaa Pikku-Syöte, jossa loistat kirkkaasti niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Nouse kohti tähtiä uudistetulla kiipeilyseinällä, jonka muodostavat neljä eritasoista reittiä ja boulderointiluola. Vielä lähemmäs taivasta pääset tähtitornissa, jossa avaruus levähtää silmiesi eteen upouuden kaukoputken läpi. Halutessasi takaisin ulkoilmaan testaa taitosi jousiammunnassa tai kalliokiipeilyssä. Lisävauhtia kiihdytät Pikku-Syötteen hiihtokeskuksen yhdeksällä laskettelureitillä tai moottorikelkkailemalla tykkymetsässä.

Syötteen kansallispuistossa rauhoitut luonnon omassa kulta-arkussa uhanalaisten lajien, kuten liito-oravien, maakotkien ja suurpetojen, kotiseudulla. Melo upea Pärjänjoen vesiretkeilyreitti (22km) tai pyöräile komea Syötteen kierros (19 km). Suuntaa legendaariselle Ahmatuvalle (19 km talvireitti), jossa toimii sesonkiaikaan kahvila. Luontokeskus on mainio starttipiste kansallispuiston kalleuksiin. Keskuksen sisällä tutustut alueen luontoon ja historiaan näyttelyiden saattelemana.

Syötteen alue on maastopyöräilijän mekka – merkittyjä polkemisreittejä on jopa 150 km, ja niitä koristavat runsaat korkeuserot ja hiekkakantaiset aapasuot. Hangen tultua vetelet pitkin ympäristön 120-kilometrisiä hiihtolatuja. Lumikengät jalassa taitat matkan juuri sinne, minne nokkasi osoittaa.

Syöte Finland, autumn biking
Kuvaaja: Photo by Eeva Mäkinen | Lapland Material Bank
snowy landscape in Syöte, Finland
Kuvaaja: Marjaana Tasala | Visit Finland

KOMEA KURU JA KESÄPILIKKI

Ammenna luontovoimasi Taivalkoskella, reilut 30 km Syötteen alapuolella. Kylmäluoman retkeily- ja aarnialueella seikkailet keskellä männikkökangasta, kirkkaita vesistöjä ja korkeita harjujonoja. Kylmäluoman reitin (54 km) varrelle jää useita tulentekopaikkoja sekä laavuja. Älä missaa reissutohinoissasi Pahkakurua, huikean hienoa rotkomuodostelmaa, jonka seinämien välissä virtaa puro. Piipahda lisäksi Pudasjärven kuntakeskuksessa, jossa rentoudut virkistysuimala Puikkarin aalloissa.

Kesäpilikin MM-kisat vauhdittavat kylätunnelmaa heinäkuussa, kun kaloja narrataan kelluvalla lautalla keskellä järveä. Pilkkikeisarina testaat lajia itsekin! Talvisin otat itsestäsi tai tiimistäsi mittaa Umpihankihiihdon MM-kisassa, jossa hiihtovaelletaan kovissakin pakkasissa viikonlopun ajan.

TUNTURIN TUUDITUKSESSA

Vatsan kurniessa suksi Iso-Syötteen Rinneravintola Romekievarin suussa sulaville hamppareille. Pizzataivaaseen nouset Tunturi Pizza & Burgerissa. Pubiruokaa, live-esiintyjiä ja lomatunnelmaa sinulle tarjoilee Tunturi-Pub. Pikku-Syötteen Ravintola Puron buffetpöytä tai ala carte -herkut täyttävät masusi täyteläisillä mauilla. Juomapuolesta huolehtivat Central Cafen kuumat kaakaot ja Tokka Barin after ski -menu.

Hotelli Iso-Syötteessä nukut tunturin laella näköalallisissa hotellihuoneissa tai maailman romanttisimpiinkin sviitteihin listatussa Kotkanpesässä. Omaa rauhaa hakiessasi valitse upeat hirsimökit. Hotelli Pikku-Syöte tarjoaa saunallisia ja porealtaallisia huoneita tunturin huipulla.

MATKUSTAMINEN SYÖTTEELLE, TAIVALKOSKELLE JA PUDASJÄRVELLE

Oulu on oiva välietappi Suomi-neidon lanteille, sillä kaupungista on vain parin tunnin ajomatka kohteeseen. Lennä Oulun lentokentälle, junaile kaupungin rautatieasemalle tai bussittele välistopin matkakeskukselle. Oulusta perille siirryt vaihtobussilla tai vuokra-autolla.

Omalla autolla kaasuttelet ensin pitkin tietä E75, minkä jälkeen reitti 20 vie sinut perille.

 

Psst, liiku Syötteen someissa; tsekkaa Facebook, InstagramYouTube.