Summer in Lapland
Kuvaaja: Eeva Mäkinen | Lapland Material Bank

Lumoava Lapin kesä

Lapin kesä on vastakohta kaamoksen hämyisälle pysähtyneisyydelle. Kesä pohjoisessa on kiivas, värikäs ja täynnä elämää. Niin luonto kuin ihmisetkin tuntuvat ottavan kaiken ilon irti valosta, jota riittää vuorokauden jokaiselle tunnille. 

Yötön yö, eli aikakausi jolloin aurinko ei laske ollenkaan horisontin alapuolelle, alkaa Suomen pohjoisimmassa pisteessä Nuorgamissa toukokuun puolen välin jälkeen ja seuraavan kerran aurinko laskee Nuorgamissa heinäkuun lopulla. Lapissa kesä-heinäkuussa aurinko voi paistaa jopa 300 tuntia, elokuussa 150-200 tuntia.

Mikä on yötön yö?

Myös polaaripäiväksi kutsuttu luonnonilmiö johtuu maapallon pyörimisakselin kaltevuudesta kiertorataan nähden. Ilmiö esiintyy ainoastaan eteläisen napapiirin eteläpuolella ja pohjoisen napapiirin pohjoispuolella. Lapissa yöttömän yön aika kestää sitä pidempään, mitä pohjoisemmas mennään. Kun Nuorgamissa aurinko ei laske 74 päivään, niin pohjoisella Napapiirillä sijaitseva Rovaniemi saa nauttia keskiyön auringosta kuukauden päivät kesäkuun 6. päivästä heinäkuun 7. päivään.

Kesän sävyt

Lappi on kesäisin kuin kaksi eri maailmaa. Päivällä maisema täyttyy ikään kuin kirkkaasta loisteputkivalosta ja öisin päällä on pehmeää kultaista hehkua levittävä yövalo. Keskiyön auringon kokemista on vaikea selittää, se pitää kokea. Tokikaan aina ei aurinko paista, mutta vaikka pilviverho peittäisi auringon tai sade kastelisi maan, ei taika katoa minnekään. Usein sade se saa luonnon eri sävyt hehkumaan ja yhtäkkiä puista erottaa ainakin kymmenen eri vihreän sävyä.

Aurinkoisella ilmalla otollisin aika nauttia keskiyön maagisesta valosta on hetki, jolloin aurinko on matalimmillaan ja lähes koskettaa horisonttia.  Silloin valo maalaa kaiken kullan sekä oranssin eri sävyillä ja hetken olo on kuin satukirjassa. Kiipeä katsomaan kultaista hetkeä jonnekin korkealle, mistä maisema avautuu laajasti. Aamuyöllä aurinko kiipeää ylemmäs ja alkaa pikkuhiljaa lämmittämään. Silloin kannattaa varmistaa, että on vesistön äärellä. Maisema heijastuu kuulaana veden pinnalta kuin peilistä, usvaa leijailee hiljalleen ja lintujen kiihtyvä sirkutus herättää luonnon uuteen päivään.

Miten kesällä nukutaan?

Kesällä voi olla haastava saada unen päästä kiinni, mutta onneksi pimentävät verhot ja sälekaihtimet ovat keksitty. Valoisuuden voi nähdä myös mahdollisuutena, jonka varsinkin yökyöpelit ottavat ilolla vastaan.  Miksei välillä voisi nukkua päivät ja valvoa yöt? Lopulta nukkumisesta ei kannata kesällä turhaan murehtia, kaamoksena ehtii sitten nukkua. Kysy vaikka karhuilta, jotka vetelevät pesän lämmössä hirsiä koko kylmän talven.

Mutta miten ottaa kaikki irti Lapin kesästä? Pelkästään luonnossa kulkemalla kävellen, pyöräillen tai meloen, hengittämällä kesän raikkautta, kuuntelemalla lintuja sekä tutkimalla ja etsimällä mielenkiintoisia paikkoja, kasveja ja eläimiä, saa paljon kokemuksia. Vastapainoksi Lapissa on myös laaja tarjonta kiinnostavia kesätapahtumia aina perinteisitä markkinoista kansainvälisesti tunnettuihin elokuvajuhliin tai polkujuoksutapahtumiin.