Joulupukin pajan sanotaan olevan Korvatunturilla
Kuvaaja: Visit Savukoski-Korvatunturi
Savukosken kylällä kuuluu Kemijoen ääni kesäisin
Korvatunturilla on jotain taianomaista
Kesäyöt ovat valoisia Savukoskella
Kuvaaja: Visit Savukoski-Korvatunturi
Savukosken joilla voi myös meloa
Kuvaaja: Visit Savukoski-Korvatunturi

Savukoski & Korvatunturi - Joulupukin kotipaikka ja portti Lapin erämaahan

Vaikka tuletkin saduista tutulle Korvatunturille, et välttämättä näe Joulupukkia ja hänen tonttujaan (pukin asuinpaikka on tarkoin varjeltu salaisuus), mutta sen sijaan voit häkeltyä porojen paljoudesta, päättymättömistä metsistä, jylhistä tuntureista ja aidosta Lapin erämaasta.

Jos etsit unohtumatonta arktista elämystä, kaukana kaupunkien valoista ja hälystä, et voi mennä vikaan Savukoskella ja mystisellä Korvatunturin alueella. Maamme toiseksi suurin kansallispuisto, Urho Kekkosen kansallispuisto, eli UKK, yltää Savukoskelle, ja ikoninen Korvatunturi piirtyy horisonttiin etäisyyksien päästä. Tutustu Suomen vaikuttavimpiin retkeilyreitteihin ja nauti maailman puhtaimmasta ilmasta.

 

Savukoski sijaitsee Itä-Lapissa

Miten Savukoskelle pääsee?

Savukoskea lähin lentokenttä on Rovaniemellä, noin 180 kilometrin päässä ja lähin rautatieasema Kemijärvellä, vain 94 kilometrin päässä. Bussilla tai taksilla pääset helposti kylälle, tai omalla autolla pääset sujuvasti seikkailuihin.

Arktisten ilmiöiden erämaa

Yksi Lapin kuuluisimmista tuntureista, taianomainen Korvatunturi muistuttaa muodoltaan ketun korvia. Korvatunturi sijaitsee Suomen ja Venäjän raja-alueella, ja todennäköisesti se on tullut tutuksi suomalaisille tarinoissa Joulupukin asuinpaikasta. Todellinen Korvatunturi poikkeaa saduista syntyneestä lämpimän ja piparintuoksuisen tuvan mielikuvasta. Erämaassa kohoava ilmestys on yksi Savukosken kauneimmista, mysteerisimmistä ja jännittävimmistä käyntikohteista.

Huomioi: Korvatunturilla vierailu vaatii erityisen rajavyöhykeluvan. Lupa on ilmainen ja se voi kattaa useamman samassa ryhmässä liikkuvan henkilön. Paikalliset savukoskelaiset yritykset auttavat mielellään luvan ja retken järjestämisessä.

Suomen toiseksi suurin kansallispuisto on Urho Kekkosen kansallispuisto. Kansallispuistoa voi kuvailla esimerkiksi sanalla valtava. Se yhdistää taigametsien vihreän vyöhykkeen alemman tundran käppyräisiin koivuihin ja avoimeen maisemaan. Kaikkien UKK:n nähtävyyksien listaaminen veisi päiviä, joten tässä muutama kohokohta:

  • Kemihaara – Täältä erämaan portilta pääset monipäiväisille vaellusretkille, esimerkiksi kohti Korvatunturia.
  • Nuortin kanjoni – Nuortti on täydellinen kuvaus siitä, mitä pohjoinen Lappi on. Joki mutkittelee kanjonin pohjalla. Kesällä vehreys täyttää näkymän ja talvella valkoinen jää ja lumi kehystävät näköalaa.
  • Kurut – Pirun portti, Rumakuru – mieleen voi hiipiä ajatus, että suuntaa suoraan Paratiisiin. Älä kuitenkaan anna nimien hämätä. UKK:ssa on useita upeita kuruja ja hämmästyttäviä kanjoneita, ja jokainen niistä on näkemisen arvoinen.
  • Eläinten jäljet – Vaikka et näkisikään jälkien jättäjää, niin kansallispuiston alueella voit bongailla erilaisten kulkijoiden jälkiä.

Jos olet tunturituulen karaisema osaaja tai rohkea seikkailija, voit tutustua Savukosken erämaahan omatoimisesti. Osa kesäreiteistä muuttuu lumikenkäily- ja hiihtoreiteiksi. Jos erämaan koko meinaa hengästyttää, Savukoskelta löytyy paikallisia oppaita ja opastettuja retkiä. Kansallispuiston haastava maasto ja kännyköiden vaihteleva kuuluvuus ei ole hyvä yhdistelmä heikon taitotason kanssa, joten turvallisuutta ajatellen, opastetut retket ovat suositeltavia.

Poroja Savukoskella on ihmisiin verrattuna 12:1. Et ehkä odota näkeväsi muita ihmisiä – etkä arvannut siinä välttämättä väärin. Savukoskella tulee kuitenkin vastaan pieniä kyliä ympäriinsä – juuri täydellisiä lähtöpaikkoja moottorikelkkaretkille tai melontareissuille tai välipysähdyksiä matkallasi syvemmälle erämaahan. Talven ihmemaahan pääset myös huskien tai porojen kyydillä.

Poroista puheenollen; useat porotilat toivottavasti sinut enemmän kuin tervetulleeksi. Eri puolilla Savukoskea pääset tutustumaan porotilojen elämään tunniksi, päiväksi tai vaikkapa koko viikoksi.

Älä ohita Puistolan kotiseututaloa Savukosken kylällä vierailematta! Talo ja navetta vievät aikamatkalle 1950-luvulle ja näyttelyt kertovat, millaista elämä oli Itä-Lapin jälleenrakentamisen aikana.

Itäisessä Lapissa tunturit ovat sekoitus kiviharjanteita, puronotkoja ja kuusikkokorpia. Kivintunturin luontopolulla pääsee päiväretkellä tutkimaan jääkauden jälkiä ja selkeällä ilmalla ihailemaan näkymiä jopa kymmenien kilometrien päähän.

Savukoskella on upeita jokia, kuten Nuorttijoki tai Kemijoki, kalastuksesta innostuneille.
Kuvaaja: Visit Savukoski-Korvatunturi
Kivitunturin retkeilyreitit ovat vielä monille tuntemattomia, mutta upeita luontokohteita Itä-Lapissa
Kuvaaja: Visit Savukoski-Korvatunturi
Savukoskella on perinteisiä elinkeinoja, kuten porotaloutta
Kuvaaja: Visit Savukoski-Korvatunturi
Korvatunturi on yksi tunnetuimmista suomalaisten tarinoiden paikoista. Korvatunturille vaeltaminen vaatii erityisluvan, koska se on raja-alueella.
Kuvaaja: Visit Savukoski-Korvatunturi
Nuorttikanjoni on yksi upeimmista Lapin kanjoneista
Kuvaaja: Visit Savukoski-Korvatunturi
Kairijoen varrella voi myös pyöräillä
Savukosken keskustaa halkoo Kemijoki
Kuvaaja: Visit Savukoski-Korvatunturi
Kivitunturin reitti on hyvin merkitty

Lapin makuja

Savukoskella olet sen verran kaukana kaupunkien hyörinästä, että mieleen saattaa juolahtaa ajatus, että ruokkiaksensa itsensä on laitettava trangia tulille. Savukoskelta löytyy kuitenkin ravintoloita, hotelleja, porotiloja ja safaripalveluita, joista saa paikallisista raaka-aineista valmistettuja herkkuannoksia.

Kurniiko maha? Tutustu Savukosken aitoihin makuihin näissä ravintoloissa ja palveluissa.

Savukoskelta löydät myös kaiken tarvittavan vuokravälineistä, pubeista, ruokakaupasta apteekkiin ja lahjakauppohin. Mikä parasta, Savukoskella pystytään tarjoamaan yksilöityä palvelua ja siten varmistamaan, että matkasi on sitä mitä odotat ja enemmän.

Etsitkö yöpaikkaa? Kauniita unia Savukosken majoituspalveluissa.

Miten päästä Savukoskelle ja Korvatunturille?

Parhaiten Savukosken maisemista pääsee nauttimaan omalla autolla. Pienet ja tunnelmalliset tiet yhdistävät Savukosken kyliä, ja yhteydet naapurikyliin taittuvat seutu- ja kantateitä pitkin.

Mikäli haluat lentää osan matkasta, voit valita oikeastaan minkä tahansa Pohjois-Suomen lentokentistä. Rovaniemi, Kittilä, Ivalo ja Kuusamo ovat lähes saman matkan päässä Savukoskelta. Lentokenttäkuljetuksia voi varata Savukosken paikallisilta toimijoilta, ja lentokentiltä on helppo vuokrata myös auto ja nauttia ajomatkasta Lapin maisemien halki aivan omaan tahtiin.

Junamatkailijat pääsevät Savukoskelle Kemijärven kautta. Kemijärven rautatieasemalta matka jatkuu alle puolessatoista tunnissa, ja vaihtoehtoina loppumatkalle ovat taksi ja bussi. Taksin saa ennakkoon varattuna samaan hintaan kuin linja-autolipun.

Kaipaatko lisäannoksen Savukoskea? Seuraa tarinoita Facebookissa, YouTubessa ja Instagramissa.