Summer in Aavasaksa - Ylitornio, Finland
Kuvaaja: Ylitornio
River kayaking in Aavasaksa - Ylitornio, Finland
Kuvaaja: Ylitornio
Winter view in Aavasaksa - Ylitornio, Finland
Kuvaaja: Ylitornio
Midnight sun in Aavasaksa - Ylitornio, Lapland Finland
Kuvaaja: Ylitornio
Winter skiing in Aavasaksa - Ylitornio, Finland
Kuvaaja: Ylitornio

Aavasaksa - Suomen vanhin matkailukohde

Aavasaksan Kruununpuisto on Lapin vanhin matkailukohde, jonne matkailijat ovat kiivenneet jo 1800-luvun lopussa ihastelemaan keskiyön aurinkoa.  Aavasaksa sijaisee Ylitornion kunnan alueella ja se on yksi Suomen virallisista kansallismaisemista.

Aavasaksan näköalapolku on helpohko ja pitkoksilla päällystetty. Sen varrelta löytyy myös Struven ketjun mittauspiste. Struven ketju on Pohjoisen jäämeren ja mustanmeren välillä kulkeva kolmiomittausketju, jonka avulla tiedemiehet selvittivät maapallon muotoja 1800-luvulla. Struven ketju kuuluu Unescon Maailmanperintöluetteloon. Kruununpuistossa Aurinkovaaran laella on Aavasaksan Paviljonki, vanhasta matkailuvajasta uusklassiseen tyyliin kunnostettu kahvila-ravintola.

Aavasaksan Lappi käsittä ison osan Tornionlaaksoa, josta ei voi puhua ilman Tornionjokea ja alueen omaperäistä kulttuuria. Tornionjoki on Euroopan ainoa vapaana virtaava suurjoki ja samalla rajajoki Suomen ja Ruotsin välillä. Alueella on vahva kulttuuriperinne ja se muodostaa oman murrealueensa, jota kutsutaan Meänmaaksi.

Tornionjokilaakson väki on kulttuurisesti yhtenäistä porukkaa maarajojen molemmin puolin. Heillä on myös yhteinen kieli: meänkieli, jonka sanastossa kartano tarkoittaa pihaa ja källi hassua.

Jokilaakson luonto on rehevää, ajoittain jopa niin rehevää, että on vaikea uskoa olevansa näin korkealla pohjoisessa. Samaan aikaan maisemaa hallitsevat jylhät, metsäiset vaarat, ja tuntureiden karut huiput. Syksyisin maan peittää uskomaton maaruska.

 

Summer field in Aavasaksa - Ylitornio, Finland
Kuvaaja: Ylitornio
Fish by campfire, Aavasaksa - Ylitornio, Lapland
Kuvaaja: Ylitornio
Winter sun in Aavasaksa - Ylitornio, Finland
Kuvaaja: Ylitornio
Northern lights in Aavasaksa - Ylitornio, Finland
Kuvaaja: Ylitornio

Majoitus Ylitornion – Aavasaksan alueella

Alueen majapaikat sijaitsevat autenttisessa ympäristössä. Esimerkiksi Ylitornion Raanujärvellä toimiva Napapiirin Järvilomat on majapaikka perinteisessä maalaispihapiirissä. Rantasaunassa voi käydä heittämässä rentouttavat löylyt lähimetsien marja-apajilla patikointipoluilla vietetyn päivän jälkeen.

Metsästystila Ainola on hieman toisenlainen majoitusmiljöö, jossa luvataan täyttää vaativammankin metsästäjän toiveet. Lähijärvessä voi myös kalastaa. Metsästäjät, kalastajat tai lomailijat majoittuvat Anjalassa, jossa on 18 vuodepaikkaa ja tornibaari. Saunavaihtoehtoina on savu- tai rantasauna, josta löytyy itse Urho Kekkosen puumerkit.

Maalaispihapiirissä sijiatseva lomakylä Loma-Vietosen mökkien ikkunoiden takana on oikea paikka ihailla sinisiä hämärähetkiä, pehmeää hiljaisuutta ja rauhaa. Mökkikylä huokuu menneiden aikojen romantiikkaa kaunissa pihapiirissä ilman, että sinun täytyy luopua nykyajan mukavuuksista.

Mitä vielä? Ranskalainen tähtitieteilijä ja matemaatikko Pierre Maupertus seikkaili Tornionlaakson alueella tutkimusmatkoillaan 1736–1737. Ranskan tiedeakatemian johtajana toimineen Maupertuksen retkikunnan tehtävänä oli selvittää, onko maapallo navoiltaan litistynyt, vai ei. Nykyään tiedämme, että on.

Vieraile Aavasaksan sivuilla ja seuraa Facebookissa.