Responsible tourism in Lapland
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Matkusta vastuullisesti Lapissa

Haluaisitko tietää, kuinka pienentää hiilijalanjälkeäsi matkustaessasi Lappiin? Tutustu uuteen Lapin vastuullisen matkailun oppaaseemme.

Alla oleva opas auttaa sinua matkustamaan Lappiin säilyttäen uniikin luonnon ja ylläpitäen positiivista ilmapiiriä paikallisten ja matkailijoiden välillä. Toivotamme sinulle turvallista ja vastuullista vierailua Lapissa!

Responsible traveling in Lapland
Kuvaaja: Terhi Tuovinen | House of Lapland

MATKUSTAMINEN LAPPIIN

Kun puhutaan vihreästä matkustamisesta, lentäminen jää listan häntäpäähän. Voit kuitenkin hyvittää hiilijalanjälkesi. Hiilijalanjäljen hyvittäminen vaihtelee erilaisista ohjelmista, joissa voidaan esimerkiksi istuttaa metsää autioituneille alueille. Hiilijalanjäljen hyvittäminen ei ole yleensä kallista – varsinkaan verrattuna lennon hintaan. (Usein vain 1 % lipun hinnasta)

Lapissa on kuusi lentokenttää, ja lähellä vielä muutama lisää. Suorat lennot (tai ainakin niin lähelle kuin pääsee) on seuraava askel vihreämmällä matkallasi. Tiesitkö, että jokainen Suomen lentokentistä on hiilineutraali! Suorat lennot minimoivat hiilijalanjälkesi ja maksimoivat aikasi kentän ulkopuolella.

Jos suorat lennot eivät ole mahdollista, harkitse hidasta matkustamista. Molemmat sekä juna että linja-auto vie Helsingistä Lappiin kahdeksasta tunnista kahteentoista tuntiin, tai jopa yli, riippuen vuodenajasta ja liikenteestä. Päivisin junamatka on ohikiitävien kylien ja maisemien virta ja yöjunalla saavut Lappiin levänneenä ja valmiina seikkailuun.

Linja-autolla pääsee Lapin kohteiden välillä pohjoisesta etelään ja idästä länteen.

Jos suunnittelet autonvuokrausta, sähköauto on hive vaihtoehto. Monista Lapin kylistä löytyy useita latauspisteitä. Vuonna 2019 pisin latauspisteiden välimatka oli noin 200 kilometriä (Rovaniemi-Ruka), mistä useimpien sähköautojen pitäisi selvitä myös talvella. Pääoperaattorit ovat Fortum ja Virta.

VIIPYMINEN LAPISSA

Tämä voi kuulostaa markkinointijuonelta, mutta sinun kannattaisi viipyä Lapissa mahdollisimman pitkään. Päivämatkat ja viikonloppureissut eivät ole kovin vihreitä. Lyhyet viipymät tarkoittavat, että lennot ovat lähempänä toisiaan ja lomasi elämysten elementit pyritään tuottamaan mahdollisimman tehokkaasti (ja usein siksi kertakäyttöisesti). Tämä totta kai laskee stressitasoasi, mutta voi olla rasite ympäristölle. Harkitse siis viipyväsi viikon, kaksi tai pidempään, jotta vierailusi vaikutus jakautuisi pidemmälle ajalle.

Hotellit ympäri maailman ovat ymmärtäneet, että ympäristöarvot eivät ole pelkkää silmänlumetta. Myös Lapissa on tunnistettu sertifikaatit, joilla ohjataan ympäristöystävällisiin ratkaisuihin majoituksessa. ECEAT, Green Key Finland  ja Nordic Eco-tunnus ovat muun muassa tunnuksia, joista tunnistat, että hotelli ottaa ympäristön kestävyyden tosissaan.

Usein hostellit voivat olla hotelleja kestävämpiä vaihtoehtoja. Hostelleja löytyy lähes jokaisesta Lapin matkailukeskuksesta.

 

Responsible traveling in Lapland, sustainable accommodation
Kuvaaja: Terhi Tuovinen | House of Lapland

JÄTÄ LUONTOON VAIN HUOLESI

Olet varmaankin nähdyt valokuvia ja videoita Mt. Everestiltä nykyisin? On karmaisevaa, kuinka vuosikymmenten roskat alkavat reunustaa satojen vuorikiipeilijöiden yhtämittaista jonoa. Näin käy valitettavan usein luontokohteen tullessa suosituksi. Jokainen kulkija on yksi kymmenistä, sadoista ja tuhansista vierailijoista, ja siten jokaisen teoilla on merkitystä ympäristölle..

Auta meitä pitämään Lapin luonto ja kylät puhtaina. Luonnossa ei ole roska-astioita, joten pyydämme kantamaan kaiken tuomasi mukanasi. Paitsi huolet ja murheet – ne voit jättää luontoon.

Ekomatkailu turvaa Lapin herkän luonnon säilymistä. Lappi on Euroopan viimeinen – ainoa – erämaa, ja kuten kaikki erämaat, on tasapaino ilmaston, eläinten ja kasvillisuuden sekä ihmisten välillä hyvin hienovarainen. Lapissa asuvilla on usein kunnioitus luontoa kohtaan, ja siten he huolehtivat ympäristön puhtaudesta. Jokainen matkailupalvelu ei kuitenkaan toteuta ympäristöystävällisyyden periaatteita. Ennen seikkailujesi varaamista, varmista, että palveluntarjoaja toimii arvojesi mukaisesti tai ehkä jopa paremmin. Tämä sekä vahvistaa ympäristöystävällisiä toimintamalleja että kannustaa peränpitäjä yrityksiä toimimaan kestävämmin.

Kun tutustut Lappiin, kävele, pyöräile, kiipeile ja hiihdä. Koet Lappia samoin kuin useat muut läpi historian, ja samalla saat tuntumaa Lapin mittasuhteista ja kauneudesta. Jokamiehen oikeuksilla voit tutustua lähes jokaiseen Lapin mutkaan, tunturiin ja notkoon.

Suosituksena on pysyä merkityillä reiteillä ja käyttää merkittyjä leiriytymispaikkoja. Valitse reittisi aktiviteettisi mukaan; moottorikelkkailulle, hiihdolle ja lumikenkäilylle sekä kävelylle ja pyöräilylle on omat reittinsä.

Kunnioita luontoa; älä katko tai vahingoita puita. Jäkälä ja sammal tulisi jättää koskematta. Vaikka aiemmat kulkijat olisivat aloittaneet, kivipinoja ei saa tehdä.

Tulentekopaikkoja löytyy reiteiltä yleensä useita. Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikaan avotulenteko on kielletty myös tulentekopaikoilla.

Eläimet ovat osa Lapin luonnon taikaa. Voit kunnioittaa eläimiä pysymällä riittävän etäällä linnusta, lintujen pesistä ja helposti säikkyvistä poroista. Valokuvatessakin on syytä muistaa sopiva välimatka eläimiin.

 

 

Riding a bike under the Midnight Sun
Kuvaaja: Harri Tarvainen | House of Lapland

KÄYTÄ PAIKALLISIA TUOTTEITA JA PALVELUJA

Lappi on täynnä aitoja ja puhtaita makuja! Suosi paikallista ruokaa ja maista Lapin keittiön herkkuja.

Valitse suomalaisia tai paikallisia tuotteita. Ostamalla Lapissa valmistettuja matkamuistoja, tuet paikallisia käsityön tekijöitä ja paikallista kulttuuria. Sámi Duodji -sertifioidut tuotteet ovat taatusti aitoa saamelaista käsityötaitoa.

Käytä paikallisten yritysten vastuullisesti tuottamia palveluja. Esimerkiksi Sustainable Travel Finland -merkki on osoitus vastuullisesta toimijasta.

VIHREÄSTI VATSA TÄYTEEN

Kasvisruoka ja kasviperäiset vaihtoehdot ovat ekologisempia kuin ei-kasvisruoat lähes joka kerta. Onneksi, vegaani- ja kasvisravintoloita ja -annoksia on ilmestynyt pitkin Lappia, joten löydät täyttävän ja herkullisen vaihtoehdon lähes mistä tahansa. Suomalainen innovaatio, kuten Gold & Green nyhtökaura ja Härkis ovat tuttu näky ruokalistoilla nykyisin. Jos listalla ei näy jotain, mistä pitäisit, kysy rohkeasti. Woodss Rovaniemen keskustassa on ehkä ainoa 100 % kasvisravintola-kahvila, ja ansaitsee siksi erityismaininnan.

Watching the Northern Lights on a hillside in Finnish Lapland
Kuvaaja: Simo Vilhunen | Lapland Material Bank

KUNNIOITA PAIKALLISIA JA HEIDÄN KULTTUURIAAN

Yksityiskotien rauha on kunnioitettava asia Lapissakin. Yksityiset pihat ovat vain asukkaiden käytössä. Lapissa pihat voivat toki olla laajoja, aitaamattomia ja luonnon tilassaan. Leiriytymispaikkaa suunnitellessa kannattaa siis tarkistaa, ettei pensaan takana ole kenenkään kotia. Avotulen teko on myös kielletty ilman maanomistajan lupaa. Matkailijoita pyydetään myös kunnioittamaan yksityisiä tapahtumia, eikä häitä tai hautajaisia ole kohteliasta kuvata.

Pyydä lupaa paikallisilta, jos haluaisit kuvata tai videoida henkilöitä tai yksityisomaisuutta. Lasten kuvaaminen on sallittua vain aikuisen huoltajan luvalla.

Mittaamattoman arvokkailla historiallisilla paikoilla vierailu on unohtumaton kokemus. Jotta säilyttäisimme kulttuurihistorian myös muille koettavaksi, pyri minimoimaan vierailusi jäljet ja käyttäydy kunnioittavasti. Älä esimerkiksi kaiverra nimeäsi rakenteisiin ja muistomerkkeihin.

Jos majoitut yksityisessä asunnossa tai kylissä matkailukeskusten ulkopuolella, on suositeltavaa käyttäytyä huomaavaisesti naapureita kohtaan. Äänenvoimakkuuden pitäminen maltillisena ja roskien lajittelu pyydetyllä tavalla ylläpitävät rauhaa ja harmoniaa, ja siten voit varmistaa aidon ja positiivisen kohtaamisen paikallisten kanssa.

Hyvä muistisääntö on, että ole sellainen vieras, joka kutsuttaisiin mielellään kylään uudelleenkin.

 

MATKUSTA KESTÄVÄSTI, MINIMOI KULUTUS JA SÄÄSTÄ ENERGIAA

Moderni elämä ei usein ole ympäristöystävällistä. Tässä on vielä muutama vinkki ja muistutus Lapin matkallesi.

Lapin ilma on maailman puhtainta. Tästä syystä kannustamme sinua suosimaan paikallista vähähiilistä kulkumuotoa, kuten junia, linja-autoja, pyöräilyä ja kävelyä. Kun matkustat autolla, voit vähentää päästöjä lämmittämällä auton talvella ja välttämällä tyhjäkäyntiä.

Vesi, jota juomme Lapissa, on luultavasti puhtainta ja parhaimman makuista hanavettä maailmassa. Et siis tarvitse pullotettuja vesiä.

Vältä kertakäyttöisiä tuotteita. Esimerkiksi kertakäyttöisten käsien ja jalkojen lämmittimien sijaan, voit ostaa paikallisesti valmistetut villasukat tai lapaset. Voit myös vuokrata välineitä matkailukeskuksista, joten sinun ei tarvitse ostaa kaikkea itse.

Lähes kaiken voi Lapissa kierrättää. Löydät roska-astioita kaikkialta, ja yleensä myös kierrätysastiat löytyvät helposti. Tavalliset paperi, kartonki metalli ja lasi ovat kaikki kierrätettäviä, mutta joissain kohteissa (kuten Rovaniemellä) kierrätetään myös muovi. Kysymällä löydät paikat, jonne voit tiputtaa paristot, elektroniikan ja muut haitalliset hävitettävät materiaalit. Juomatölkeissä ja -pulloissa on pantti, eli ne kannattaa palauttaa kauppaan.

Minimoi ruokahävikki. Lajittele jäte, missä se vain on mahdollista.

Säästä energiaa pitämällä huonelämpötila kohtuullisena. Saunaa kannattaa lämmittää vain tarpeen mukaan, ja pitämällä ikkunat ja ovet suljettuna, sekä sammuttamalla valot ja elektroniset laitteet säästät turhaa energian kulutusta.

Paikallisilta voit oppia pitämään itsesi lämpimänä ulkoilun jälkeen. Et tarvitse muuta kuin villasukat, kuuman juoman ja viltin – kuuma on tarpeeton.

 

reindeer grazing in Lapland in summer
Kuvaaja: Juha Kauppinen | Lapland Material Bank

PIDÄ HUOLTA OMASTA JA MUIDEN TURVALLISUUDESTA

Lapissa ajaminen vaatii täyden huomion. Pysy valppaana ratin takana, sillä tiet voivat olla hyvin liukkaita ja ei ole tavatonta kohdata tiellä poroja tai muita eläimiä. Välimatkat Lapissa ovat pitkät, joten muista täyttää tankki ennen kuin poistut harvaan asutuille alueille. Pysähtymällä P-paikoille tai riittäviin levennyksiin varmistat, ettet vaaranna omaa ja muiden turvallisuutta pimeillä teillä. Jätä myös valot päälle autoon, mikäli pysähdyt tien reunaan.

Mikäli et ole paikalliseen talveen tottunut ajaja, suosi isompia teitä. Niiden varsilla palvelut ovat helpommin saatavilla. Pienet tiet voivat olla auraamattomia tai muuten huonossa kunnossa, eikä Google Maps aina tiedä sitä ohjatessaan sinua pienemmille teille.

Palkkaamalla paikallisen oppaan varmistat oman turvallisuutesi ja saat eniten irti paikallisesta maastosta. Turvallisinta on kokeilla moottorikelkkailua ohjatuilla moottorikelkkasafareilla.

Jos matkustat jalan, käytä jalkakäytäviä aina kun mahdollista. Käytä heijastinta tai taskulamppua, jotta muut näkevät sinut pimeässä.

Ole erityisen varovainen liikkuessasi jäillä. Jotkut jäät ovat muodostuneet voimakkaiden virtausten päälle ja erityisesti keväisin ja syksyisin kohdat voivat olla arvaamattomia.

Pakkanen puree terävästi Lapissa. Muista siis pukeutua lämpimästi. Säätila vaihtuu nopeasti, joten ulkoillessa kannattaa varautua nopeisiin lämpötilan muutoksiin niin kesällä kuin talvella.

Kerro aina reittisuunnitelmasi jollekin liikkuessasi harvaan asutuilla seuduilla. Pidä puhelin mukanasi ja akku ladattuna. Säilyttämällä puhelinta lämpimässä paikassa, esimerkiksi lähellä kehoasi, vähennät kylmän sään vaikutusta akunkestoon. 112 mobiiliapplikaatio auttaa hätätilanteessa paikallistamaan sinut nopeasti.

Hyvä käsihygienia on tärkeää erityisesi flunssakaudella. Pese käsiäsi säännöllisesti. Jos sairastut, vältä kättelyä ja pysy etäällä väkijoukoista. Jos et voi välttää yskimistä, käytä kasvosuojainta, nenäliinaa tai hihaa peittämään yskökset.

Kiitos, että tutustuit vastuullisen matkailun vinkkeihimme. Noudata hyvän käytöksen ja vastuullisen matkailun periaatteita ja olet lämpimästi tervetullut Lappiin aina uudestaan!

 

Wandering among the snow-crowned trees in Finnish Lapland
Kuvaaja: Markus Kiili | Lapland Material Bank

Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille, jotka ovat olleet mukana kokoamassa Lapin vastuullisen matkailun ohjeistusta.

Lataa tästä oma Vastuullisen matkailun oppaasi