Sesonkityö Pyhällä

Rinkkaelämä vaihtui pysyvään kotiin Pyhällä

Pirita Sihvo tuli muutamia vuosia sitten Pyhälle tekemään eräopaskoulun harjoitteluaan, koska talveen kuuluu hänen mielestään lumi. Nyt Sihvolla on edessään jo neljäs talvi Bliss Adventurella, ja takana ensimmäinen kesä pohjoisessa.

Bliss Adventurelta kysyttiin harjoittelun jälkeen, haluanko tulla takaisin seuraavana talvena, ja vastasin että haluan. Sittemmin olen tehnyt kesät Blissille Helsingissä, ja nyt olin jo kahtena edeltävänä vuotena sanonut, että jos täällä on töitä tarjolla niin voin kyllä jäädä pohjoiseen. Nyt meillä oli toimisto ensimmäistä kesää auki Luostolla, Sihvo kertaa.

Vaikka työt Blissillä ovat olleet sulan maan ajan osa-aikaisia, ei niistä kuitenkaan ollut pulaa. Yhteensä Sihvo työskenteli kesän aikana viidessä tunturialueen eri yrityksessä, tekemässä milloin mitäkin.

— Kun tekee yhdessä paikassa hommat hyvin niin sana kiirii.

Tulevanakin talvena oppaan löytää tuttuun tapaan vetämästä Bliss Adventuren jääkiipeilyjä ja muita ulkoaktiviteetteja sekä firman omistaman Pyhä Wurst -rinneravintolan keittiöstä. Enää ei kuitenkaan tarvitse elää rinkkaelämää sesonkien mukaan, vaan oma koti on löytynyt Pyhätunturilta.

— Lappiin sai alunperin tulemaan oikea talvi. Rakastan talvea, ja minun mielestä talveen kuuluu lumi. Olen kotoisin Mäntyharjulta ja viettänyt lapsuuden 1990-luvun Etelä-Suomessa, kun oli vielä lunta. Kun lumiraja karkasi pohjoisemmaksi, niin sitä mietti, että mitä täällä teen, kun ei ollut harrastusmahdollisuuksiakaan.

Vuosien saatossa takataskuun on tarttunut muutama vinkki, jotka uusien sesonkityöntekijöiden voi olla hyödyllistä painaa mieleensä. Esimerkiksi erilaisten asiakkaiden kanssa toimimisen oppii vain ammattitaidon kehittyessä, mutta joihinkin asioihin voi valmistautua jo ennen lähtöä.

1. Kaamosta ei tarvitse pelätä

— Kun lähdin Lappiin, kaikki kertoivat kuinka kaamoksessa masentuu ja pitää muistaa ottaa d-vitamiinia. Kaamoksen valoisuus yllätti, sillä lumi, kuu, tähdet ja revontulet tuovat kaikki valoa. Nyt se on talven suosikkiaika. Pimeämpää Helsingissä on, kun maa on musta. Siellä on se masentava kaamos.

2. Pukeudu lämpimästi

— Ensimmäisenä talvena olin kuvitellut pakanneeni mukaan lämmintä vaatetta, mutta ei niillä varusteilla pärjännyt koko päivää talvipakkasessa. Olin ollut talvella lomalla Lapissa, mutta en koskaan koko talvea ja kahdeksan tunnin päivää ulkona 30 asteen pakkasessa. Ei ihan nuo etelän kamat riittäneet, mutta onneksi Kide Shopista löytyi merinovillaa päällepantavaksi ja lämpimät kengät.

Pirita Sihvo Luostolla
Opas Pirita Sihvo jääkiipeily

3. Pidä avoin ja seikkailullinen mieli

— Kun tulee tänne, niin ottaa kaiken irti näistä mahdollisuuksista harrastaa vaikka mitä. Monilla se menee siihen, että käydään töissä ja sitten katsotaan kämpillä Netflixiä tai istutaan baarissa. Helposti talvi vain hujahtaa sitten ohi. Kannattaa lähteä alunperinkin sillä mentaliteetilla, että tekee asioita. Totta kai työ on rankkaa, ja pitää myös levätä, mutta ettei vaan vahingossa tuudittaudu kotiin koko talveksi.

4. Ole joustava ja pidä huoli itsestäsi

— Oppaana joka päivä työaika ei olekaan 8-16 eikä ruokataukoa saa samaan aikaan. Tarvitaan joustavuutta, kun asiakkaita tulee tiukalla aikataululla. Pitää myös huolehtia itsestä, että kykenee toimimaan siinä ympäristössä mikä kulloinkin on. Olipa se sitten esimerkiksi suklaata ja pähkinöitä taskun pohjalla. Meillä on niin pieni yritys, että asiakaskeikat tulevat joskus nopealla tahdilla. On pakko valmistautua siihen, ettei töihin lähtiessä tiedä milloin pääsee kotiin.