Autiomaa-yhtye Valdemarissa
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

10 mielenkiintoista yhtyettä ja artistia Lapista

Luulitko, että musiikin osalta kaikki mielenkiintoinen tapahtuu Etelä-Suomessa? Olit väärässä. Tässä kymmenen tutustumisen arvoista artistia ja yhtyettä Lapista.

Promokuva Autiomaa
Kuvaaja: Harri Korkiakoski

Autiomaa

Rovaniemeläisen Autiomaan country rockissa kuuluvat myös uuden mantereen vivahteet, ja uusimmalle ”Polta tämä kaupunki” albumille haitarikin on vaihtunut urkuihin.

Autiomaa ei sorru turhaan kikkailuun, vaan sinänsä melko riisuttu ilmaisu luottaa tyylikkäisiin kappaleisiin, hienoihin melodioihin ja eläviin sanoituksiin.

Amoc

Inarinsaameksi räppäävä Amoc yhdistelee musiikkiinsa kauhuelementtejä, ja lopputulos on usein todella tylyn ja aggressiivisen kuuloinen. Aika usein Amocin musiikkia kuvataan, ja on kuvattu myös itsensä toimesta, horrorcoreksi, mikä kiteyttää homman jujun oikein hyvin.

Amoc on myös mitä ilmeisimmin ensimmäinen saamenkielillä rap-kappaleen julkaissut artisti.

Desert Planet

Vuosituhannen vaihteessa perustetun Deser Planetin elektronisessa musiikissa kuuluvat vaikutteet 1980- ja 1990-lukujen videopeleistä, ja tunnelma on kaikkinensa melko rosoinen.

Kiinteä osa yhtyettä ovat myös sen visuaalinen ilme ja estetiikka, josta saa parhaimman kuvan perehtymällä niihin itse. Desert Planetille on myönnetty myös Lapin taidepalkinto vuonna 2005!

Desert Planet

Home Style Surgery

Pellosta ponnistava Home Style Surgery tarjoaa riffintäyteisen annoksen hieman progressiivista thrash metallia. Yli kymmenen vuotta kasassa ollut bändi sai alkunsa soittajien ollessa jotakuinkin esiteini-iässä, ja debyytialbumi tuli julkaistuksi vuonna 2018. Home Style Surgery ei leiki.

Jaakko Laitinen & Väärä Raha promokuva
Kuvaaja: Antti Pakkanen

Jaakko Laitinen & Väärä Raha

Balkanilaisia ja lappilaisia rytmejä iskelmäperinteeseen yhdistelevä Jaakko Laitinen & Väärä Raha on keikkaillut ahkerasti 20 maassa, Suomea unohtamatta, jo vuosikymmenen ajan. Livebändinä verraton yhtye laittaa tanssijalan vipattamaan samalla, kun musiikki samalla maailmaan jossa yhdistyy tuttu ja turvallinen uuteen ja jännittävään.

Jaakko Laitisen ja Väärän Rahan musiikkivideo

Vivisektio

Vivisektio on joskus aikoinaan aikoinaan ollut Trivial Pursuitissa oikea vastaus kysymykseen maailman pohjoisimmasta punk-yhtyeestä. Suurin osa Äkäslompolossa 1980-luvun alussa perustetun yhtyeen nykyisistä jäsenistä asuu jo hieman etelämmässä, mutta hc-punk raikaa entiseen tapaan suoraviivaisena ja rujona.

The Meänland

The Meänland on kylläkin lähtöisin Ruotsin puolelta Haaparannalta, mutta tällaisista asioista ei olla näillä kulmilla niin tarkkoja. Reggae soi silti mukavasti ja suomen lisäksi raikaa myös meänkieli!

The Backstabbers

Eihän tässä pyörää keksitä uudestaan, mutta onko se tarpeenkaan kun homman nimi on rock ’n roll? Jos sellaiset yhtyeet kuin Motörhead, Zeke ja The Hellacopters nappaavat, kannattaa myös rovaniemeläislähtöinen The Backstabbers katsastaa. Mun Lappi ei ota vastuuta, jos tätä kuunnellessa ajaa itselleen ylinopeussakot.

Solju

Äiti Ulla Pirttijärvi-Länsmanin ja tytär Hildá Länsmanin johtaman Soljun musiikissa sulautuu saamelainen perinne joikuineen moderniin pop-musiikkiin. Laita silmät kiinni ja anna musiikin viedä matkalle pohjoisen äärettömyyteen.

Solju Muhtumin

Reindeer Kalashnikov

Harvoinpa Reindeer Kalashnikovin keikalta lähtee huonolla tuulella! Rockia, räppiä ja funkia yhdistelevän yhtyeen keikoilla on kieltämättä olemassa sellainen riski, että tanssijalka alkaa vipattamaan.

P.S.

Niin, on Lordi ja Antti Tuiskukin täältä, ja toisella niistä on oma aukionsa.