Kirjoja Lapista
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

8 kirjaa Lapista kotisohvalla nautittaviksi

Lappi on loppumaton tarinoiden aitta, ja siihen pääsee uppoutumaan myös kirjojen avulla.

Mun Lappi kokosi kahdeksan Lappiin liittyvän teoksen listan yleisimmistä e-kirjapalveluista. Mukaan mahtui niin tietokirjallisuutta, romaaneita kuin dekkarikin.

Moni listalle kuulunut kirjailija kuten Timo K. Mukka ja Nils-Aslak Valkeapää loistaakin listasta poissaolollaan, sillä teoksia ei löytynyt esimerkiksi Bookbeatista tai Storytelista. Kannattaa tarkastaa kuitenkin oman kirjaston e-kirjojen ja ladattavien äänikirjojen valikoimat, jos edellämainittujen kirjailijoiden teoksia sieltä löytyisi.

Antti Haataja – Pohjoinen: jälkemme maailman laidalla

Antti Haatajan tietokirja vie lukijan Saamenmaalle ja sen luonnon sekä vuodenkierron syövereihin. Samalla pohditaan elinympäristön pirstaloitumista, ilmaston muuttumista sekä saamelaisen identiteetin muovautumista eri tahojen ristipaineessa.

Teos upeine valokuvineen pysäyttää katsomaan Saamenmaata ja saamelaisuutta sekä niiden juuria ja tulevaisuutta avoimin silmin.

Rosa Liksom – Reitari

Rosa Liksomin lukuisista teoksista tälle listalle valikoitui lappilaisesta taidemaalarista Reidar Särestöniemestä kertova romaani Reitari. Totuuspohjaa löytyy, mutta siihen päälle maalataan lavealla pensselillä ja iloisesti liioitellen, mikä lienee Särestöniemen hahmolle sopivaa.

Jari Tervo – Poliisin poika

Myös elokuvana tuttu Poliisin poika yhdistää Rovaniemen, kesäpäivän ja pankkiryöstön. Putkeenhan homma ei tietenkään mene, vaan touhu valahtaa hersyvän farssin puolelle saaden loppua kohden tummia sävyjä.

Milla Peltonen – Erakot

Milla Peltosen kirja esittelee Suomen nykyisiä ja entisiä erakoita, mutta samalla pohtii myös erakkouden taustoja, valintoja ja perusteita. Kyse ei ole niinkään surullisista hahmoista, vaan yleensä elämäänsä tyytyväisistä ihmisistä, joiden syyt vetäytymiseen ovat vaihdelleet.

Minna Rytisalo – Lempi

Lapin sota on jäänyt kirjallisuudessa melko vähälle käsittelylle, mutta Minna Rytisalon romaani Lempi tarttuu aiheeseen kolmen henkilön ja perhetragedian kautta. Sota pyöräyttää kolmen ihmisen elämät uusiksi, kun Viljami joutuu lähtemään rintamalle joutuen jättämään vastavihityn vaimonsa piikatytön kanssa kahdestaan.

Max Manner – Jääkyynel

Dekkaristi Max Manner vaihtaa Turun hetkeksi Lappiin. Suomutunturille sesonkitöihin lähteneet nuoret naiset löytyvät surmattuna ja tutkintakin menee mutkikkaaksi. Paikallinen poliisi ei selviä tutkinnasta yksin, joten apua joudutaan hälyttämään Turusta dekkarisarjan aiemmista osista.

Janne Simonpoika Utriainen – Pyhävaara

Inarin Turvejärvellä luontaistilalla perheensä kanssa asuvan Janne Simonpoika Utriaisen novellikokoelma Pyhävaara kuvaa 17 novellissaan pohjoisen elämän eri puolia syvemmin kuin moni ruuhka-Suomessa osaisi odottaa. Paljon muutakin kuin vain eräkirja.

Samuli Paulaharju – Sompio

Samuli Paulaharju (1875-1944) oli Oulun kuurojen koulun opettaja, joka kiersi elämänsä aikana ympäri Suomea, Karjalaa ja Lappia tallentaen lukemattomia sivuja tarinoita, taikoja ja menneitä tapoja. Sompiossa Paulaharju kuvaa Sompion alueen elämää ja luontoa.

Sompio löytyy ääni- ja e-kirjapalveluiden sijaan äänikirjana Yle Areenasta ja lukuisia Paulaharjun teoksia on digitoitu kansalliskirjaston Doria-arkistoon.