Hissi Levi Skiresort
Sodankylän Geofysiikan observatorio
Lasi-iglu ja revontulet

Viisi syytä sijoittua ja investoida Lappiin

Lapissa yritystoiminta pohjaa tavalla tai toisella arktiseen luontoon ja olosuhteet inspiroivat kehittämään rohkeasti uutta. Vahva osaaminen ja aito yhteistyö tukevat liiketoimintaa ja investointeja. Meillä on viisi hyvää syytä sanoa, että Lappiin kannattaa sijoittua.

Luontosuhteesta kasvaa kestävää liiketoimintaa

Lapissa kyky ymmärtää luontoa ja hyödyntää sitä vastuullisella tavalla on sekä osa perimää että yrityskulttuuria. Kestävyys ja luonnon kanssa toimiminen ovat Lapissa liiketoiminnan arkipäivää, ei vain korulauseita strategioissa.

Lappi on pinta-alaltaan Suomen suurin maakunta ja samalla harvimpaan asuttua seutua. Koko maakunnassa asuu yhteensä noin 177 000 ihmistä, mutta on nähtävissä, että pohjoinen kiinnostaa asuinpaikkana, kun osaajat lähtevät toteuttamaan unelmiaan asumisesta puhtaan luonnon äärellä.

Lapissa on mittavat metsävarat, jotka ovat myös jatkuvassa kasvussa. Kallioperässä on vahvoja esiintymiä muun muassa kullan, kuparin, kromin, nikkelin ja raudan osalta. Parhaillaan myös tutkitaan alueita, joilla esiintyy akkumineraaleja, kuten kobolttia. Arktinen luonto on oikea aarreaitta myös puhtaiden luonnontuotteiden tuotantoon.

Puhdas luonto on keskeinen toimintaympäristö matkailutoiminnalle. Vaihtelevat maisemat tuntureista taigametsiin houkuttelevat kävijöitä pohjoisen seitsemään kansallispuistoon ja moniin matkailukeskuksiin. Lapin kestävä liiketoiminta on myös sertifioitua, esimerkiksi matkailualalla jo isolla osalla yrityksistä on käytössään jokin kansainvälinen vastuullisuusmerkki.


 • Pinta-ala 100 000 km² ja väkiluku 177 000
 • Maailman puhtainta ilmaa
 • Maaperässä runsaasti mineraaleja
 • Viisi miljoonaa hehtaaria metsämaata

Ainutlaatuiset olosuhteet innovaation lähteenä

Lapin olosuhteet poikkeavat valtavirrasta. Lapissa on kylmää ja lämpöä, arktista valoa ja välillä pimeää kaamosta. Näiden olojen inspiroimana syntyy uusia ratkaisuja, jotka tuovat myös kestävää kasvua liiketoimintaan.

Lapin sijainti on erityinen, maakunnalla on jopa kolme valtiota rajanaapureina. Laajat ja vilkkaat raja-alueet ja välitön rajat ylittävä yhteistyö luovat seudulle paljon potentiaalia. Naapurivaltioiden lisäksi Lappia lähellä on myös 200 000 asukkaan teknologiakeskus Oulu.

Napapiiri on eteläisin leveyspiiri, jossa voi kokea kesän yöttömän yön, jolloin aurinko ei laske horisonttiin vuorokauden aikana, ja talven kaamoksen, jolloin aurinko ei nouse lainkaan vuorokauden aikana. Vuoden keskimääräinen lämpötila on Lapissa nollan vaiheilla. Talvella mittari voi laskea lähelle 50 pakkasastetta ja kesän kuumimpina päivinä nousta lähelle 30 lämpöastetta. Pohjoisessa nautitaan lumipeitteestä lokakuun lopulta toukokuuhun asti. Rovaniemellä maaliskuun hanget ulottuvat keskimäärin noin 60 senttimetriin ja pohjoisempana lunta voi olla yli metrinkin verran.

Kylmän ja lumisen talven vuoksi Lappi on erinomainen ympäristö laadukkaan kylmätestauksen ja -tutkimuksen toteuttamiseen. Lapissa on pitkän perinteet liikenteen kylmätestauksessa ja nyt painopisteenä ovat erityisesti älyliikenne ja sähköinen liikenne. Lapissa tehdään monitieteellistä arktista tutkimusta ja tutkitaan esimerkiksi sääilmiöitä ja revontulia.


 • Rajanaapureina Norja, Ruotsi ja Venäjä
 • 8 vuodenaikaa
 • Lunta lokakuusta toukokuuhun ja vuoden keskilämpötila nollan vaiheilla
 • Merkittävää arktista osaamista

Rohkeus johtaa tuottoihin

Pohjoisen yrityskulttuuriin kuuluu rohkeus, joka näkyy investoinneissa ja reagoinnissa muuttuvaan maailmaan. Täällä ei jäädä surkuttelemaan haasteita, vaan kokeilujen kautta haetaan jatkuvasti parasta tapaa toimia. Lappilainen sanonta ”ei solekko tehä” -kuvastaa henkeä myös yritystoiminnassa.

Lapissa yritysten määrä kasvaa vuosittain noin viidelläsadalla. Liiketoiminnan kasvu esimerkiksi matkailualalla, kaivostoiminnassa ja teollisuudessa aiheuttaa lukuisia alihankintamahdollisuuksia esimerkiksi logistiikassa, rakentamisessa ja palvelualalla.

Lappi on vientimaakunta. Lapin osuus koko Suomen tavaraviennistä on seitsemän prosenttia, vaikka väestön osuus on vain kolme prosenttia. Lapista viedään maailmalle huipputuotteita paperista aina hydraulisylintereihin ja kennorakenteisiin saakka.

Iso osa Suomen kiinnostavimmista ja suurimmista matkailukeskuksista on Lapissa. Levin, Ylläksen, Saariselän, Rovaniemen, Pyhä-Luoston, Sallan ja Meri-Lapin kehitys on ollut nousujohteista. Kohteet ovat kehittäneet palveluitaan vuosien saatossa innovaatioiden voimin – saunagondoli Ylläksen rinteillä on vain yksi esimerkki yllättävistäkin tuotteista.

Kansainvälisten toimijoiden ja investoreiden kiinnostus pohjoista kohtaan on vahvassa nousussa. Myös kansainvälinen media sekä elokuvatuotannot ovat löytäneet Lapin, kansainvälisesti Lappi näyttäytyy trendikkäänä ja kiinnostavana kohteena.


 • Yritysten toimipaikkoja 12 500
 • Yritysten määrä kasvaa n. 500 vuodessa
 • Viennin arvo noin 4 mrd euroa
 • Investointipotentiaali jopa 13,7 mrd euroa

Yhteistyö ja matalat hierarkiat

Lapissa on vahva yhteisen tekemisen meininki, joka yltää myös yritystoimintaan. Täällä ei tarvitse pärjätä haasteiden kanssa yksin, sillä kasvua tehdään verkostossa.

Lapin kuntien kehitysyhtiöt ja elinkeinoyksiköt ovat oman alueensa vahvoja tuntijoita. Ne tukevat elinkeinoelämän kasvua, auttavat uusia toimijoita sijoittumaan sekä löytämään toiminnalle sopivat tontit, toimitilat ja yhteistyöverkostot. Kehitysyhtiöiden kautta saa myös vinkkejä eri rahoitusmahdollisuuksista.

Muun muassa koulutusta ja verkostoitumismahdollisuuksia sekä yritysten edunvalvontaa tekevät Lapin Kauppakamari, Lapin Yrittäjät ja Lapin Matkailuelinkeinon liitto. Lisäksi Lapin keskeisten toimialojen ympärille on muodostunut alueellisia klustereita, joissa toimijoiden välisessä yhteistyössä hyödynnetään synergiaedut, luodaan uutta tai tehdään tuloksellista markkinointia.

Yhteistyötä helpottaa lappilainen matala hierarkia. Kunnanjohtajaan ja päättäjiin on helppo ottaa yhteyttä tarvittaessa: kaikki ovat vain puhelinsoiton päässä. Matalasta hierarkiasta kielii myös rento bisnespukeutuminen – pohjoisessa pukeudutaan pohjoisen olosuhteiden mukaan, joten pitkät välihousut ovat ahkerammassa käytössä kuin kravatti!

Käytännöllisyys tekee yritystoiminnasta helppoa

Suomi on tutkitusti maailman vakain ja onnellisin maa sekä paras liiketoimintaympäristö, ja käytännöllinen Lappi on sen huipulla.

Toimivat yhteydet ja vihreää energiaa

Lapissa on viisi lentokenttää, joiden kautta kulkee vuosittain yli 1,3 miljoonaa matkustajaa. Satamat Kemissä ja Torniossa ja laaja raideverkko yhdistävät Lapin kohteet eteläiseen Suomeen. Toteutuessaan suunniteltu Jäämeren ratayhteys nostaisi Lapin logistisesti merkittävään asemaan.

Lapissa datayhteydet ovat vuosien kuluessa selkeästi kehittyneet, nopean kiinteän laajakaistan saatavuus on Lapissa yhtä hyvällä tasolla kuin Suomessa yleisesti. Valokuituverkko ja 5G-yhteyden kattavuus laajenevat koko ajan.  Suunniteltu arktinen datakaapeli Aasiasta Eurooppaan tulisi kulkemaan Lapin kautta.

Sähkönjakelu on luotettavaa ja energian hinta siirtokuluineen on Euroopan tasolla varsin kilpailukykyinen. Lapissa on myös sujuvaa käyttää vihreää energiaa, koska alueella siirrytään yhä vahvemmin fossiilittomiin tuotantomuotoihin.

Kasvava osaajapooli

Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu ovat tärkeä voimavara alueen yritystoiminnalle. Yliopistosta valmistutaan muun muassa kasvatustieteessä, oikeustieteessä, yhteiskuntatieteessä sekä muotoilussa, ja ammattikorkeakoulusta teknologia-aloilta aina terveydenhoitoon saakka. Korkeakouluopiskelijoita on yhteensä yli 10 000. Lisäksi Lapin ammattiopistot tuottavat vahvoja osaajia ja ammattilaisia alueen elinkeinojen tarpeisiin, ja koulutusta myös räätälöidään elinkeinolähtöisesti.

Lapissa tehdään aktiivista Talent attraction -työtä uusien osaajien houkutteluksi. Lappi on useana vuonna peräkkäin saanut muuttovoittoa työikäisessä väestössä ja yhä useampi unelmoi muutosta Lappiin. Yksi Lapin ehdottomista vahvuuksista onkin täällä asuminen. Puhtauden ja luonnonrauhan lisäksi kuntakeskusten monipuoliset palvelut ja asumisen erinomainen hinta-laatu-suhde takaavat sen, että liiketoiminnan lisäksi Lapissa viihtyvät ja menestyvät myös yrittäjät ja työntekijät perheineen.


 • 5 lentokenttää ja 2 satamaa
 • Vihreää energiaa kohtuullisilla kustannuksilla
 • Kiinteä laajakaista ja 5G laajenevat
 • 10 000 korkeakouluopiskelijaa
 • Elämisen laatu ykkösluokkaa

 

Pysy ajantasalla Lapin bisnesmahdollisuuksista!

Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme.


Haluatko lisätietoja? Ota meihin yhteyttä

Seuraa sosiaalisessa mediassa
Twitter @laplandbusiness / LinkedIn Business Lapland