Alex Burns: ”Lapin yrittäjäystävällinen toimintaympäristö rohkaisee vastuulliseen kasvuun”

UTAC-konserni (entinen Millbrook Proving Ground) on Euroopan suurimpia itsenäisiä ajoneuvoalan testaukseen erikoistuneita yrityksiä. Se tarjoaa Iso-Britanniassa sijaitsevalla testialueellaan palveluita ajoneuvovalmistajille ja heidän tavarantoimittajilleen. Vuonna 2015 yritys täydensi liiketoimintaansa investoimalla Lappiin.

– Osa strategiaani Millbrookissa on laajentaa asiakkaillemme tarjottavaa palveluvalikoimaa ja talvitestauksen mahdollistaminen oli tuolloin ykköstavoitteeni. Tämä johti meidät yhteen Euroopan johtavan talvitestaukseen erikoistuneen itsenäisen yrityksen, Test Worldin (nykyään UTAC Ivalo) kanssa, Millbrook Groupin toimitusjohtaja Alex Burns kertoo.

Ivalossa toimiva ajoneuvojen, renkaiden ja komponenttien testaukseen erikoistunut Test World Oy oli juuri avannut maailman ensimmäisen Indoor-sisätestaushallin, joka mahdollisti ympärivuotiset talviolosuhteet, ja toinen sisätestaushalli oli rakenteilla. Vuoden kuluttua yrityskaupasta koko Millbrook Group siirtyi osaksi brittiläistä testaus-, mittaus- ja instrumentointilaitteita valmistavaa pörssiyhtiö Spectris Plc:tä. Uusi omistaja on tukenut voimakkaasti Millbrookin ja sen osana Test Worldin kehittämistä.

Kilpailuetuina suotuisat talviolosuhteet ja paikallinen yhteistyö

Sijainti kaukana pohjoisessa erottaa Lapin kilpailijoistaan.

– Maantie- ja lentoyhteydet ovat hyvät, minkä ansiosta asiakkaidemme on helppo lähettää renkaita ja ajoneuvoja testattavaksi ja tulla vierailemaan testialueellamme Ivalossa. Huippuympäristön tälle toimialalle Lapista tekee kuitenkin sen pitkä, kylmä talvi, riittävä lumi ja runsas määrä kuivia, sateettomia talvipäiviä, jolloin asiakkaamme voivat viimeistellä testinsä ulkoradoilla.

Varovaisen arvion mukaan testialueen asiakkaat jättävät alueelle yli kolminkertaisen määrän euroja Test Worldin omaan liikevaihtoon verrattuna. Millbrookin mittavien investointien tuomalla liiketoiminnan kasvulla on ollut ja on jatkossakin merkittävä vaikutus paikallistalouteen.

– Lapin yrittäjäystävällinen toimintaympäristö rohkaisee vastuulliseen talouskasvuun.  Yhteistyö Inarin kunnan kanssa on sujunut erinomaisesti. Kunta on antanut tukensa Test Worldin laajentumissuunnitelmille ja samaan aikaan se vaalii Lapin herkkää ekosysteemiä korkeilla ympäristövaatimuksilla. Me pyrimme olemaan hyvin vastuullisia minimoidaksemme toimintamme vaikutuksia luontoon ja paikallisiin ihmisiin ja uskomme, että tämä helpottaa yhteistyötä.

Tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksia sähköajoneuvojen talvitestauksessa

Tietoliikenneyhteydet Lapissa ovat hyvät, mutta Alex Burnsin mukaan tilanne voisi olla Ivalossa vieläkin parempi, sillä Millbrookilla on jo 5G-testialusta Isossa-Britanniassa.– 5G-infrastruktuuri loisi Lappiin uusia liiketoimintamahdollisuuksia – yhteyksien testausta autoon ja autosta talviolosuhteissa. Tämä täydentäisi palveluitamme Isossa-Britanniassa.

Uutta bisnestä Burns näkee myös sähköajoneuvojen arktisessa testauksessa. – Kylmä sää lyhentää sähköajoneuvojen kantamaa, joten toimintavarmuuden takaaminen on kriittistä niiden käyttöönotolle tulevaisuudessa. Sähköajoneuvojen käyttöönotto taas auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja rajoittaa ilmastonmuutoksen vaikutusta, mikä on kriittistä Lapin upean talviympäristön suojelemiseksi.

Kylmä ja syrjäinen osoittautuikin vieraanvaraiseksi ja helposti saavutettavaksi

Ennakkokäsitys Lapista kylmänä ja kaukaisena kohteena sai aluksi vahvistusta, kun Alex Burns joutui odottamaan Ivaloon pääsyä lentoaseman remontin vuoksi. – Kun vihdoin pääsin perille, olin vaikuttunut syksyn luonnonkauniista maisemasta ja ihmisten ystävällisyydestä. Olin myös positiivisesti yllättynyt tietoliikenneyhteyksien ja infrastruktuurin laadusta alueella.

Test Worldin väki testasi kuitenkin vielä myöhemmin talvella brittijohtajan kykyä sopeutua lappilaiseen kulttuuriin. Yhteisen illanvieton ohjelmaan kuului saunomista, avantouintia pakkasessa ja lumisateessa sekä poronpotkan veistelemistä puukolla iltapalaksi. Kahden kulttuurin kohtaaminen oli onnistunut ja kaupat syntyivät. Illan järjestelyistä vastannut Janne Seurujärvi sai aloittaa uutena Test Worldin toimitusjohtajana.

Menestys on edellyttänyt yhteistyötä alueen muiden yritysten kanssa, sillä Test Worldin asiakkaat ostavat palveluita muun muassa lentoyhtiöiltä, kuljetusliikkeiltä, hotelli- ja ravintolatoimijoilta, ohjelmapalveluyrityksistä, huoltoasemilta ja kaupoista.

– Yksi iso kysymys on ollut hotellikapasiteetti. Sesonkiaikoina voi olla haastavaa löytää riittävästi majoitustilaa asiakkaillemme. Yhteistyö paikallisen hotellin kanssa on saanut heidät lisäämään huoneitaan, mikä on helpottanut kovasti tilannetta.

Saavutettavuuden kehittämiseen Ivalossa on investoitu tiuhaan. Millbrookin ja Test Worldin yhteisen taipaleen aikana jo toinen laajennus Ivalon lentoasemalla on pian valmis.

(Julkaistu 10/2019)