Sunday Morning Resort investointi Kimmo ja Sirpa Loippo

Pyhä antoi kodin ja paikan matkailubisnekselle

Kimmo Loippo on tyytyväinen mies, sillä hän on perheineen löytänyt paikkansa Pyhäjärven rannalta Pelkosenniemeltä. Loipon perheyhtiön omistama Sunday Morning Resort pyrkii kaikessa toiminnassaan vastuullisuuteen ja mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen.

– Ihastuimme paikkaan ja paikalliset ihmiset ovat imeneet meidät mukaan kaikkeen mahdolliseen. Tänne on helppo tulla eteläisemmästä Suomesta. Pyhä antaa meille mielekästä tekemistä.

Kansainvälisesti tunnetun ja arvostetun uran Runtech Systemsin perustajana ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäjänä tehnyt Kimmo Loippo haluaa pelastaa maailman.

– Jatkamme täällä samaa ajatustapaa kuin aiemminkin eli haluamme tehdä ratkaisuja, joiden avulla voimme osaltamme vaikuttaa elämän laatuun Lapissa ja laajemminkin. Ei ole mitään syytä saastuttaa, kun saman voi tehdä kustannustehokkaasti saastuttamatta, Kimmo Loippo pohtii.

Kimmo Loippo myi yhtiökumppaninsa kanssa Runtech Systems Oy:n amerikkalaiselle Gardner Denverille alkuvuonna 2018. Yhtiö oli alansa markkinajohtaja, joka kehitti paperiteollisuudelle energiatehokkuutta ja vedensäästöä parantavia ratkaisuja ja samalla vähensi kustannuksia.

– Kehitimme ratkaisuja, joiden energiansäästöllä olisi voinut sulkea useita hiilivoimaloita kokonaan tai vedensäästöllä Niagaran putouksen useiksi päiviksi.

Lappi tuntui kiinnostavalta

Jo pari vuotta aiemmin Kimmo ja Sirpa Loippo huomasivat, että kuusilapsisen perheen vanhemmilla alkaa jäädä hieman vapaa-aikaakin viettää perheensä kanssa.

– Emme ole koskaan olleet Lapin kävijöitä, meillä ei ollut tänne mitään siteitä, mutta Lappi tuntui kiinnostavalta. Nettihuutokaupassa oli myynnissä vesivahinkoinen vanha talo Kiimaselässä. Emme olleet edes nähneet taloa, tarjouksemme hyväksyttiin, kunnostimme talon ja muutimme tänne kolmen peruskouluikäisen lapsemme kanssa, Kimmo Loippo kertoo.

Perhe muutti Pelkosenniemelle Pirkanmaalta Kolhosta ja perheen sijoitusyhtiö Loipposet Oy perustettiin vuonna 2018, sen kotipaikka on Pelkosenniemi.

Perheen Juho-poika toimii yhtiön toimitusjohtajana, ja sijoituskohteet liittyvät kaikki uuden teknologian kehittämiseen, joilla luonnonvaroja säästettäisiin.

Sunday Morning Resort on alun perin Aamulehden johtajien tarpeisiin rakennettu vetäytymispaikka vuodelta 1990. Kuudensadan neliön päätalo paritaloineen oli ollut myytävänä jo pitkään, kun Pelkosenniemellä ryhdyttiin selvittämään, voisiko kirkonkylän koulun siirtyä niihin tiloihin.

– Koulun ja omien lastemme vuoksi tulimme tätä katsomaan, mutta eihän tämä sovellu kouluksi. Teimme tästä tarjouksen, ja se hyväksyttiin.

Loipot ovat itse suunnitelleet huvilan remontit. Jokainen ratkaisu on mietitty tarkkaan: tavoitteena on hiilijalanjäljeltään jopa negatiivinen toiminta. – Meillä on maalämpö suoran sähkölämmityksen sijaan.  Automatiikka ohjaa kustannustehokkaasti energiasäästöön esimerkiksi lämmön talteenotossa. Ja moottorikelkat kulkevat sähköllä, kuten autommekin.

Jokaisessa ratkaisussa on kunnioitettu aihkihirrestä rakennetun talon henkeä, jossa näkyy muun muassa taitelija Upi Kärrin kädenjälki. Ekologisuus heijastuu kierrätysajatuksena. Tekstiilitaiteilija Annikki Karvisen kutomat tuolien poppanakankaat on käännetty. – Saimme vinkin, että poppana on kaksipuolinen kangas ja toinen puoli on kuin uusi. Nyt se kestää seuraavat 30 vuotta.

Omatkin yritysvieraat Lappiin

Päärakennus, sauna ja paritalot ovat nyt valmiina asiakkaille. Petipaikkoja on päärakennuksessa kahdeksan, paritaloissa lisäksi 20.

– Markkinointi on alkutekijöissään. Omien kontaktien kautta olemme toki jo saaneet yritysten johtoryhmiä tänne. Erityisesti ulkomaalaiset ovat ihastuksissaan, sillä tämä talo puhuttelee yksityiskohdillaan, ja täällä he ovat täysin irti arjesta.

Sunday Morning Resortissa on jo vieraillut useita matkanjärjestäjiä, jotka alkavat markkinoida paikkaa erityisesti laatua ja yksityisyyttä etsiville yrityksille ja henkilöille.

– Meillä on ympärivuotinen henkilökunta. Meille riittää, että saamme pidettyä täällä kävijät hyvällä mielellä. Jos näemme iloisia kasvoja, olemme onnistuneet. Silloin on mahdollista, että he tulevat takaisin ja välittävät positiivista viestiä meistä, alueesta ja Suomesta.

Kimmo Loipon mukaan Sunday Morning Resort tukee myös sijoitusyhtiön muuta liiketoimintaa, sillä yritysvieraat on helppo kutsua neuvotteluun huvilaan, jossa muun muassa kokoustekniikka on huippuluokkaa. Muut yhtiön sijoituskohteet liittyvät innovaatioihin ja teknologioihin, jotka edistävät kestävää kehitystä.

Halua kehittää Lapin matkailua

Loipposet Oy haluaa edistää Lapissa Pyhätunturin matkailun kehittämistä. Yhtiö on rakentanut Pyhän rinteiden viereen Parkside Pyhä Oy:n kanssa paritaloja, joita ensi vuonna pitäisi olla yhteensä 13.

– Ensi kesänä petipaikkoja on 156. Pyhätunturin ongelmana on ollut se, että identtisiä majoituspaikkoja ei ole ollut tarjolla ja ryhmiä on ollut vaikeaa saada tänne. Jos näillä toimilla saadaan myös uusia työpaikkoja ja sitä kautta verotuloja ja uusia asukkaita, sehän on vain myönteistä.

Loipon perhe on rakastunut Pyhätunturin maisemiin ja tällä hetkellä koti on Lapissa. Jos perheen kouluikäisiltä kysyttäisiin, pysyvä koti säilyy Pyhätunturilla vielä pitkään. – Kesäkoti on Kolhossa, mutta lasten ystävät ja harrastukset ovat täällä. Koululaiset odottavat malttamattomina talven tuloa ja sitä, että pääsevät laskettelemaan. Meidän on ollut helppoa asettua tänne.

Julkaistu 10/2019