Lappilaisen pikkukunnan huonekalukauppiaasta valtakunnalliseksi toimijaksi

Lappilaisuus ja pienpaikkakuntalaisuus ovat itsessään merkittäviä arvoja yritykselle ja auttavat positiivisen mielikuvan rakentamisessa.

– Kun avasimme Ranuan liikkeen, paikallislehti haastatteli ja kysyi, minkälaiset tavoitteet minulla on, ja sanoin, että ’olla johtava lappilainen huonekalukauppias’. Aika isosti ajateltu heti alussa, mutta nythän se on toteutunut jo aika päiviä sitten, ja nykyään mennään valtakunnan tasolla.

Veijo Ranua oli ollut jo useamman vuoden huonekalualalla, mutta pitkien työmatkojen vuoksi häntä houkutteli itsensä työllistäminen. Hän päätti lokakuussa 1995 perustaa oman huonekaluliikkeen, Veken Kalusteen, aiemman työn ohella, ja kun kauppa kävi, hän siirtyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Veijo Ranua teki yrityksen perustamisessa todella rohkean siirron, sillä samaan aikaan 90-luvun Suomessa koettiin laman rankkoja vaikutuksia.

90-luvulla huonekaluliikkeen pitäminen eroaa valtavasti siitä, mitä se on nykypäivänä digitaalisuuden kulta-aikana, kun huonekalut saa netistä vain muutamalla näppäilyllä. Esimerkiksi messut olivat suuressa roolissa ja tehtaat lähettivät esitteitä uusista tuotteista kerran tai kaksi vuoden sisään. Valikoima oli silloin paljon suppeampi, kun nykyään huonekaluliikkeet ovat sisustuksen tavarataloja.

– Olimme kuitenkin jo siinä mielessä uraauurtavia, että meillä oli myös sisustustavaraa, kuten aluslakanoita ja koriste-esineitä, mitä alalla suorastaan naureskeltiin, että mitä järkeä tuommoisessa on.

Vain kuukausi ensimmäisen liikkeen avaamisen jälkeen, hän perusti toisen liikkeen Posiolle. Myöhemmin yrityksen kasvaessa Veken myymälä avattiin myös Rovaniemelle. Yhtiö laajensi Ouluun 2018 ja pari vuotta myöhemmin pääkaupunkiseudulle Vantaalle, jonne uusin myymälä avattiin maaliskuussa. Tänä päivänä Veke on 14 miljoonan euron liikevaihdon yritys.

Nykyään Veijo Ranua on alkuperäisen Ranuan liikkeen kauppias ja yrityksen hallituksen puheenjohtaja. Huhtikuussa 2020 Veken enemmistöomistus siirtyi hänen kolmelle vanhimmalle pojalleen, Markus, Matias ja Miikka Ranualle. Markus Ranua aloitti toimitusjohtajana kesäkuussa.

Usko innovaatioon räjäytti kasvun

Kun Veken Rovaniemen myymälän varasto tuhoutui tulipalossa ja myymälän uudelleenrakentamisen yhteydessä hankittiin uudenlainen tietojärjestelmä, nuoremmalta sukupolvelta tuli idea verkkokaupan pilotointiin. Veijo Ranua toteaa, ettei aikanaan oikein ymmärtänyt idean päälle.

– En edes osannut ajatella, että huonekaluja voisi myydä netissä, mutta onneksi ymmärsin, että nuorempi sukupolvi näkee tulevaisuuden erilaisena kuin minä ja osaa oivaltaa uusia kauppamahdollisuuksia. En ollut varma, mitä verkkokaupan käynnistäminen tulisi tarkoittamaan, mutta lähdimme kokeilemaan, hän kertoo.

Aluksi sivuilta ei voinut suoraan tilata, vaan esittää tarjouspyynnön, mutta pikkuhiljaa sivujen merkitys kasvoi ja suoratilaus verkosta otettiin käyttöön. Veken verkkokauppa on paisunut kooltaan melkoiseksi: se tuottaa yrityksen myynnistä nykyään valtaosan.

Veken liikevaihto oli 2019 noin 14 miljoonaa euroa ja yritys työllistää parhaillaan yli 80 ihmistä. Yrityksellä on ollut edelliset vuodet huimaa kasvua eikä se ole hidastunut koronankaan myötä.

– Kuluva vuosi 2020 on ollut ihan poikkeuksellinen. Kasvu on vain kiihtynyt ja liikevaihtoennuste on noin 24 miljoonaa euroa, toimitusjohtaja Markus Ranua kuvailee.

Veijo Ranuan mielestä Lapista on hyvä ponnistaa. Hän kokee, että yrityksen siirtyessä etelään jo henkilökuntaa palkattaessa lappilaisuutta ja Lapista kotoisin olevaa yritystä arvostettiin. Myös yrityksen tullessa pieneltä paikkakunnalta saa enemmän tunnustusta.

– Asiakkailta saa lisäpisteitä, kun on lappilainen yritys. Lappiin yleensä liitetään erittäin positiivisia mielikuvia, joten kyllä lappilaisuudesta on etua.

Ranualla juuret ja tähtäimessä kansainvälisyys

Perheyrityksessä yrityksen juuret ovat tärkeät, ja myös siksi Veke on halunnut pysyä Ranualla.

– Olemme vahvasti sitoutuneet kotipaikkaan ja se on meille kunnian asia, että yhtiömme voi hyvin paikkakunnalla – jopa paraikaakin haemme kahta työntekijää Ranualle asiakaspalveluun, Veijo Ranua kertoo.

Vaikka nyt yhtiö kasvaa etelässä, sillä on myös välillinen merkitys työpaikkamäärän kasvuun pohjoisessakin.

Ranualla yrityksen myymälä ja logistiikkakeskus työllistävät 35 vakituista työntekijää ja Rovaniemen myymälä seitsemän. Noin 4000-neliöinen logistiikkakeskus avattiin kolme vuotta sitten, jolloin se palveli erinomaisesti ja tuotteet lähtivät Ranualta ympäri maata. Kuitenkin erityisesti etelän myynnin voimakkaan kasvun vuoksi yritys investoi uuteen varastoon Lahteen.

Veken kotikunnan työntekijät saavat Markus Ranualta runsaasti kiitosta sitoutuneesta ja ahkerasta työmoraalista.

– Me olemme löytäneet mahtavan ja hienon henkilökunnan, hän kehuu paikallisia.

Vantaan myymälän ja Lahden varaston avaamisen jälkeen Vekessä ei kuitenkaan hidastella vaan katsotaan eteenpäin. Yritys tarkkailee jatkuvasti seuraavia mahdollisuuksia. Kansainvälistymistäkin on pohdittu.

– Kehitämme jatkuvasti osaamista, järjestelmiä sekä asiakaskokemusta, jotta voimme saavuttaa tulevaisuudessa aiempaa hienompia tuloksia.