Norrhydro on valmistanut hydraulisylintereitä jo 35 vuotta.

Lappilaisella sisulla – Norrhydro loistava osoitus pohjoisen teollisuusosaamisesta

Kemi ja Tornio tunnetaan vahvoina teollisuusalueina, mutta myös muualta Lapista löytyy merkittäviä teollisuusyrityksiä ja vahvaa osaamista. Norrhydro on noussut Suomen kärkikastiin Rovaniemeltä hydraulisylinterien tuotannossa ja on nyt valmis vastaamaan kasvuun suurilla investoinneilla.

Rovaniemeläinen teollisuusalan yritys, Norrhydro, suunnittelee, valmistaa ja huoltaa sylintereitä. Pääkonttori ja tuotanto sijaitsevat Rovaniemellä ja lisäksi yhtiöllä on tuotekehitystä ja suunnittelua Tampereella ja Kuopiossa. Yritys on myös perustanut tytäryhtiön Yhdysvaltoihin, Chicagoon, joka vastaa yhtiön myynnistä Amerikkojen mantereilla.

Yhtiö täytti 35 vuotta lokakuun 2020 alussa. Norrhydro on siis kerryttänyt huippuosaamistaan sylinterien suunnittelussa ja tuotannossa jo pitkän aikaa. Toimitusjohtaja Yrjö Trög nostaa esimerkiksi moniulotteisen yhteistyön asiakkaiden kanssa, mikä on auttanut jatkuvasti kehittämään palvelua ja tuotteita.

Eri kokoisia hydraulisylintereitä käytetään liikkuvassa kalustossa monilla eri toimialoilla muun muassa metsänhoidossa, kaivosteollisuudessa, meriteollisuudessa, rakentamisessa ja materiaalinkäsittelyssä. Yrityksen tuotteita löytyy muun muassa maanrakennuskoneita valmistavan Volvon, metsäkoneita valmistavan Ponssen ja metalli- ja kaivosalan Sandvikin koneistojen uumenista.

– Me olemme todella ylpeitä asiakaskunnastamme. Asiakkaamme, kuten Ponsse, Metso, Cargotec tai Sandvik, ovat omassa segmentissään parhaimpien joukossa maailmassa. Toimintamallimme perustuu syvään kumppanuuteen avainasiakkaiden kanssa, Trög kuvailee. – Me teemme laajalla rintamalla yhteistyötä ihan tuotekehityksestä lähtien.

Lisäksi aktiivinen yliopistoyhteistyö on kehittänyt firman tarjontaa. Norrhydro suunnitteli Tampereen Teknillisen yliopiston kanssa yhteistyössä patentoidun NorrDigi-järjestelmän, monikammioisen hydraulisylinterien hallintajärjestelmän, joka sujuvoittaa lastien siirtämistä ja liikuttelua. Innovaatiota kehitettiin noin kymmenen vuoden ajan. NorrDigi-järjestelmä perustuu siihen, että sylinterin tehollista pinta-alaa voidaan säätää. Tuote ollaan pian siirtämässä esisarjavaiheesta sarjatuotantoon.

Järjestelmän etuna energiatehokkuus ja tuottavuus kasvavat ja polttoainekustannukset laskevat. Tuote todistetusti mahdollistaa 45–60 prosentin polttoainesäästön ja parantaa hydrauliikalla liikutettavan toiminnon nopeutta ja tuotettavuutta 5–12 prosenttia. Hallintajärjestelmä valmistetaan perinteisten sylinterien tapaan asiakkaan käyttökohdetta ajatellen. NorrDigi on siis merkittävä innovaatio alalla.

– Vastaavanlaisissa muissa tuotteissa hyödyt ovat pienet verrattuna meidän tuotteeseemme, Trög kertoo.

Toimitusjohtaja Yrjö Trög kertoo Norrhydron tavoitteena olevan liikevaihdon kaksin- tai jopa kolminkertaistaminen seuraavan viiden vuoden aikana.
Toimitusjohtaja Yrjö Trög kertoo Norrhydron tavoitteena olevan liikevaihdon kaksin- tai jopa kolminkertaistaminen seuraavan viiden vuoden aikana.

Kasvuun vastataan miljoonien investoinneilla

Yrityksen liikevaihto on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana tasaisesti. viime vuoden liikevaihdon ollessa 20,8 miljoonaa euroa.  Koronapandemialla on ollut jonkin verran vaikutusta tuotteiden kysyntään tänä vuonna, mutta Norrhydron tavoitteena on kuitenkin kaksin- tai jopa kolminkertaistaa liikevaihto seuraavan viiden vuoden aikana.

Positiivisen arvion taustalla on muun muassa se, että Norrhydron yritysasiakkaat ovat myös kasvattaneet liikevaihtoaan ja uusia asiakkaita on saatu koronasta huolimatta. Laaja eri toimialojen asiakaskunta on Norrhydron etu, sillä se tuo yritykselle vakautta, kun toimialojen taloussyklit vaihtelevat.

– Viimeiset kymmenen vuotta olemme kasvaneet ja joka vuosi on tullut lisää liikevaihtoa. Kyllä kasvumme jatkuu myös tästä eteenpäin, Trög toteaa.

Uusien ja kasvavien asiakkaiden panostukset tulevat näkymään Norrhydron tuotteiden kysynnässä seuraavien vuosien aikana. Lisäksi yrityksen tulevissa tuotteissa on merkittävää kasvupotentiaalia.

– Se tarkoittaa tosiaan myös sitä, että tarvitsemme kapasiteettia. Nykyisen tehtaan kapasiteetti on lähes kokonaan käytetty, ja meidän pitää aloittaa kapasiteetin kasvattaminen. Yrityksen johdolla on tällä hetkellä isot investointisuunnitelmat työstettävänään.

Alkuperäiset Rovaniemen tuotantotilat käyvät ahtaaksi kasvavalle Norrhydrolle, joka toimittaa hydraulisylintereitä ulos suurenevalle asiakaskunnalleen. Seuraavana suunnitelmissa on siis uusien tuotantotilojen rakentaminen Rovaniemelle ensimmäisen tehtaan lähelle, mistä yhtiö tulee kertomaan lisää myöhemmin tulevaisuudessa.

Kokonaisinvestointi, joka sisältää tehtaan rakentamisen ja laitekulut, tulee maksamaan neljän vuoden tähtäimellä noin 20 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja toteaa, että syynä investoida Rovaniemelle on erityisesti alueen työntekijät, jotka halutaan pitää yhtiön palveluksessa.

Rovaniemen etu liiketoimintaympäristönä etelään verrattuna on Trögin mielestä sitoutunut ja luotettava työvoima. Vakaa henkilökunta sujuvoittaa yrityksen arjen toimintaa.

– Meillä monet työntekijät ovat olleet pitkillä työurilla. Yksi viimeinen perustamisvaiheesta asti ollut työntekijä jäi eläkkeelle keväällä eli hänkin oli käytännössä ollut melkein 35 vuotta yhtiön palveluksessa, toimitusjohtaja kertoo.

Yritykseen on viime aikoina palkattu myös enemmän nuorempia työntekijöitä ja Norrhydron työntekijöiden keski-ikä onkin alhaisempi kuin konepajoissa yleensä. Yritys työllistää yhteensä noin 130 henkilöä, joista Rovaniemellä on 120 työntekijää.

Pohjoinen sijainti voi myös auttaa yritystä ymmärtämään paremmin vaativampien olosuhteiden merkityksen tuotteen toimivuudessa. Norrhydron tuotteita kuljetetaan monenlaisiin sääolosuhteisiin kuten Siperian koviin pakkaseen ja Brasilian sademetsien kuumuuteen.

– On ihan selvä, että kylmällä puolella meillä on tiettyä osaamista.

Lappilaisella sisulla haasteita kohti

Yhtiön arvoihin kuuluvat into ja empatia, erinomaisuus, rehellisyys, luovuus ja sisu. Millä tavoin esimerkiksi luovuus näkyy yrityksessä?

– Meillä on kehitetty tietyt kärkituotteet, jotka ovat vaatineet paljon luovuutta ja innovaatiota, mutta toisaalta se ei tarkoita pelkästään meidän tuotteitamme vaan myös sitä, että työssämme yritämme jatkuvasti luovasti löytää uusia toimintatapoja ja -malleja, miten voimme tehdä asioita paremmin ja fiksummin.

Työarjessa luovuus näkyy muun muassa siinä, että työpaikalla tiimeillä on kehittämistaulut, joihin jokainen voi kertoa näkemyksensä kehitettävästä kohteesta, jolloin parannusta kaipaavat asiat eivät jää vain pelkäksi puheeksi taukohuoneeseen. Toimitusjohtajan mielestä Norrhydron yrityskulttuuria on rakennettu sillä ajatuksella, että uusia asioita lähdetään kokeilemaan rohkeasti.

– Kaikista asioista, joita meillä tapahtuu, pyrimme oppimaan niistä ja myös parantamaan niitä, jotta seuraavana päivänä olemme vielä parempia kuin eilen.

Yrityksen koko henkilöstö oli mukana määrittelemässä yhteisiä firman arvoja. Erityisesti tuotannon henkilökunta koki sisun merkitykselliseksi ja tärkeäksi arvoksi.

– Me puhumme lappilaisesta sisusta. Tässä mennään läpi vaikka harmaan kiven eikä anneta periksi. Jos haasteita tulee, asiat hoidetaan kuntoon, Trög kertoo arvotaustasta.

Norrhydron tulevaisuudensuunnitelmissa suuressa roolissa ovat isot investoinnit, kapasiteetin kasvatus ja laadun parantaminen. Lisäksi yritys panostaa tulevaisuudessa entistä enemmän myyntiin ja markkinointiin.

– Tavoitteenamme on kasvaa tuotannossa maailmanluokan valmistajana ja vielä paremmaksi kuin olemme tänä päivänä.

Huomiota kiinnitetään myös insinööriosaamisen, digitalisaation ja teknologian kehittämiseen.

– Me olemme siirtymässä entistä enemmän tulevaisuudessa ohjelmistoliiketoimintaan, kun tekoälyn merkitys tuotteissa kasvaa.

 

Julkaistu 10/2020