female museum director looking at Reidar Särestöniemi Museum gallery inside with paintings.
Kuvaaja: Adam Eronen Piper
female artists standing in art studio surrounded by paintings
Kuvaaja: Adam Eronen Piper
korundi
Kuvaaja: Adam Eronen Piper
art curator standing in the archives of korundii showing artwork in storage
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

Lapin taide intohimona ja työnä

Lapissa tehdään monenlaisia luovia töitä. Täällä asuvat taiteilijat ja tekijät menestyvät sen innokkuuden ja intohimon ansiosta, jota he tuntevat ammattiaan kohtaan.

Seudulla, jolla on enemmän poroja kuin ihmisiä, alue ja sen historia heijastuvat tekijöiden työhön ja antavat vaikutteita heidän taiteeseensa. Tässä kurkistus paikkoihin ja ihmisiin, jotka jakavat intohimon taiteita kohtaan Lapissa.

courtyard entrance to Korundi Art Museum, gallery space, evening or night.
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

Korundi

Kahden minuutin kävelymatkan päässä Rovaniemen keskustasta sijaitsevassa Korundissa on kattava kokoelma Lapin nykytaidetta. Galleria on rakennettu kauniista materiaaleista ja yhdistelee modernia ja sotaa edeltänyttä arkkitehtuuria. Museon neljä galleriatilaa esittelevät kansallista ja kansainvälistä taidetta yhteistyötaiteilijoilta ja -kuraattoreilta. Säännölliset tapahtumat ja uudet näyttelyt takaavat, että tarjolla on aina jotain uutta omaksuttavaa ja omaa luovuutta innoittavaa. Rakennus itsessään on jo taideteos. Alkuperäisen vuonna 1933 rakennetun postiautovarikon osia on myös nähtävissä gallerian sisäseinillä.

art curator standing in the archives of korundii showing artwork in storage
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

Amanuenssi Aira Huovinen

– Suurin haaste Lapissa on saada ihmiset huomaamaan, että täällä on kaikkea todella mahtavaa.

Intohimoinen taidekuraattori järjestää yksityisiä ja kansainvälisiä näyttelyitä. Hän muutti pohjoiseen työskennelläkseen Korundissa, missä hän tekee yhteistyötä paikallisten taiteilijoiden ja kansainvälisten kuraattoreiden kanssa esitelläkseen erikoislaatuisia taideteoksia Lapin pääkaupungissa, Rovaniemellä. Hänen ja hänen kollegoidensa toiminnan ansiosta taideteokset ovat suojassa ja kaikkien, myös tulevien sukupolvien, nähtävillä.

female artists standing in art studio surrounded by paintings
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

Ateljee

Täydellinen paikka teoksen maalaamiseen. Ateljee on taiteilijoille korvaamaton voimavara, joka auttaa heitä keskittymään visionsa luomiseen. Yhdessä harvoista Rovaniemen sodanaikaisesta tuhosta selvinneistä rakennuksista sijaitsee Kauppayhtiö, joka pitää sisällään Arctic Design Shopin, Pure Burgerin ja Pure Pizzan kivenheiton päässä pääkadulta. Jos pidät katuruokaa taiteena, siellä luodaan kaupungin parasta. Rakennuksen ylimmän kerroksen jakaa joukko taiteilijoita, jotka tekevät veistoksia, koruja, valokuvataidetta ja maalauksia. Yhdessä työskentely antaa heille mahdollisuuden saada toisiltaan vaikutteita ja inspiraatiota sekä paikan, jossa pohdiskella työtään.

female artists looking through artwork in art studio
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

Taiteilija Saara Sarparanta

– Kaikki luomukseni saavat vaikutteita asuinpaikastani. Värit, valo, aiheet.

Sarparanta on tunnettu porojen muotokuvista, joissa kaikilla on yksilöllinen persoonallisuus. Hänen maalauskohteensa ovat vaihtuneet naisten muotokuvista Lapin maiseman luonnon eläimiin. Taiteilija ajoittaa aiheet tarkasti, sillä esimerkiksi porojen sarvet muuttuvat koko ajan vuodenaikojen mukana. Hän myy töitään Rovaniemen paikallisissa kaupoissa kuten Korundissa ja Arctic Design Shopissa ateljeensa alakerrassa.

female museum director standing outside reidar särestöniemi gallery in winter
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

Särestöniemi museo

Paikallisten rakastavasti Pohjolan Picassoksi kutsuman Reidar Särestöniemen synnyinkoti sekä hänen itse rakennuttamansa galleria, ateljee ja koti on muutettu museoksi, joka on omistettu hänen töilleen ja historialleen sekä Lapin kulttuurille. Museo sijaitsee metsän keskellä 30 km Kittilästä etelään. Museon näyttelyt esittelevät Särestöniemen alkuperäisiä maalauksia ja piirustuksia ateljeessa, jossa hän teki suuren osan niistä. Hirsirakenteet ja gallerian sisällä oleva uima-allas luovat yhdessä ainutlaatuisen katselukokemuksen, jollaisen voi löytää vain Lapista.

gallery at Reidar Särestöniemi Museum, inside with paintings.
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

Museonjohtaja Tuija Alariesto

– Suurin osa kävijöistä ei edes tiedä, että näyttelyt vaihtuvat, ja sen mielikuvan haluamme muuttaa.

Tuija Alariesto johti Särestöniemi-museota vuoden ajan. Hän keskittyi johtamaan vangitsevia ja informatiivisia näyttelyitä ja suojelemaan historiallisia rakennuksia ja arkistoa ihmisten iloksi. Myös valaistuksen uusiminen oli tärkeä tehtävä, sillä edellinen valaistus oli paloturvallisuusriski. Valaistuksessa keskityttiin esimerkiksi värilämpötilaan, jotta teoksista voi nauttia niin kuin taiteilija ovat ne tarkoittaneet.

Lapland Chamber Orchestra concert hall stage.
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

Konserttisali

Erityisesti Lapin kamariorkesterille rakennettu konserttisali sijaitsee Korundin rakennusten kyljessä. Nämä muodostavat yhdessä Lapin musiikkitaiteen keskipisteen. Salin 340 istumapaikkaa on suunniteltu luomaan intiimi kuuntelukokemus ja tarkkaan harkittu akustiikka täysin suorakulmaisessa salissa. Kuution muotoisen konserttisalin ulkopuoli on päällystetty oranssiksi ruostutetulla teräksellä, joka liittää rakennuksen ympäristönsä teolliseen estetiikkaan. Salin sisäinen rohkea väripaletti heijastelee orkesterin käyttämien soittimien vanhoja materiaaleja.

female violinist playing violin in lapland chamber orchestra hall
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

Muusikko Reetta Kataja

– Muuttuva päivänvalon määrä näin kaukana pohjoisessa vaikuttaa soittooni. Sen voi myös huomata yleisössä. En uskonut, että asuisin Lapissa soittamassa viulua. Se on aika hienoa.

Lapin kamariorkesterin konserttimestari vaikuttaa koko orkesterin ilmapiiriin ja sointiin. Hän johtaa Lapin parhaita musiikillisia lahjakkuuksia. Salin rajallinen paikkamäärä tarkoittaa, että hän oppii tuntemaan yleisönsä hyvin, mutta jos et ole koskaan käynyt kuuntelemassa orkesteria, hän rohkaisee tulemaan avoimin mielin, sulkemaan silmät ja kokeilemaan, miltä tuntuu.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 12/2019.