Muoniolainen Priitta Poyhtari-Trøen
Kuvaaja: Anna Ruohonen

Mun Lappi -podcast osa 1: Priitta Pöyhtäri-Trøen

Mun Lappi -podcastin ensimmäisessä osassa Jenni Räinän ja Anna Ruohosen kanssa elämästä Lapissa keskustelee Muonioon Huippuvuorilta palannut Priitta Pöyhtäri-Trøen.

Jos soitin ei näy selaimellasi, siirry tästä kuuntelemaan Priitta Pöyhtäri-Trøenin jakso!

Toisin kuin monet muut Lapin paluumuuttajat, Priitta Pöyhtäri-Trøen ei muuttanut takaisin kotiseudulleen Muonioon etelästä. Sen sijaan hän muutti Lappiin pohjoisesta, Huippuvuorilta, jossa hän asui kaksitoista vuotta.

Huippuvuorilla yötön yö kesti huhtikuun lopusta elokuun loppuun. Toisaalta myös kaamos, napayö, kesti neljä kuukautta. Lisäksi talvisin pohjoisesta puski usein armoton viima. Uudessa kodissa Yli-Muonion Utkujärven rannalla elo tuntuikin Huippuvuorten ääriolosuhteisiin verrattuna leppoisalta.

– Ensimmäiset vuodet ihmettelimme mieheni Antonin kanssa, kuinka lämmintä täällä on ja kuinka valoisa kaamos onkaan.

Napayö ei ollut kuitenkaan syy perheen Lappiin muuttamiselle vuonna 2013. Sen sijaan Priitta ja Anton halusivat, että perheen esikoinen aloittaisi koulutiensä Lapissa. Muoniossa asui yhä myös Priitan lapsuudenperhe.

Muualla vietettyjen vuosien aikana Muonio on muuttunut. Kun Priitta muutti lapsena perheensä kanssa Himangalta Muonioon, hän oppi puhumaan koulussa mie ja sie. Hänen lapsensa puolestaan puhuvat koulussa mä ja sä.

– Se kertoo siitä, että täällä on nykyään paljon muilta paikkakunnilta muuttaneita.

Se puolestaan kertoo Priitan mukaan kunnan elinvoimaisuudesta ja on vain hyvä asia. Murteen sijaan muuttaneita yhdistää asenne.

– He ovat aktiivisesti valinneet, että he haluavat asua juuri täällä.

Priitta työskentelee ammattiopisto Lappiassa luonto- ja eräoppaiden vastuukouluttajana. Nykyisessä työssään hän pystyy hyödyntämään niin Lapin matkailussa kuin Huippuvuorilta keräämiään oppeja. Priitta toimi ensin Lapissa ja sitten myös Huippuvuorilla koiravaljakkoyrittäjänä. Huippuvuorilla kertyi erityisesti oppia ja kokemuksia turvallisuuskysymyksistä.

Yli kymmenen Huippuvuorilla vietetyn vuoden aikana havainnollistui myös ilmastonmuutoksen nopeus. Talvi lyheni huomattavasti ja ikirouta alkoi sulaa.

– Lämpeneminen arktisella alueella tapahtuu valtavaa vauhtia.

Tosin talvet ovat lämmenneet Muoniossakin. Priitta pohtii, että Lappi pysyy monta muuta paikkaa pidempään lintukotona, johon sään ääri-ilmiöt eivät vielä niin rajusti yllä.

– Maaseutu on turvallinen paikka elää muuttuvassa maailmassa.

Löydä kaikki ilmestyneet podcast-jaksot tästä linkistä!